Överge inte visheten och den kommer att bevara dig. Älska den och den skall beskydda dig.
Ordspråksboken 4:6

Världen idag

Carina Ståhl (första kvinnan från vänster) anser att abortlektioner bör bli ett frivilligt inslag i barnmorskeutbildningen. Foto: TT

SD-topp: Lektioner om abort bör bli frivilliga

Lektioner om abort bör bli frivilliga i barnmorskeutbildningen. Det anser Carina Ståhl, ordförande för SD:s kvinnoförbund. Samtidigt går två andra SD-toppar ut och förklarar varför man vill se sänkt abortgräns. Även partiledare Jimmie Åkesson uttalar sig i frågan.

Nyheter · Publicerad 20:00, 4 sep 2018

Abortfrågan har varit i fokus i medierapporteringen de senaste dagarna. Bakgrunden är inte bara professionens nya direktiv gällande sena aborter, utan även att Socialdemokraterna har gått till hårt angrepp mot Sverigedemokraternas abortpolitik.

Svenska kvinnors rättigheter är hotade av SD:s ”kvinnofientliga politik”, sade utrikesminister Margot Wallström och hänvisade bland annat till att SD vill sänka abortgränsen från vecka 18 till vecka 12.

Nu går två ledande sverigedemokrater ut i en debattartikel i Aftonbladet och förklarar varför partiet vill se sänkt abortgräns.

”Abortfrågan berör ett svårt etiskt dilemma som bör kunna diskuteras med respekt utan den stigmatiserade debatt som socialdemokraterna skapat, där alla oliktänkande klassas som onda”, skriver partiets familjepolitiska talesperson Julia Kronlid och partiets jämställdhetspolitiska talesperson Ebba Hermansson.

De påpekar att dagens abortlagstiftning innehåller ett livsduglighetskriterium.

”När abortlagen stiftades 1974 fanns det fyra veckors marginal mellan abortgränsen och den tidpunkt det gick att rädda foster. /…/ Nu har den medicinska utvecklingen gått framåt än mer och barn har kunnat räddas runt vecka 21–22. Därmed finns inte längre någon säkerhetsmarginal i dag för att uppfylla livsduglighetskriteriet”, skriver de.

SD-topparna lyfter fram att rapporter från barnmorskor visat att det händer att sent aborterade foster kommer ut levande.

”(Barnmorskorna har) ställts i en omänsklig situation utan att kunna göra något, för då skulle de bryta mot lagen. Små foster har lämnats att självdö i ett bäcken”, skriver de.

Huruvida detta är etiskt försvarbart är något som måste kunna diskuteras, menar skribenterna, och påpekar att de själva anser att abortlagstiftningen behöver moderniseras.

I en intervju medExpressen säger Carina Ståhl, ordförande för SD:s kvinnoförbund, att hon anser att barnmorskor bör kunna välja bort lektioner i abort från utbildningen.

– Det enklaste hade väl varit att ha två typer av utbildningar när man utbildar sig, att abort är någonting man kan välja bort i utbildningen, säger hon till tidningen.

– Det finns ju många utbildningar där du går en gemensam grundutbildning och sedan väljer du lite inriktning sista året eller någonting. Det borde ju inte vara omöjligt, fortsätter hon och påpekar att detta vore praktiskt eftersom en arbetsgivare då genast vet var en barnmorska står i frågan.

Utspelet, som speglar Ståhls egna tankar och inte är något officiellt SD-förslag, har mött hård kritik.

– Det går helt emot vår grundprincip om att det är kvinnan som väljer själv vad hon vill göra med sin kropp och det är inte professionen som ska välja ett smörgåsbord vad man vill delta i och inte, säger Mia Ahlberg, ordförande i Barnmorskeförbundet, till Expressen.

– Den här abortdiskussionen tar sig allt mer absurda former. Utgångspunkten i den svenska sjukvården är patientens behov, säger socialminister Annika Strandhäll (S) till tidningen.

– Under många decennier har kvinnor kämpat för möjligheten att kunna göra abort – den vill Sverigedemokraterna inskränka och de vill också införa samvetsfrihet för barnmorskor, säger C-ledaren Annie Lööf.

På tisdagskvällen togs frågan om abort upp i TV4:s stora partiledarutfrågning. Där svarade SD:s partiledare Jimmie Åkesson ja på frågan om ifall abortgränsen bör sänkas.

– Jag tycker att det är en rimlig avvägning. Det är en avvägning som hela övriga Europa har gjort, inklusive de nordiska länderna. I den 12:e veckan går man in i en annan fas i sin graviditet, sade han, men betonade att det inte är en fråga som han kommer ta med sig till regeringsförhandlingar.

Uttalandet fick Annie Lööf (C) att ilskna till.

– Jag blir så oerhört provocerad när jag hör Jimmie Åkesson kränka kvinnors självständighet och rätt till sin egen kropp, sade hon.

Även då Åkesson intervjuades av Runar Sögaard i Jönköping i måndags togs frågan upp.

– Man pratar om kvinnans rätt till sin kropp, men inte om att det – i alla fall efter en tid – är två människors rätt till sin kropp. Om man googlar på fosterbilder i vecka 12 är det uppenbart att det är en människa, sade Åkesson.

Stå upp mot terrorn – över hela linjen

Ledare Dådet i Christchurch Fredagens terrordåd i Nya Zeeland var en stor tragedi, då 50 människor mördades i två moskéer. Massmedier och beslutsfattare har reagerat på rimligt...