Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Sverigedemokraterna Oscar Sjöstedt, Jimmie Åkesson och Tobias Andersson på väg till pressträffen där partiets valplattform inför EU-valet presenterades. Foto: Jessica Gow/TT

SD vill reformera EU – lämnar utträdeskravet

Sverigedemokraterna tonar ner EU-kritiken inför EU-valet i maj. SD ska inte längre arbeta för att Sverige ska lämna unionen — utan för att reformera den inifrån.

Nyheter · Publicerad 16:48, 6 feb 2019

”Frihandel och den inre marknaden är en förutsättning för Sveriges företag och tillväxt”, står det i den nya valplattformen, som fick grönt ljus av partistyrelsen vid ett möte på onsdagsmorgonen.

– I sak är det i princip det här vi kommer att gå till val på, säger partiledaren Jimmie Åkesson vid en pressträff i riksdagen.

Jimmie Åkesson nämner andra partiers ovilja att förhandla med SD som ett av skälen till att partiet svänger i EU-frågan.

– Vi intar en mer konstruktiv, reformistisk hållning än vi haft tidigare, säger han.

– Nu ser vi goda chanser att bli väldigt stora i Europaparlamentet och kunna påverka den arenan. Då tycker jag att vi ska vara konstruktiva i stället för att bara stå och ropa att vi inte ska vara med.

I den nya valplattformen föreslår partiet en rad reformer för att ”stoppa maktöverföring till Bryssel”, bland annat en stärkt vetorätt för medlemsstaterna och ett införande av offentlighetsprincipen på EU-nivå.

Partiet vill även minska EU-avgiften och säger nej till att Sverige ska vara med i en bankunion. SD är emot förslag om att öka EU:s beskattningsrätt, vilket framför allt rör bolagsskatten.

– Vi tycker att beskattningsrätten i allra högsta grad är en nationell fråga, säger SD:s ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjöstedt på pressträffen.

Hot mot biografer inför abortfilm

Minst två biografer i Kanada har utsatts för hot i samband med planerade visningar av filmen Unplanned, om pro life-aktivisten Abby Johnsons liv....

Hyllas för uttalande om att utrota judar

Imamen och läraren Ahmed Billoo propagerar för utrotning av judar på sin privata Facebooksida. ”Må Allah räkna deras antal, döda dem och inte lämna...

Politiska experiment – förödande för familjer

Ledare Vi vet att även om det finns en stabilitet och självläkningsprocess inbyggd i det ekologiska systemet så kan balansen rubbas. Ingreppen kan bli så...

Upptäck ett nytt museum i sommar med hela familjen

– De mer än 1 500 svenska museerna är som mest tillgängliga just nu, så passa på och upptäck ett nytt museum i sommar, säger Mats Persson,...