Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

På onsdagseftermiddagen var det budgetomröstning i riksdagen. Foto: Anders Wiklund/TT

SD säkrade budgetseger för M och KD

Det blir Moderaternas och Kristdemokraternas ekonomiska politik som styr riket nästa år. Sverigedemokraterna säkrade segern för M och KD när riksdagen röstade ned övergångsregeringens avskalade budgetförslag.

Nyheter · Publicerad 17:05, 12 dec 2018

Förslaget om den ekonomiska politiken från M och KD, stött av SD, fick 153 röster mot 141 för övergångsregeringens förslag som stöddes av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Centerpartiet och Liberalerna lade ned sina röster i slutvoteringen, efter att i första vändan ha röstat på sina egna budgetmotioner.

I debatten inför voteringen sade SD:s ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt att M/KD-förslaget saknade en del av det som SD velat satsa på, men att det ändå innehåller bra saker för polis, försvar, äldre och migration. Det avgör varför SD ställer sig bakom M och KD:s förslag, sedan SD:s eget fallit.

– Det är riksdagens ansvar att få politik på plats, sade Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson, även ordförande i riksdagens finansutskott, i debatten.

– Bara för att vi har en övergångsregering är inte problemen därute övergående, säger Svantesson efter debatten, pekar ut mot verkligheten utanför riksdagshuset och talar om gängkriminalitet och vårdköer som måste mötas.

Hon försvarade även reservationen mot statsministerns beskrivning av den som en ”servettskiss” som inte duger till att styra ett land utifrån. Att Moderaterna, till exempel, vill dra in mycket pengar från Arbetsförmedlingen kan inte överraska någon, menar hon.

S-ledaren och statsministern Stefan Löfven är, inte oväntat, kritisk till utfallet.

– Det här leder till osäkerhet i samhället. Man fattar beslut om en budget som man inte vet effekterna av när beslutet tas, sade han just före voteringen.

Det är oansvarigt agerat av M och KD, anser han och hävdar att det logiska vore att rösta om M-ledaren Ulf Kristersson som statsminister efter det att han själv, av allt att döma, blivit nedröstad på fredag. Det är ju deras ekonomiska politik som ska gälla tillsvidare.

Fredrik Olovsson, talesman i ekonomisk politik i riksdagen för Socialdemokraterna var heller inte imponerad.

– Vad är det för regering som ska genomföra den här politiken under hela nästa år?, invände Olovsson och syftade på att riksdagen i november röstade nej till en regering bestående av M och KD, samma partier vars budgetförslag nu vann och riket ska styras efter.

Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson anser att M och KD beter sig oansvarigt.

– Jag har svårt att se hur 14 miljarder till de rikaste ska lösa gängskjutningar och vårdköer. Jag hade väntat mig mer än så av ett parti som gör anspråk på att vara statsbärande, sade Andersson med adress Moderaterna.

Kristdemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Jakob Forssmed menar att det är helt rätt av hans parti och M att gå fram med ett skarpt förslag, i väntan på en ny regering.

– Det är inte en optimal process, men alternativet att inte göra något är sämre, säger han.

Att riket nu ska styras av en M/KD-budget 2019, åtminstone tillsvidare, innebär inte att den ekonomiska politiken är helt huggen i sten.

När en ny regering väl kommer på plats kan den lägga en ändringsbudget som sätter ny prägel på politiken. Men det går inte att snabbt ändra de beslut om stora skattesänkningar som M och KD vill driva igenom, i första hand det stora jobbskatteavdraget på tio miljarder nästa år. Det går inte att ändra förrän 2020, om en ny regering alls vill det.

Har politikerna lärt sig läxan från förra valkampanjen?

Israelkommentar Man skulle kunna tro att med två val så tätt inpå varandra som april och september, borde resultaten bli ganska lika. Men det är verkligen inte...

Ger miljoner för ökad judisk säkerhet i Malmö

Samhälle. Judiska församlingen i Malmö får 40 miljoner kronor av företagsledarna Lennart Blecher och Dan Olofsson för att kunna öka säkerheten, rapporterar...