Om ni nu har uppstått med Kristus, sök då det som är där ovan, där Kristus sitter på Guds högra sida.
Kolosserbrevet 3:1

Världen idag

Julia Kronlid, ledamot i Sverige­demo­kraternas partistyrelse och riksdagsledamot sedan 2010, svarar på frågor om allt från partiets biståndspolitik till förslaget att förbjuda tiggeri. Hon kommenterar också den senaste tidens uppseendeväckande och rasistiska uttalanden från olika sverigedemokrater. Foto: Eva Janzon

SD vill förbjuda tiggeri och hjälpa på plats

Att flyktingar bör få mer hjälp i närområdet är riksdagsledamot Julia Kronlids huvudbudskap i valrörelsen. Själv tror hon att uppmaningen skulle stödjas av fler om den kom från någon annan än Sverigedemokraterna.– Visst handlar det om vem som är avsändaren, tyvärr, säger hon till Världen idag.

Nyheter · Publicerad 00:00, 10 sep 2014

Hon har livvakt med sig, som så ofta när hon deltar i offentliga sammanhang. Innan vi ses har hon just deltagit i ett panelsamtal om hur Sveriges bistånd ska bli bättre på fattigdomsbekämpning.
Just SD:s biståndspolitik har varit i fokus under valdebatterna. Partiet vill sänka biståndet, från 1 procent till 0,7 procent av BNP. Enligt Julia Kronlid blir det ingen större skillnad jämfört med i dag, om man räknar bort den del av biståndsbudgeten som i dag går till flyktingmottagandet i Sverige.
– Tidigare har vi avsatt 5,5 miljarder kronor inom vår biståndsbudget till FN:s flyktingorgan. Nu avsätter vi ytterligare 3 miljarder till flyktinghjälp utöver vår reguljära biståndsbudget, förklarar hon, och tillägger att partiet vill lägga runt 8,5 miljarder kronor mer på internationell flyktinghjälp än regeringen.

I gengäld skär man i kostnaderna för flyktingmottagande och integration i Sverige. Under perioden 2015-2018 räknar partiet med att kunna spara hela 152 miljarder på migrations- och integrationsområdet.
– Regeringen räknar med att behöva avsätta 27 miljarder kronor under 2015 för att kunna ta emot 80 000 flyktingar. Men det finns 50 miljoner flyktingar i världen, och det måste finnas bättre sätt att hjälpa dem än att uppmuntra dem att ta sig till Sverige på farliga vägar, säger Julia Kronlid.
Därför föreslår Sverigedemokraterna en rad åtgärder som ska minska asyltrycket: tillfälliga i stället för permanenta uppehållstillstånd för andra än kvotflyktingar – vars antal man anser bör öka, hårdare krav på giltiga identitetshandlingar, arbetskraftsinvandring endast inom vissa yrken och, under en viss period, begränsad tillgång till bidragssystemet för anhöriginvandrare.

Sverigedemokraterna vill kriminalisera tiggeri i Sverige för utländska medborgare, och göra det möjligt för myndigheterna att utvisa de dömda och belägga dem med en längre tids återreseförbud. Julia Kronlid betonar att partiet vill åt det organiserade tiggeriet, där människor utnyttjas, och att en kriminalisering skulle sätta press på myndigheterna i tiggarnas hemländer.
– Vi anser att varje land ska ta ansvar för sina egna medborgare, vilket inte sker i dag trots mycket prat inom EU. Ett förbud mot utländskt tiggeri blir också ett sätt att ge polisen resurser så att de som ligger bakom det organiserade tiggeriet kan lagföras, säger hon.
– Fokus ska vara på de som leder den här verksamheten, så som det är inom bekämpningen av prostitution och droghandel.

En viktig tanke för Sverigedemo­kraterna är att invandringen inte ska tillåtas förändra landets nationella identitet. Partiet vill slopa kommunernas skyldighet att tillhandahålla modersmålsundervisning, och anser att det är dags att tala högre om vikten av att de som kommer hit anpassar sig efter svenska traditioner och värderingar.
Julia Kronlid berättar att hon själv har bott utomlands, och att "assimilering" var en stor hjälp i vardagen.
– Vi bodde under en period i Papua Nya Guinea. I hemmet talade vi förstås svenska, men när vi kom utanför dörren var det självklart för oss att tala deras engelska, anpassa oss till deras traditionella klädsel och göra allt för att smälta in i kulturen så mycket som möjligt, säger hon.
– Det handlar naturligtvis inte om att överge kontakten med sitt forna hemland. Men i det stora väsentliga är det viktigt att vi värnar om en sammanhållen kultur och gemenskap, som alla oavsett bakgrund ska vara välkomna att bli en del av.

När det gäller kristna friskolor har röster inom partiet höjts för att avskaffa konfessionella friskolor. Men Julia Kronlid betonar att det finns ett beslut från partiets landsdag om att man ställer sig positiv till konfessionella friskolor.
– Vi anser samtidigt det viktigt att skolorna står upp för mänskliga rättigheter och inte motverkar integration. Kristna friskolor utgör ett viktigt alternativ till kommunala skolor i dag.

Två viktiga frågor för Julia Kronlid är familjepolitiken och abortfrågan. SD vill öka vårdnadsbidraget och överlåta åt familjerna själva att besluta över hur föräldradagarna ska användas. Dessutom vill man sänka gränsen för fri abort till tolv veckor. Efter den tidpunkten anser SD att abort endast bör ske om det finns särskilda skäl och med godkännande av Socialstyrelsen.
– Det är klart att man ska kunna göra abort av sociala skäl, men inte i ett väldigt sent skede. Vi måste också arbeta mer förebyggande och framför allt balansera bilden av att det bara skulle handla om en människa, kvinnan, när det faktiskt handlar om två, säger Julia Kronlid.

Även inom biståndspolitiken tycker hon att Sverige hamnat skevt ifråga om aborter.
– Ett starkt mål för Sverige är att det ska finnas fri abort i hela världen. Men även om jag kan förstå att man vill ha en dialog med länder som förbjuder abort, tycker jag att den måste föras med respekt. Att en lobbyorganisa­tion som RFSU har skrivit dialog­materialet för utrikesdepartementet i den här frågan tycker inte jag skapar trovärdighet internationellt.

Under sommaren har Islamiska statens framryckningar i Irak riktat världens ögon mot de kristna folkgrupperna i Irak och Syrien. Julia Kronlid tror att den bästa långsiktiga lösningen är att FN går in som garant för ett självstyre på Ninevehslätten, för kaldéer, syrianer och assyrier.
– Vi har kommit förbi den punkt då det är realistiskt att tala om ett sammanhållet Irak, och troligen är det väl för sent för det också i Syrien.
I Israel-Palestinafrågan är Sverige­­demokraterna tydliga med att de står för Israels rätt till självförsvar.
– Jag besökte Israel i februari, Jerusalem och områden på Västbanken. Jag förstår palestiniernas vilja att ha ett eget territorium, samtidigt som man inte kan förneka att det finns områden som bibliskt sett är starkt knutna till judarna, säger hon.

Julia Kronlid sitter med i riksdagens utrikesutskott, där hon tycker att det är svårt att komma till tals.
– Jag kände särskilt i början att man snoppade av mig för att det var just jag som tog upp en viss fråga. Det kan vara svårt att få medhåll, även om jag tycker det har blivit något bättre, säger hon.
– Om jag visar att jag är konsekvent i fråga om demokratiska spelregler, om jag hela tiden står för att sätta den politiska sakfrågan framför avsändaren, så kanske de andra tänker efter till slut.
Samma dag vi ses toppar Dagens Nyheter med flera rubriker om SD: "Toppkandidat i Halmstad festade med armbindel", "Sverige­demokrat i Vimmerby jämförde flyktingar med kannibaler". Och i tisdags avslöjade Expressen att en SD-kandidat i Växjö på olika sajter uppmanat till våld och att döda människor.

Hur ser Julia Kronlid som krist­en på att vara aktiv i ett parti som ständigt är omgärdat av rubriker om rasism och främlingsfientlighet?
– Jag vill först säga att jag inte känner igen mig i den beskrivningen, säger hon.
– Sedan vill jag säga att jag är oerhört stolt att som kristen företräda ett parti som tydligt står upp för att bevara vårt kristna kulturarv, kristna traditioner, lyfter förföljda kristna som en av våra prioriterade frågor i utrikes­politiken, vill hjälpa fler flyktingar med generöst bistånd till flyktinghjälp och vågar lyfta etiska frågor som kritik mot sena aborter och stöd för rätten till samvetsfrihet för vårdpersonal.

Hon är också stolt, förklarar hon, över partiets "enträgna arbete att ta tydligt avstånd från rasism", och hänvisar till valfilmen "Låt dig inte tystas".
– Att enskilda personer i partiet uttryckt sig i konflikt med partiets ideologi är jag naturligtvis inte stolt över men jag är stolt över hur partiet tar tag i sådana situationer och att det ger konsekvenser, säger Julia Kronlid.

Eva Janzon
eva.janzon@varldenidag.se

 

Läs mer: Lukas Berggren: Socialkonservatism eller rasism i SD?

Smalspåriga sommartal från både S och M

Ledare En brakförlust för Magdalena Andersson. Det var resultatet av matchen mot Ulf Kristersson, när de... tisdag 16/8 00:10

Kairo sörjer de döda i kyrkbranden

Egypten. Minst 41 människor omkom och många skadades i en brand i en koptisk kyrka i Egyptens huvudstad... måndag 15/8 14:32

Var lugn och stilla och besinna att han är Gud

Bönekrönika Bedjarna vet att det är ute med oss om inte Gud griper in. Människor kan åstadkomma mycket, men... tisdag 16/8 00:00

En oväntad påminnelse om Kremls misslyckande

Gästkrönika När jag tror att jag är på ”riktig semester”, och därmed också tror att jag lyckats komma bort från... tisdag 16/8 00:00
Följ Världen idag i sociala medier