HERRENS namn är ett starkt torn, den rättfärdige skyndar dit och får skydd.
Ordspråksboken 18:10

Världen idag

Sverigedemokraterna Oscar Sjöstedt, Jimmie Åkesson och Tobias Andersson på väg till pressträffen där partiets valplattform inför EU-valet presenterades. Foto: Jessica Gow/TT

SD vill reformera EU – lämnar utträdeskravet

Sverigedemokraterna tonar ner EU-kritiken inför EU-valet i maj. SD ska inte längre arbeta för att Sverige ska lämna unionen — utan för att reformera den inifrån.

Nyheter · Publicerad 16:48, 6 feb 2019

”Frihandel och den inre marknaden är en förutsättning för Sveriges företag och tillväxt”, står det i den nya valplattformen, som fick grönt ljus av partistyrelsen vid ett möte på onsdagsmorgonen.

– I sak är det i princip det här vi kommer att gå till val på, säger partiledaren Jimmie Åkesson vid en pressträff i riksdagen.

Jimmie Åkesson nämner andra partiers ovilja att förhandla med SD som ett av skälen till att partiet svänger i EU-frågan.

– Vi intar en mer konstruktiv, reformistisk hållning än vi haft tidigare, säger han.

– Nu ser vi goda chanser att bli väldigt stora i Europaparlamentet och kunna påverka den arenan. Då tycker jag att vi ska vara konstruktiva i stället för att bara stå och ropa att vi inte ska vara med.

I den nya valplattformen föreslår partiet en rad reformer för att ”stoppa maktöverföring till Bryssel”, bland annat en stärkt vetorätt för medlemsstaterna och ett införande av offentlighetsprincipen på EU-nivå.

Partiet vill även minska EU-avgiften och säger nej till att Sverige ska vara med i en bankunion. SD är emot förslag om att öka EU:s beskattningsrätt, vilket framför allt rör bolagsskatten.

– Vi tycker att beskattningsrätten i allra högsta grad är en nationell fråga, säger SD:s ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjöstedt på pressträffen.

Anställda hoppar av barnklinik som behandlar könsdysfori

Storbritannien. Fem anställda vid Britain’s National Health Service (NHS) har valt att lämna sina tjänster på en klinik som arbetar med barn som kan ha könsdysfori....

Dagen efter katastrofen – men före jublet

Ledare Under en vecka på året blir de vanliga samtidspolitiska diskussionerna jämförelsevis små. Frågor som annars utlöser stora och infekterade debatter...

Boken Ringaren i Notre Dame hamnade i topp efter branden

Kultur. Victor Hugos klassiska roman Ringaren i Notre Dame toppar försäljningslistan på e-handelssajten Amazons franska filial en dag efter den omfattande...