Herrens ögon är vända till de rättfärdiga och hans öron till deras rop.
Psaltaren 34:16

Världen idag

”Om tio månader ska Socialdemokraterna ut ur Rosenbad”, sade SD-ledaren Jimmie Åkesson under landsdagarna. Foto: Tommy Pedersen/TT

SD vill se slöjförbud, återvandring och familjevalfrihet

Förbjud slöja på skolbarn, slopa tvångskvoteringen i föräldraförsäkringen och förhindra etablering av islamistiska skolor. Det är några av besluten som fattades under SD:s landsdagar. Partiet vill även se en ökad återvandring.

Nyheter · Publicerad 07:00, 30 nov 2021

Det är segervissa sverigedemokrater som far hem från SD:s landsdagar i Karlstad, med valrörelse, regeringsmakt och ökad återvandring i blick.

Och partiledaren Jimmie Åkesson har fått ett förhandlingsmandat med sig för att maximera SD:s inflytande efter valet, i eller utanför en regering.

– Vi är inte nöjda med att få vara med och röra lite i grytorna, vi ska ha inflytande i proportion till vårt valresultat, sade Åkesson i samband med omvalet av honom.

I mandatet Åkesson fått med sig ger landsdagarna honom i stort sett fria händer att avgöra hur SD ska få största möjliga inflytande. Men ett krav är att han inte ska släppa fram en statsminister nästa höst utan att på förhand ha fått ett avtal om hur SD:s inflytande ska se ut.

Beroende på vem man frågar i partiledningen faller orden lite olika om ett krav är att partiet ska ingå i en regering med Moderaterna och Kristdemokraterna, vilket både M och KD säger nej till, eller nöja sig med att vara ett tungt stödparti utan ministerposter.

– Vi försöker säga samma sak och vi tycker samma sak. Kanske att orden faller lite olika ibland bara, säger SD:s vice ordförande Henrik Vinge till TT.

– Men utgångspunkten är att alla partier i ett samarbete ska ingå i en regering.

Om och om igen under landsdagarna har budgetsamarbetet med M och KD lyfts fram som en enorm framgång för SD.

– Om tio månader ska Socialdemokraterna ut ur Rosenbad. Och vart och ett i den brokiga skara partier som utgör regeringsunderlaget ska linka i väg med svansen mellan benen, sade Åkesson i sitt tal samtidigt som han anklagade samtliga andra partier för att ha vanskött Sverige i årtionden.

Åkesson menade att klockan är slagen, att det är dags för ett nytt politiskt styre som sett och ser problemen komma och som dessutom vill och kan göra något åt dem.

En av få mer livliga debatter under landsdagarna var om konkreta siffermål för hur många tidigare asylsökande och anhöriginvandrare som, enligt SD, borde hjälpas att återvända till länder där de ”bör bo”.

Beslut fattades om att uppmuntra återvandring för alla invandrare i utanförskap. SD:s mål är noll asylsökande och ökad återvandring. Det ska riktas in på personer som enligt partiet inte vill arbeta, lära sig svenska eller anpassa sig till normer och värderingar.

Under landsdagarna beslutade SD även att de vill se ett förbud mot slöjor på skolbarn, att de vill att etablering av islamistiska skolor förhindras och att de vill att heltäckande slöja förbjuds på offenliga platser. De vill även att de öronmärkta månaderna i föräldraförsäkringen slopas.

Vi är inte nöjda med att få vara med och röra lite i grytorna, vi ska ha inflytande i proportion till vårt valresultat.

Några av SD:s beslut

• Stoppa asylinvandringen och pausa kvotflyktinginvandringen
• Begränsa och skärpa kraven för anhöriginvandring
• Förbjud heltäckande slöja i offentliga rummet
• Förbjud kusinäktenskap
• Parlamentarisk utredning om dödshjälp
• Förhindra etablering av islamistiska friskolor
• Förbjud religiös beslöjning av barn i skolan
• Slopa de öronmärkta månaderna i föräldraförsäkringen
• Sänk skatten på drivmedel
• Slopa karensavdraget för förskolepersonal
• Språkkrav för personal inom hemtjänst och äldreomsorgen
• Tvinga butiker och krogar att ta kontanter som betalning, inte bara kort.

Jerusalem ska spela på Hönö med låtar från nya albumet

Hönö. För första gången på över två år och efter sångarens tuffa sjukdomsperiod förra året, ska det... torsdag 8/6 20:00

Jesus kallar alla lärjungar att förneka sig själva

Rekommenderat Lagom till Pingst FFS rådslag i maj 2023 utkom forskningsrapporten ”Pingströrelsens ecklesiologi i... fredag 9/6 00:10

Tv-predikanten Pat Robertson har avlidit

Dödsfall. Den välkände amerikanske predikanten Pat Robertson har avlidit. Robertson var inte minst känd för... torsdag 8/6 16:30

Trump utmanas av sin tidigare parhäst

Ledare På onsdagen kom det väntade beskedet från tidigare vicepresidenten Mike Pence att han önskar bli... fredag 9/6 00:00