Stor frid har de som älskar din undervisning, inget kan få dem på fall.
Psaltaren 119:165

Världen idag

Demonstranterna som intagit ett område i Seattle har bevakat ”sin gräns”. Foto: Ted S. Warren/AP/TT

Seattle vill återta demonstranternas polisfria zon

Myndigheterna i Seattle förbereder sig på att återta kontrollen över den polisfria zon – Chop – som demonstranter skapat i staden. Men det ska ske utan våld, försäkrar borgmästaren Jenny Durkan.

– Det är dags för folk att återvända hem, säger hon.

Nyheter · Publicerad 18:00, 25 jun 2020

Polisen i Seattle ska återvända till den station de övergav för närmare två veckor sedan, och de ska göra det ”på ett fredligt sätt och inom den närmaste framtiden”. Det säger Jenny Durkan på en presskonferens, utan att precisera en närmare tidsplan.

– Det är dags för folk att återvända hem och det är dags för oss att återupprätta [parken] Cal Anderson och [området] Capitol Hill så att de åter kan vara en del av vårt samhälle som sjuder av liv, säger Durkan enligt Seattle Times.

Hon påpekar att staden inte kommer att använda polis för att få bort demonstranterna, utan att de styrande försöker uppmana alla att frivilligt lämna området.

Situationen i och runt Chop drogs till sin spets i helgen. I lördags sköts en man till döds och en annan skadades allvarligt inne i området. Polis uppgav då att de mötts av demonstranter som med våld försökte hindra polisen att ta sig till platsen där skottlossningen ägt rum. Och i söndags skottskadades en tonåring, som på egen hand tog sig ut ur området och vidare till sjukhus.

Det omkring sex kvarter stora området Chop — Capitol Hill Occupied Protest zone — har delat opinionen i USA.

Anhängare till proteströrelsen Black lives matter har beskrivit stämningen som festivalliknande medan bland andra president Donald Trump kallat området farligt och laglöst. På Twitter har han uppmanat Durkan att ”ta tillbaka” sin stad, och att han annars kommer att göra det. Han har även kallat demonstranterna för terrorister.

Polisen övergav området efter sammandrabbningar med demonstranter under proteströrelsen som växte efter att 46-årige George Floyd dödades i samband med ett polisingripande i slutet av maj.

Prisfall på bostäder återtaget

Ekonomi. Priserna på bostäder tickar fortsatt upp. Det är bara bostadsrätterna i Stockholms-området som... onsdag 12/8 07:00

Räcker det inte att bara vara en god människa?

Mot väggen Varför måste man tro på Gud – räcker det inte bara med att vara en god människa? /Sandra