Den kristna organisationen har tre anställda som tar emot samtal under sommaren, och som i viss mån har möjlighet att träffa människor i kris i Stockholm och Jönköping.
– Det ringer flera nya personer varje dag till vår telefonjour, och det är långt ifrån bara kristna. Alldeles för många kommunala mottagningar verkar ha stängt just nu, säger Lasse Nylén.
Att relationer knakar just under sommarledigheten har sin logiska förklaring, och borde därför också gå att hantera, menar han.
– Under terminerna kommer man ifrån varandra några timmar om dagen och får sin egen tid, även om det är på jobbet. Det gör man inte på den gemensamma semestern.
I stället finns uppfattningen att semestern till varje pris måste bli lyckad, när vi nu satsar så mycket tid och pengar.
Men när drömmen möter verkligheten kommer sprickan, ofta redan inom en vecka.
– Ska vi lämna varandra eller inte? Det är frågan många ställer sig ganska snabbt. Och eftersom man ofta vill agera på något sätt, fattar man ett snabbt, känslomässigt beslut som i ett längre tidsperspektiv visar sig förödande.
Botemedlet är att försöka se nyktert på vad som sker, och inte låta sig förlamas.
– Ta ett djupt andetag och räkna till tio, eller snarare hundra, brukar vi säga.
– Var medveten om att det finns saker under ytan som ni måste ta itu med, och bestäm er för att göra det efter semestern. Men försök just nu att göra det som är roligt tillsammans. Det har sitt värde, inte minst för att barnen behöver få njuta av sommaren, säger Lasse Nylén.
Men många par är så ”trötta” efter semestern att de går direkt in i arbetet i stället för att ta tag i relationen.
– Många gånger är det ganska tyst den första månaden efter sommaren. Sedan kommer samtalsvågen, säger Lasse Nylén.
Han beklagar att det inte verkar finnas någon reell politisk vilja att hjälpa föräldrapar att hålla ihop.
– Utslaget på hela året sker det 60 nya skilsmässor varje dygn. Och varje dygn ser 130 barn sina föräldrar gå skilda vägar. Det är djupt tragiskt.
Herrenavskyr falsk våg, full vikt behagar honom. När högfärd kommer följer förakt, men vishet finns hos de ödmjuka.
Ordspråksboken 11:1–2