Överge inte visheten och den kommer att bevara dig. Älska den och den skall beskydda dig.
Ordspråksboken 4:6

Världen idag

SEA: Apologetisk väckarklocka

Avhandlingen om att ett sekulärt tänkande helt dominerar religionskunskapen i svensk skola får kristna att reagera.

Nyheter · Publicerad 08:42, 9 dec 2015

En är Svenska kyrkans ärkebiskop Antje Jackelén.

"Det jag sagt länge är nu vetenskapligt bevisat" skriver hon på twitter med hänvisning till avhandlingen. Hon twittrar också: "Så agerar ett kontraproduktivt samhälle".

I ett pressmeddelande från Svenska evangeliska alliansen (SEA) säger generalsekreterare Stefan Gustavsson:

– Från grundskolan via gymnasiet till universitetet är den svenska utbildningsmiljön till stor del genomdränkt av kritik av kristen tro. I nära 30 år har jag mött elever och studenter i föreläsningssammanhang och frågat dem om utbildningens framställning av kristen tro är positiv, neutral eller negativ. Svaret har i stort sett alltid varit negativt. Den bilden bekräftas nu i en avhandling från Göteborgs universitet.

Han kallar uppgifterna en "apologetisk väckarklocka".

– Lärdomen för kristna föräldrar och församlingar är att nästa generation måste få hjälp att intellektuellt tänka igenom den kristna tron. Annars riskerar vi att förlora alltför många unga. Parallellt med utbildningen behöver kristna rustas med bärande argument för tron på Gud och för evangeliets historiska förankring.

Samuel Teglund
samuel.teglund@varldenidag.se 

Kärnan i en andlig reformation

Ledare I Gamla testamentet finns ett intressant dubbelverk från tiden efter Israels babyloniska fångenskap. Det är böckerna Esra och Nehemja, som skildrar...