Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

Nadia Eweida uppmanades att lämna sitt jobb på British Airways 2006 eftersom hon inte ville ta av sig sitt korshalsband. Nu har hon fått rätt i Europadomstolen. Foto: Scanpix

Seger för Nadia Eweida i Europadomstolen

Nadia Eweida nekades att bära ett halsband med ett kors i sitt arbete vid British Airways. På tisdagen fick hon rätt i Europadomstolen. Men samtidigt förlorade tre andra kristna sina överklaganden.

Nyheter · Publicerad 11:53, 15 jan 2013

 Londonbon Nadia Eweida, som är koptisk kristen, uppmanades att lämna sitt jobb vid en incheckningsdisk på British Airways 2006 efter att hon vägrat sluta bära ett kors runt halsen. En brittisk arbetsdomstol fastslog senare att hon inte utsatts för diskriminering och hon valde att överklaga beslutet till Europadomstolen, som nu gett henne rätt.

Europadomstolen säger så här i sin dom på tisdagen: "De inhemska myndigheterna misslyckades med att ge tillräckligt skydd till den förste sökandens [Nadia Eweida] rätt att manifestera sin religion". Domstolen konstaterar att Storbritannien därmed brutit mot artikel nio i Europakonventionen för mänskliga rättigheter, som garanterar tanke-, samvets- och religionsfrihet.
Nadia Eweida tilldöms 2 000 euro i skadestånd och 30 000 euro i kostnadsersättning.
British Airways ändrade sina regler 2007 och tillåter sedan kors och andra religiösa symboler. Efter att klädselreglerna ändrades återgick Nadia Ewida till arbetet.

Samtidigt avslår domstolen tre andra överklaganden i liknande fall, samtliga från Storbritannien. Det gäller sjuksköterskan Shirley Chaplin, som uppmanades ta av sig sitt korshalsband på grund av nya regler för arbetsklädsel, relationsrådgivaren Gary McFarlane som under utbildning sagt han skulle kunna ha problem med erbjuda sexuell rådgivning till samkönade par, och på grund av det mist sitt jobb, samt Lillian Ladele, en borgerlig vigselförrättare som hamnade i konflikt när hon vägrade viga samkönade par. I dessa tre fall anser domstolen att arbetsgivaren inte brutit mot deras rättigheter.

Tvåfrontskrig krävs för att stå emot dödshjälpsvågen

Ledare På europeisk nivå faller nu skymningen när det gäller frågan om eutanasi. Hitintills är det fyra... onsdag 14/4 00:10

Har du någon som ber för dig?

Vardagskrönika Min morfar flyttade till himlen när jag var elva år. De sista åren var han svag av sin sjukdom och... onsdag 14/4 00:10

Ett osannolikt men avslöjande samtal med en jordansk chaufför

Israelkommentar Att verkligheten och rapporterna från Israel sällan stämmer är vi här i Israel vana vid, men ibland...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier