Nej, liksom han som har kallat er är helig ska också ni vara heliga i allt ni gör. Det står ju skrivet: Ni ska vara heliga, för jag är helig.
1 Petrusbrevet 1:15-16

Världen idag

SD tycker att man ska göra undantag i gravfridslagen för att göra undersökningar av vraket. Bilden är från inofficiella dykningar vid Estonia år 2000. Foto: Henrik Montgomery/TT

SD vill se nya dykningar vid Estonia

Sverigedemokraterna vill göra det möjligt att genomföra nya dykningar vid den förlista passagerarfärjan Estonia – och dessutom bärga dem som förolyckades, skriver partiet i en motion till riksdagen.

KD kräver en också en ny utredning och vill nu se en riksdagsdebatt om frågan.

Nyheter · Publicerad 13:20, 6 okt 2020

SD vill se över lagen om skydd för gravfriden vid vraket, ”för att möjliggöra nya undersökningar och för att tillgodose efterlevandes önskemål om att återbörda sina anhöriga”, enligt motionen som lämnats till riksdagen.

”Det bör utredas hur ändamålsenliga undantag kan genomföras i gravfridslagen och i vilken utsträckning en revidering bör ske i samförstånd med Finland och Estland. Sådana undantag ska möjliggöra undersökningar under vattnet i och kring Estonia i syfte att fastställa orsaken till skeppets förlisning”, lyder motionen.

Partiet vill inte avskaffa gravfriden helt, utan öppnar för att införa undantag från gravfriden, till exempel att genomföra undersökningar under uppsikt av Kustbevakningen, och att tillåta undersökningar inom ett tidsfönster.

Estoniaförlisningen har aktualiserats i samband med en ny dokumentärserie som Världen idag har berättat om vid flera tillfällen. På bilder från nya undersökningar av Estonia syns ett stort hål i skrovet som är runt fyra meter högt och tidigare har legat dolt mot sjöbottnen.

Några dagar senare beslutade Estland att inleda en preliminär bedömning av de nya uppgifterna om Estonias förlisning. Även svenska Statens haverikommission och Olycksutredningscentralen i Finland kommer att bistå i bedömningen.

Utrikesdepartementets kabinettssekreterare Robert Rydberg har kallats till utrikesutskottet på torsdag, med anledning av de nya uppgifterna, sedan Sverigedemokraterna och Moderaterna (M) krävt det, skriver Aftonbladet.

M vill ha svar på hur regeringen ställer sig till andra länders krav på Sverige sedan uppgifterna blev kända. SD vill att utrikesminister Ann Linde (S) ska svara på hur hon ställer sig till en ny utredning av händelsen, skriver tidningen.

Kristdemokraterna vill i sin tur ha en riksdagsdebatt med inrikesminister Mikael Damberg (S) om förlisningen.

”Är statsrådet beredd att tillsätta en utredning som inkluderar dykoperationer med full och öppen redovisning av resultaten till allmänheten och medierna i alla länder som berördes av katastrofen?” skriver Mikael Oscarsson (KD) i en interpellation till Damberg.

Oscarsson påpekar att det finns många obesvarade frågor kring förlisningen.

”Hur kunde Estonia sjunka så snabbt? Varför bärgades inte fartyget och de omkomna? Vem bär egentligen ansvaret för olyckan? Hade de militära transporterna – som länge hölls hemliga – någon betydelse för Estonias förlisning?” skriver Oscarsson.

”Alla tiders sånger” från Nashville sänds på TBN Nordic

Tv. Nu sänds hela programserien ”Alla tiders sånger” på den kristna tv-kanalen TBN Nordic, i åtta... söndag 24/9 11:00

Många bär ansvar för Sveriges resa från Bullerby till barnsoldater

Ledare Våld, sprängningar, skjutningar och regelrätta avrättningar fortsätter att plåga Sverige. Det... fredag 22/9 00:10