Överge inte visheten och den kommer att bevara dig. Älska den och den skall beskydda dig.
Ordspråksboken 4:6

Världen idag

SD censurerades i riksdagen

Ett islamkritiskt citat från riksdagsledamoten Kent Ekeroth (SD) stoppades av tjänstemän i justitieutskottet. Enligt tjänstemännen kunde det ursprungliga citatet utgöra hets mot folkgrupp, skriver Riksdag&Departement.

Nyheter · Publicerad 00:00, 19 mar 2012

Det var i februari som Kent Ekeroth, som representerar Sverigedemokraterna i justitieutskottet, skrev ett yttrande om den handlingsplan mot våldsbejakande extremism som presenterats av regeringen. I yttrandet skriver Ekeroth:
"Tidigare undersökningar i Sverige och i Europa har till exempel pekat på att stora delar, till och med i vissa fall majoriteter av muslimska populationer innehar kvinnofientliga, antidemokratiska och våldsbejakande värderingar".

Den formuleringen stoppades av tjänstemän i utskottet, som efter överläggningar med riksdagens kammarkansli drog slutsatsen att meningen riskerade att strida om lagen om hets mot folkgrupp. Utskottets kansli skriver i ett mejl till Ekeroth att "ett sådant uttalande kan komma att föranleda en erinran från talmannen och att det bör undvikas i ett riksdagsdokument", skriver tidningen.
Kansliet föreslog en ny formulering, som inte säger något om att muslimer har antidemokratiska eller våldsbejakande värderingar, och den accepterades av Ekeroth. Men han säger nu till Riksdag&Departement att han ångrat sig.
– Men jag får väl läsa upp det när det blir debatt i kammaren i stället.

Stå upp mot terrorn – över hela linjen

Ledare Dådet i Christchurch Fredagens terrordåd i Nya Zeeland var en stor tragedi, då 50 människor mördades i två moskéer. Massmedier och beslutsfattare har reagerat på rimligt...

Rapport: Rättsosäker prövning av konvertiter

Kyrkornas konvertitutredning Asylprövningen för afghaner som konverterat till kristendom är rättsosäker och godtycklig, enligt en kartläggning som omfattar 619 afghanska...