Då ska Kungen svara dem: Jag säger er sanningen: Allt vad ni har gjort för en av dessa mina minsta bröder, det har ni gjort för mig.
Matteus 25:40

Världen idag

Tobias Andersson (SD). Foto: Henrik Montgomery/TT

SD-toppens tågtweet sågas: ”Utomordentligt osmakligt”

SD-toppen Tobias Andersson twittrade en bild på ett SD-klätt tunnelbanetåg tillsammans med en text om återvandringståg med Afghanistans huvudstad Kabul som nästa stopp. Anderssons tweet har mötts av hård kritik, bland annat av företrädare från SD:s tilltänkta samarbetspartier.

Nyheter · Publicerad 15:00, 18 aug 2022

Nyligen började ett tåg utsmyckat med Sverigedemokraternas logga samt färger rulla i Stockholms tunnelbana. Tobias Andersson, riksdagsledamot samt rättspolitisk talesperson för SD, delade på Twitter en bild på tåget tillsammans med texten: ”Välkommen till återvandringståget. Du innehar en enkelbiljett. Nästa stopp, Kabul!”

Tobias Anderssons tågtweet har mött hård kritik, bland annat från företrädare för de partier som SD önskar regera tillsammans med.

”Du är så grymt himla oseriös, blir genuint ledsen över din attityd till andra människor”, skriver riksdagsledamoten Magnus Jacobsson (KD) i ett svar till Tobias Andersson.

”Utomordentligt osmakligt. Jag tar gärna vuxen diskussion om bättre migrationspolitik alla dar i veckan. Detta är tyvärr exempel på motsatsen”, skriver riksdagsledamoten Richard Herrey (M) i en Twitterkommentar som blev början till en skarp ordväxling mellan honom och Andersson.

”Vi kan absolut ta en vuxen diskussion om bättre migrationspolitik. Inte minst kring ert historiska svek på området i form av kravlös och okontrollerad massinvandring”, svarar Tobias Andersson.

”Vill du prata historia så är det inga problem för mig, trodde ni inte ville prata om det. Jag var med och träffade partikamrater till dig på 90-talet”, kontrar Herrey.

– Det är tragiskt att se. Han borde skämmas som riksdagsledamot, säger Liberalernas partiledare Johan Pehrson till Expressen angående Tobias Anderssons tweet.

Journalisten Per Gudmundsson menar att uttalanden likt SD-toppens riskerar en saklig debatt.

”Synd om dumskalleretorik ska förhindra en vettig återvandringspolitik”, skriver Gudmundsson på Twitter.

EU vill se märkning av AI-material

AI. En särskild märkning bör införas för AI-skapat material, anser EU-kommissionen i nya förslag. – Jag... tisdag 6/6 22:00

Varför driver Sveriges kristna råd splittrande teologi?

Ledare Teologi, vad är det? Kristendomskritiker svarar cyniskt: Teologi är som att befinna sig i ett mörkt... onsdag 7/6 00:10

Värt att fira 500 år av självständighet

Ledare Det mest ”internationella” en svensk kunde göra i går var att, precis som andra folk runtom i... onsdag 7/6 00:00