Nyheter

Se svenske missionärens film på förödelsen

Nästan mitt i tyfonens centrum. Det var där familjen Andreas och Laila Pettersson befann sig, på ön Leyte.De gömde sig under köksbord och pingisbord i huset när Haiyan drog förbi och lämnade deras hus helt obeboeligt.När stormen lagt sig så bestämde sig Andreas för att filma förödelsen och videoklippet talar sitt tydliga språk.

Yttertak och innertak är helt raserade i nästan hela huset. Den mur som ska fungera som vindbrytare på uteplatsen framför huset är knäckt och runt omkring syns knäckta palmer och omkullvräkta träd.
Familjen, Andreas och Laila och deras fyraårige son, bor på ön Leyte som är del av Visayasöarna i östra Filippinerna.
På ön jobbar de med utvecklingen av landsbygden i samarbete med organisationen Family Help Project.
De driver en förskola för 3 till 5-åringar som ännu inte börjat i grundskolan och så bistår de med matutdelning till undernärda barn. Dessutom driver de ett lantbruk där de propagerar för organiskt jordbruk.
När Världen idag får tag på Andreas på tisdagseftermiddagen svensk tid befinner han sig med familjen på ett hotell i Cebu city, på grannön Cebu.
– Ingen i vårt gäng har blivit skadade och det tackar vi Gud för, säger Andreas lättad. Fem volontärer från Finland och Sverige var med familjen när stormen drog fram.
Han berättar om de ofattbara krafterna som drog fram och att många i området skadades och en del avled när de fick träd över sig och träffades av flygande projektiler.
– Det kanske är ett tiotal döda i varje by. Många saknas i området och man är rädd att de svepts med ut till havs, berättar han.

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
HELG

159,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS