Jesus sade än en gång till dem: ”Frid vare med er! Som Fadern har sänt mig sänder jag er.”
Johannesevangeliet 20:21

Världen idag

Saudiarabien deporterade fängslade kristna etiopier

Samtliga 35 etiopiska kristna som varit fängslade i Saudiarabien sedan i december förra året har deporterats och är åter i Etiopien. De kritiserar nu de saudiska myndigheterna för att "hata ickemuslimer".

Nyheter · Publicerad 08:47, 14 aug 2012

De sista av de fängslade etiopierna deporterades 1 augusti, har International Christian Concern, ICC fått veta. Det var den 15 december 2011 som de kristna etiopiska gästarbetarna greps av saudisk polis under ett bönemöte i ett hem. Den officiella anklagelsen var först att män och kvinnor umgåtts tillsammans, vilket inte är tillåtet utanför den egna familjen. Men efter påtryckningar från USA ändrades anklagelserna flera gånger. Bland annat har saudiska myndigheter hävdat att etioperna varit i landet illegalt och att de ägnat sig åt trafficking och narkotikasmuggling, rapporterar ICC.

Under fångenskapen har de kristna enligt ICC utsatts för trakasserier och påtryckningar för att konvertera till islam.
En av de nu frigivna bekräftar för ICC att de nu är hemma.
– Vi har anlänt hemma i trygghet. Vi tror att vi blivit släppta som ett resultat av påtryckningar från ICC och andra, säger den frigivne etiopiern, som är mycket kritisk mot hur de blivit handlade i Saudiarabien.
– Saudiska myndighetspersoner tolererar ingen annan religion än islam. De betraktar ickemuslimer som otroende. De är fulla av hat mot ickemuslimer.

ICC har vid tre tillfällen anordnat demonstrationer utanför den saudiska ambassaden i Washington och uppmärksammat kongressen och amerikanska UD på fängslandet av etiopierna. Jonathan Racho, ICC:s direktor för Afrika och Mellanöstern, menar att Saudiarabien visat total avsaknad av respekt för religionsfrihet
"Saudierna bedrar det internationella samfundet genom att låtsas stå för tolerans mot anhängare till olika religioner, men i verkligheten tolererar de ingen annan religion vid sidan av wahhabitisk islam", skriver Jonathan Racho i ett uttalande. 

Dags för ett 12-stegsprogram för avgiftning av digitalt beroende

Ledare Varningar för den digitala livsstilens konsekvenser duggar allt tätare. Det höga tempot och den... onsdag 3/3 00:10

Unga judar i Malmö: Vi angrips i skolan

Rapport. I princip alla de 14 judiska barn och ungdomar som intervjuades för en ny rapport om antisemitism i... onsdag 3/3 09:00

Hur Israel än agerar i vaccinfrågan skulle det anses fel

Israelkommentar Det faktum att staten Israel, i likhet med alla andra länder i världen, enbart erbjuder...
Följ Världen idag i sociala medier