Överge inte visheten och den kommer att bevara dig. Älska den och den skall beskydda dig.
Ordspråksboken 4:6

Världen idag

Sverigedemokraterna Oscar Sjöstedt, Jimmie Åkesson och Tobias Andersson på väg till pressträffen där partiets valplattform inför EU-valet presenterades. Foto: Jessica Gow/TT

SD vill reformera EU – lämnar utträdeskravet

Sverigedemokraterna tonar ner EU-kritiken inför EU-valet i maj. SD ska inte längre arbeta för att Sverige ska lämna unionen — utan för att reformera den inifrån.

Nyheter · Publicerad 16:48, 6 feb 2019

”Frihandel och den inre marknaden är en förutsättning för Sveriges företag och tillväxt”, står det i den nya valplattformen, som fick grönt ljus av partistyrelsen vid ett möte på onsdagsmorgonen.

– I sak är det i princip det här vi kommer att gå till val på, säger partiledaren Jimmie Åkesson vid en pressträff i riksdagen.

Jimmie Åkesson nämner andra partiers ovilja att förhandla med SD som ett av skälen till att partiet svänger i EU-frågan.

– Vi intar en mer konstruktiv, reformistisk hållning än vi haft tidigare, säger han.

– Nu ser vi goda chanser att bli väldigt stora i Europaparlamentet och kunna påverka den arenan. Då tycker jag att vi ska vara konstruktiva i stället för att bara stå och ropa att vi inte ska vara med.

I den nya valplattformen föreslår partiet en rad reformer för att ”stoppa maktöverföring till Bryssel”, bland annat en stärkt vetorätt för medlemsstaterna och ett införande av offentlighetsprincipen på EU-nivå.

Partiet vill även minska EU-avgiften och säger nej till att Sverige ska vara med i en bankunion. SD är emot förslag om att öka EU:s beskattningsrätt, vilket framför allt rör bolagsskatten.

– Vi tycker att beskattningsrätten i allra högsta grad är en nationell fråga, säger SD:s ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjöstedt på pressträffen.

Efter Strandhälls Orbán-attack – får brev från ungersk minister

Familjepolitik. Vi respekterar er politik – kan inte ni respektera vår? Det skriver Ungerns familjeminister till Sveriges socialförsäkringsminister Annika Strandhäll...

Tröttsam normbrytande propaganda i kulturen

Ledare Kanske var kulturens förfall det tydligaste tecknet på Romarrikets förestående undergång. När det som en gång varit en blomstrande antik kultur föll...