Herrenavskyr falsk våg, full vikt behagar honom. När högfärd kommer följer förakt, men vishet finns hos de ödmjuka.
Ordspråksboken 11:1–2

Världen idag

Sommar och sol. Den långa gemensamma ledigheten gör att sprickorna i familjen blir synliga. Med is i magen går det att komma igenom också semesterkrisen. Personerna på bilden har inget samband med texten. Foto: Scanpix

Semesterkrisen går att förhindra

När semestern kommer, kommer krisen. Alltför många par fattar förhastade beslut om att gå skilda vägar när den gemensamma ledigheten brutit ut, berättar Lasse Nylén på Levande familjer.– Det känns som att folk pressas till att ta avgörande beslut just under sommaren, när man behöver vila och njuta lite, och i stället rör till det ordentligt för sig, säger han till Världen idag.

Nyheter · Publicerad 11:50, 18 jul 2011

Den kristna organisationen har tre anställda som tar emot samtal under sommaren, och som i viss mån har möjlighet att träffa människor i kris i Stockholm och Jönköping.
– Det ringer flera nya personer varje dag till vår telefonjour, och det är långt ifrån bara kristna. Alldeles för många kommunala mottagningar verkar ha stängt just nu, säger Lasse Nylén.

Att relationer knakar just under sommarledigheten har sin logiska förklaring, och borde därför också gå att hantera, menar han.
– Under terminerna kommer man ifrån varandra några timmar om dagen och får sin egen tid, även om det är på jobbet. Det gör man inte på den gemensamma semestern.
I stället finns uppfattningen att semestern till varje pris måste bli lyckad, när vi nu satsar så mycket tid och pengar.
Men när drömmen möter verkligheten kommer sprickan, ofta redan inom en vecka.
– Ska vi lämna varandra eller inte? Det är frågan många ställer sig ganska snabbt. Och eftersom man ofta vill agera på något sätt, fattar man ett snabbt, känslomässigt beslut som i ett längre tidsperspektiv visar sig förödande.
Botemedlet är att försöka se nyktert på vad som sker, och inte låta sig förlamas.
– Ta ett djupt andetag och räkna till tio, eller snarare hundra, brukar vi säga.
– Var medveten om att det finns saker under ytan som ni måste ta itu med, och bestäm er för att göra det efter semestern. Men försök just nu att göra det som är roligt tillsammans. Det har sitt värde, inte minst för att barnen behöver få njuta av sommaren, säger Lasse Nylén.
Men många par är så ”trötta” efter semestern att de går direkt in i arbetet i stället för att ta tag i relationen.
– Många gånger är det ganska tyst den första månaden efter sommaren. Sedan kommer samtalsvågen, säger Lasse Nylén.

Han beklagar att det inte verkar finnas någon reell politisk vilja att hjälpa föräldrapar att hålla ihop.
– Utslaget på hela året sker det 60 nya skilsmässor varje dygn. Och varje dygn ser 130 barn sina föräldrar gå skilda vägar. Det är djupt tragiskt.

Tystnad när islamism togs upp i brittisk tv

Storbritannien. När den kände ateisten Richard Dawkins i en intervju får frågor om islamism blir han plötsligt... fredag 31/3 07:00

Hbtq-frågan kommer att splittra många frikyrkor

Ledare Det råder religionsfrihet i Sverige. Det gäller även enskilda pastorers syn på hur Skriftens texter... fredag 31/3 00:10

Varför kristen och evolutionist?

Teistisk evolution (del 7/7). Evolutionshypotesen har ett massivt stöd i dagens kultur, i den akademiska världen, skolan och i... fredag 31/3 00:00

Hockeyn borde ta lärdom av fotbollen

Nyhetskommentar Hällevik, ett gammalt fiskeläge som förvandlats till badort, är en tätort på Listerlandet i... fredag 31/3 00:00