Vinn vishet, vinn förstånd! Glöm inte vad min mun har sagt och vik inte av från det.
Ordspråksboken 3:18

Världen idag

George Makeen är programansvarig för den kristna tv-stationen SAT-7, som sänder över hela Mellanöstern. Nyligen besökte han Stockholm för att tala om religionsfrihet inom ramen för ett projekt som drivs av Svenska missionsrådet. Foto: Eva Janzon

SAT-7 låter kristna höras

Cypern Tv-stationen SAT-7 är en unik kanal för kristenheten i Mellanöstern. Av 15 miljoner tittare är en stor del muslimer, berättar en av stationens programansvariga, George Makeen, under ett stockholmsbesök.

Nyheter · Publicerad 00:00, 9 dec 2013

George Makeen är i Sverige för att delta i en kurs om religions­frihet, arrangerad av bland annat Svenska missionsrådet.
– Något som är viktigt för mig är att bredda perspektivet och betona att religionsfrihet gäller alla, inte bara kristna. Gud finns där ljuset lyser som starkast inom alla människor, säger han när vi ses i Immanuelskyrkan en dag efter kursen.
Den 35-årige egyptiern tillhör själv en minoritet inom minoriteten. Han föddes in i en presbyteriansk familj i Kairo, där han senare läste teologi vid ett protestantiskt seminarium. Sedan tio år tillbaka är han och hans familj stationerad på Cypern, där George Makeen arbetar som ansvarig för tv-stationens arabiskspråkiga program.

Stationen grundades för 17 år sedan och sänder även på farsi och turkiska. Enligt den senaste undersökningen, man hela 15 miljoner regelbundna tittare runt om i Mellanöstern och Nord­afrika.
– Undersökningen överraskade oss på många sätt. Både för att den visar att det är så många som ser oss, och för att flertalet tittare visade sig finnas i Saudiarabien och Irak, säger George Makeen.
– Dessutom är väldigt många barn – var tredje tittare i Saudi­arabien och var fjärde i Irak. Så nu ska vi bland annat satsa på att utveckla nya, pedagogiska barnprogram.
Själv producerar George Makeen ett program om politik, Boar, som framför allt handlar om egyptisk politik.
– Det råder kaos i landet just nu, konstaterar George Makeen, som regelbundet besöker sin gamla hemstad.
– De senaste 30 åren har människor förtryckts och inte haft möjlighet att yttra sig fritt. I stället har man hållit sig inom sina "säkra zoner", som till exempel kyrkan. Nu har vi plötsligt frihet och öppenhet, och lika många åsikter som vi har invånare: 85 miljoner.

Han berättar att kyrkan i Egypten först var skeptisk till de folkliga protester som bröt ut i början av 2011, och att man från hierarkins sida uppmanade kristna att inte delta.
– Som tur var lyssnade inte alla ungdomar, utan gick ut på gatorna och sällade sig till demonstranterna. Det gav oss trovärdighet i det övriga samhällets ögon.
I kaoset som utbröt såg SAT-7 det som sin uppgift att ge kristna av olika schatteringar en röst.
– Muslimer har sina egna kanaler och medier, och de flesta programledare gör det lätt för sig och går till den kristna hierarkin när de vill ha kristnas åsikter. Vi ville visa att kristna tycker och tänker olika, och på så sätt bygga broar både inom samhället och inom kyrkan, säger George Makeen, som tycker att Egyptens kristna numer hörs och syns på ett annat sätt i samhällsdebatten.

Mycket återstår dock att göra för ökad religionsfrihet, menar han. Det gäller särskilt säkerheten för de kristna i landets södra delar, vilka plågas av mordbränder, kidnappningar och trakasserier.
– Kyrkans hierarki säger att de kristna ska hålla sig lugna och att detta går över när politiken stabiliserats. Men tänk om det inte gör det. Tänk om det fortsätter, säger Geroeg Makeen, och talar om att kyrkan borde utforma en "förföljelseteologi".
– Visst kan man säga att den kristna gruppen mognar i förföljelse, att det ger en fördjupad tro. Men om man aldrig får rättvisa, om de skyldiga inte ställs till svars, då riskerar både kyrka och tron att krossas.

Eva Janzon
eva.janzon@varldenidag.se

Både partilojalitet och samvetsfrihet borde rymmas inom riksdagen

Ledare Lika regelbundet som årstiderna återkommer media till KD och abortfrågan. Det gäller DN,... lördag 21/5 00:10

Låt oss värna den biologiska mångfalden i sommar!

Ledare Efter en aprilmånad präglad av ytterligheter – första halvan kall, andra halvan varm – har vi haft... fredag 20/5 00:10

Villkor för samfundsstöd: Medlemskap för hbtq-personer

Bidrag. Trossamfund kommer även fortsättningsvis att kunna välja bort kvinnor eller homosexuella som... lördag 21/5 07:00

Ta varje tillfälle som ges

Missionsglimten Under fem dagar har jag varit i Bangladesh för bön och planering. Jag har fått rapporter om nya... lördag 21/5 00:00

Israel är alltid skyldig – oavsett

Israelkommentar Onsdagen den 11 maj 2022 utförde den israeliska armén, IDF, en militäroperation mot terrorism i den... fredag 20/5 00:00

Terrorister dödade journalisten

Israelkrönika Något som alla insatta och sanningssökande personer borde kunna enas om är att den...
Följ Världen idag i sociala medier