Nyheter

Säpo-chef intervjuas om polisspåret av redaktör på en av Sveriges stora dagstidningar:

Säpo-chef i stor
intervju om polisspåretVärlden idag har tillgång till en bandad intervju med en hög befattningshavare inom svensk säkerhetstjänst.
Ett par år efter Palme-mordet ställer en redaktör för en av Sveriges stora dagstidningar frågor om det finns kopplingar mellan mordet och svensk statsförvaltning.


Samtalet handlar också om Sovjets subversiva verksamhet i Sverige, om polisspåret och vilken hemlig underrättelseorganisation i Sverige som spionerade på - Säpo.
Utgångspunkten för samtalet är en sammanställning över företag och organisationer från början av 1970-talet där den hemliga svenska underrättelsetjänsten IB hade uppgiftslämnare: ett register över "pålitliga personer" som skulle stå till tjänst med information eller övervakning.
Verksamheten var mycket mer organiserad och omfattande än vad som tidigare varit känt.

Finns det i dag kvar rester av grupper som arbetar? Vet de vem som styr?

– Ja, det är kärnfrågan. Problemet är när man upprättar de här grupperna som skall arbeta i det tysta, så måste de i princip arbeta utan kontroll. Och då förlorar man förr eller senare kontrollen.

Hur får man kontinuitet i det här jobbet och inte bara en rad punktinsatser?

– Man ställer upp på intentionerna och känner sedan ett flertal andra personer. En spontan del utvecklar sig till att man samlar mer och mer informationer, det blir ett naturligt sätt att jobba.
– Den som sitter i toppen har ingen aning om hur organisationen nedåt ser ut. De längre ned i leden kan i sin tur missbruka detta, man kan ge sken av att arbeta för saken, men i själva verket vara en helt annan individ och på så sätt få förtrolig information om medborgare och institutioner...

I hemlighet till ryska ambassaden?

– Ja, du kan gå precis var du vill...

Det finns ingen som helst möjlighet för en sådan där kvist i ett sådant där träd att veta var man sitter?

– Nej, och i nästa led så skulle det inte vara otänkbart att när man stärker de nationalistiska känslorna, eller politiska känslor, om vi pratar om arbetarpartiet, självklart kan man då få folk som jobbar hur mycket som helst.
– Och skulle de då dessutom ha en militär utbildning bakom sig, då kan du alltså skapa rena operativa grupper som ingen människa har kontroll över.

Tror du att det är möjligt att avveckla en sådan här organisation när den väl har den här volymen?

– Rent formellt kan du aldrig avveckla den, den informationen går ju aldrig ut till alla kontaktytor. Du kan ju dessutom känna ett motiv att jobba så här. Om jag skulle säga till dig att nu ska vi inte längre jobba så här, är det inte säkert att du inte gör det ändå, därför du kanske tycker att det finns ett berättigande i det. Då tar du egentligen över min ledande roll och fortsätter med din grupp där nere.

Så kan ha skett alltså?

– Hm. Du har ingen styrning på det här. Varken för informationsinhämtning eller att förändra inriktning.

Du tror att man kan använda organisationen utanför både organisationens och politikernas kontroll?

– Ja, det tror jag, för har du en gång varit involverad i en sådan här verksamhet, blivit stimulerad av den, funnit ett berättigande i den, så självklart kan du fortsätta. Du kan ju formen för verksamheten, göra dina egna registreringar, du kan arbeta hur mycket som helst.

Om vi nu flyttar över till Palmemordet och de teorier som har förekommit och alla de iakttagelser som ändå har gjorts om poliser. Låt oss konstruera fram en situation som innebär att man säger att "nu är gränsen nådd, han får inte resa till Moskva, vi vet vad han kommer att göra". Är det helt osannolikt att det kan sätta igång en mer operativ aktivitet bland de här människorna?

– Det finns ett väldigt stort perspektiv utav vad som kan vara möjligt och vad som icke är möjligt. Av alla de undersökningar som man har gjort, har man egentligen inte kunnat utesluta någonting.
– Jag tror inte personligen att någon som har agg mot Olof Palme går med en stor revolver i fickan helt plötsligt ser Palme och säger: "Javisst ja, det var honom jag skulle skjuta" och sedan skjuter honom och så är man spårlöst borta.
– Det är mera som talar för att det kan finnas organisatoriska bindningar bakom. Det ser man när man gör en studie. Det kan vara en liten grupp, som i sin tur är styrd utifrån, där det bara finns en inom gruppen som känner till vad som ska ske. Alla de övriga får deluppdrag.
– Det är den politiska disciplinen som gör att man handlar. Du får då en styrka till i det här: Om du blir föremål för polisens intressen, så dels tiger du, men du har aldrig varit nyfiken heller och tagit reda på mer.

Tror du att svenska poliser kan ha varit inblandade?

– Det är en fråga som självfallet kan vara lika aktuell som någonting annat. Det kan självfallet finnas poliser som har knutits till aktiviteter av det här slaget, det kan jag tänka mig. Men jag har svårt att tänka mig att man från den reguljära polisverksamheten skulle kunna engagera sig så mycket att man har en fullständig bild av att den här kvällen.
– Det sannolika är ju inte att det är en massa poliser, det sannolika är att det är två eller tre...

Klarar två eller tre det här?

– De behöver ju inte ha varit ensamma, men det hade kunnat vara två eller tre poliser av dem som är inblandade.

De här kryssen är ju ingenting annat än infiltratörer.

– Ja, det kan det i och för sig vara, men jag tror nog att det rör sig om rapportörer. Att vara infiltratör är att jag ska under falska förespeglingar vara med och jobba för er sak. Det kräver oerhört mycket utbildning.
– Eftersom det här var någonting som arbetarrörelsen började med, blir nästa fråga: Lever den kvar i den skepnaden? Jag kan aldrig berätta hela biten, men jag vet att det finns personer, som kan identifieras med grupper, som lägger ned en hel del energi på att följa det säkerhetsavdelningen sysslar med.

Så du vet att de finns och att de lägger ned energi?

– Energi? De lägger ned otrolig kapacitet. Jag fattar inte varför man lägger ned en sådan energi för att spana på säkerhetsavdelningen.

Du vet vilken organisation...?

– De fungerar ungefär som på det sätt som du beskrivit, som en slags meddelare. De går in på vissa samhällsområden, vissa samhällsintressen. Du kan hitta enskilda individer, och att man arbetar gemensamt.

Om denna verksamhet är styrd och tolererad av regeringen, kan det vara så att de som styr det här också lägger ned stor möda på att titta på er?

– Hm.

Det ligger i linje med socialdemokratiskt tänkande...

– Skulle du träffa någon, skulle du aldrig få veta vad de gör. Aldrig. Du skulle aldrig kunna lura ur dom det. Det är för många av dem. Jag har träffat några av dem. Du pratar med dom och frågar varför de håller på så där.

Syftar du på regelrätt spaningsverksamhet. Att de följer era spanare?

– Ja, det finns också det som har direkt med vår organisation att göra. Jag upplever det, om den existerar, så är det en kvarleva. Och som kvarleva så har du inte kontroll på det. Så du kommer aldrig att få en bekräftelse.

Jag har fått lite namn...

– I så fall är det namn som är officiellt. Du får stänga av den där (bandspelaren)...
Bandet tystnar.

Världen idag
redaktionen@varldenidag.se

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
HELG

159,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS