Jesus sade än en gång till dem: ”Frid vare med er! Som Fadern har sänt mig sänder jag er.”
Johannesevangeliet 20:21

Världen idag

Nadia Eweida uppmanades att lämna sitt jobb på British Airways 2006 eftersom hon inte ville ta av sig sitt korshalsband. Nu har hon fått rätt i Europadomstolen. Foto: Scanpix

Seger för Nadia Eweida i Europadomstolen

Nadia Eweida nekades att bära ett halsband med ett kors i sitt arbete vid British Airways. På tisdagen fick hon rätt i Europadomstolen. Men samtidigt förlorade tre andra kristna sina överklaganden.

Nyheter · Publicerad 11:53, 15 jan 2013

 Londonbon Nadia Eweida, som är koptisk kristen, uppmanades att lämna sitt jobb vid en incheckningsdisk på British Airways 2006 efter att hon vägrat sluta bära ett kors runt halsen. En brittisk arbetsdomstol fastslog senare att hon inte utsatts för diskriminering och hon valde att överklaga beslutet till Europadomstolen, som nu gett henne rätt.

Europadomstolen säger så här i sin dom på tisdagen: "De inhemska myndigheterna misslyckades med att ge tillräckligt skydd till den förste sökandens [Nadia Eweida] rätt att manifestera sin religion". Domstolen konstaterar att Storbritannien därmed brutit mot artikel nio i Europakonventionen för mänskliga rättigheter, som garanterar tanke-, samvets- och religionsfrihet.
Nadia Eweida tilldöms 2 000 euro i skadestånd och 30 000 euro i kostnadsersättning.
British Airways ändrade sina regler 2007 och tillåter sedan kors och andra religiösa symboler. Efter att klädselreglerna ändrades återgick Nadia Ewida till arbetet.

Samtidigt avslår domstolen tre andra överklaganden i liknande fall, samtliga från Storbritannien. Det gäller sjuksköterskan Shirley Chaplin, som uppmanades ta av sig sitt korshalsband på grund av nya regler för arbetsklädsel, relationsrådgivaren Gary McFarlane som under utbildning sagt han skulle kunna ha problem med erbjuda sexuell rådgivning till samkönade par, och på grund av det mist sitt jobb, samt Lillian Ladele, en borgerlig vigselförrättare som hamnade i konflikt när hon vägrade viga samkönade par. I dessa tre fall anser domstolen att arbetsgivaren inte brutit mot deras rättigheter.

Dags för ett 12-stegsprogram för avgiftning av digitalt beroende

Ledare Varningar för den digitala livsstilens konsekvenser duggar allt tätare. Det höga tempot och den... onsdag 3/3 00:10

Kristna oroliga att förlora sin frihet efter beslut i kongressen

USA. En kristen konditor eller florist kan tvingas sälja arrangemang för samkönade bröllop och en... onsdag 3/3 13:00

Unga judar i Malmö: Vi angrips i skolan

Rapport. I princip alla de 14 judiska barn och ungdomar som intervjuades för en ny rapport om antisemitism i... onsdag 3/3 09:00

Hur Israel än agerar i vaccinfrågan skulle det anses fel

Israelkommentar Det faktum att staten Israel, i likhet med alla andra länder i världen, enbart erbjuder...
Följ Världen idag i sociala medier