Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Erica Arklöf, Sebastian Stakset, Nellie Granberg och Kenneth Lillqvist längtar efter att människor som mår dåligt ska få må bättre. Foto: Privat

Sebastian Stakset portad från skolor i Storuman

Att minska den psykiska ohälsan har varit målet med den satsning som Sebastian Stakset varit en del av i Storuman och Tärnaby i veckan. Men i torsdags meddelade Storuman kommun dock att de stänger skolornas dörrar för Stakset, med hänvisning till att han ”är en tydlig företrädare för en frikyrka”. – Jättetråkigt, säger de tjejer som arrangerar satsningen.

Nyheter · Publicerad 17:21, 7 dec 2018

Sex personer, varav fyra under 20 år, begick självmord i Storuman under 2015 och 2016, skriver Svt. En av dem som valde att avsluta sitt liv var vän till tjejerna Nellie Granberg och Erica Arklöf.

Det hela ledde till att Erica Arklöf JO-anmälde kommunen för att hon inte tyckte att de gjorde tillräckligt för att hjälpa dem som mådde psykiskt dåligt. Därefter har hon, tillsammans med Nellie Granberg, arbetat för att minska den psykiska ohälsan i både kommunen och Sverige i stort.

I samband med en filminspelning om psykisk ohälsa träffade tjejerna artisten och evangelisten Sebastian Stakset. Efter det hörde Stakset av sig till Arklöf och Granberg och föreslog att de skulle anordna en gala tillsammans i Storuman.

I torsdags gick galan av stapeln, och på onsdagen hölls en liknande gala i grannkommunen Tärnaby.

– Det har känts jättebra att få göra det här tillsammans med Sebbe. Vi lyssnade på hans musik tidigare, men aldrig hade vi kunnat tro att vi en dag skulle stå tillsammans med honom, säger Nellie Granberg.

Hon betonar dock att det viktigaste med satsningen inte är att den görs tillsammans med en känd person, utan vilken skillnad den kan göra i människors liv.

Förutom galorna har Stakset och tjejerna gjort besök i alla högstadie- och gymnasieklasser i Tärnaby för att prata om psykisk ohälsa. Tanken var att de även skulle besöka skolorna i Storuman, men där fick de beskedet att de inte var välkomna. I torsdags gick Storuman kommun ut med ett pressmeddelande för att förklara sin ståndpunkt.

”Den person som skall uppträda på föreläsningarna är en tydlig företrädare för en frikyrka. Det är ett problem för skolorna eftersom att verksamheten skall stå fri från religiös och politisk påverkan”, skriver kommunen.

De påpekar därefter att den som ville ta del av budskapet kunde gå till en av de öppna föreläsningar som hölls i Storuman och Tärnaby.

Nellie Granberg och Erica Arklöf är besvikna över beskedet.

– Det är så himla synd. Det känns som om de har missuppfattat det hela, säger Nellie Granberg och påpekar att Sebastian Stakset inte kommer till skolorna för att predika utan för att berätta om sina erfarenheter.

– Det är jättetråkigt. Jag tycker att de fokuserar på helt fel sak. Sebastian har väl rätt att tro som han vill? säger Erica Arklöf och kallar det hela för ”diskriminering”.

Hon påpekar att de vill samarbeta med kommunen, inte att kommunen ska se dem som motståndare.

Världen idag hör av sig till kommunen och de gällande skolorna i Storuman för att höra varför en person som är uttalat kristen inte kan få föreläsa så länge han inte predikar.

I ett mejlsvar påpekar kommunens utbildningsstrateg, Malin Lindberg, att all utbildning ska vara icke-konfessionell och att elever ska slippa känna sig tvingade att delta i sammankomster för religiösa yttringar.

Att Sebastian Stakset har ”tydliga konfessionella åsikter” är inget hinder för att han ska få föreläsa på en skola, men rektorn måste då säkerställa att föreläsningen är fri från konfessionella inslag, förklarar hon vidare.

Varför är det viktigare vem som är avsändare än vilket budskapet är? Är det inte viktigare att göra allt för att eleverna ska må bra?

– Elevernas hälsa är naturligtvis oerhört viktig. Skolan är dock ingen allmän plats, utan rektor har rätt att besluta vem som bereds tillträde till skolans arena. Ingen värdering gällande vem som framför budskapet har gjorts i detta fall, utan skolorna har gjort sina bedömningar i samklang med den lagstiftning som gäller skolans område, skriver Lindberg.