Låt oss ge akt på varandra och sporra varandra till kärlek och goda gärningar.
Hebreerbrevet 10:24

Världen idag

Under onsdagen ska riksdagen debattera och besluta bland annat om ett betänkande från utrikes­utskot­tet som handlar om att Sverige aktivt ska verka för att förändra i Europarådets nyligen antagna resolution om samvetsfrihet. Foto: Scanpix

Samvetsfriheten i farozonen

I höstas antog Europarådet en resolution om samvetsfrihet, som innebär att sjukvårdspersonal inom Europa ska ha rätt att neka till att medverka vid exempelvis ett abortingrepp till följd av samvetsnöd. På onsdagen beslutar svenska riksdagen med stor sannolikhet att man ska "verka för att åstadkomma en förändring" av resolutionen.

Nyheter · Publicerad 00:00, 11 maj 2011

Under onsdagen ska riksdagen debattera och besluta bland annat om ett betänkande  från utrikes­utskot­tet som handlar om att Sverige aktivt ska verka för att förändra i Europarådets nyligen antagna resolution om samvetsfrihet.
Förslaget som ligger till grund för betänkandet kommer från Vänsterpartiets riksdagsman Hans Linde som bland annat skriver: "I oktober 2010 valde Europarådet att på ett skrämmande sätt ytterligare försvaga kvinnors rätt till sin egen kropp."

Linde påpekar att resolutionen inte är juridiskt bindande men, menar att den innebär en begränsning av aborträtten som "skulle innebära direkta brott mot kvinnors mänskliga rättigheter." Och utskottet ställer sig bakom förslaget. "Utskottet står fast vid sitt tidigare konstaterande att Sverige stöder insatser som syftar till att göra aborter fria, säkra och lagliga för alla kvinnor", står det i betänkandet, där man uppmanar till beslut om att den svenska delegationen ska verka för att förändra resolutionen.
Bara ett parti har reserverat sig mot betänkandet och det är Sverige­demokraterna som genom riksdagsledamoten Julia Kronlid skriver: "Vi kan inte ställa oss bakom att delegationen ska verka för att åstadkomma en förändring av resolutionen. Sverigedemokraterna vill i stället poängtera vikten av att respektera artikel 18 i FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna, där det står att "var och en har rätt till tankefrihet, samvetsfrihet och religionsfrihet."
Att Kristdemokraterna, som i sitt principprogram tydligt uttrycker stöd för samvetsfrihet i sjukvården, inte reserverat sig, beror på ett misstag.
– Det var en miss av mig, säger Robert Halef (KD) som är ersättare för partiet i utrikesutskottet, till Världen idag.
– Vi är tydliga i vad vi tycker, vi är absolut för samvetsfriheten, men missade att reservera oss, säger han.

Men i debatten på onsdag säger han att han ska ta strid mot utskottets betänkande.
– Vi i partiet har en gemensam linje när det gäller detta, det finns ingen tveksamhet. Vi står inte bakom betänkandet. Man ska istället visa respekt för sjukvårdspersonal som för sina samveten inte kan medverka vid vissa ingrepp.
Eftersom bara KD och SD uttryckt avvikande uppfattningar än budskapet i betänkandet, är sannolikheten stor att Sverige nu kommer att motverka samvetsfriheten inom EU. Något som Robert Halef tycker är märkligt.
– Att så många så snabbt och kraftigt verkar vara beredda att ignorera Europarådet och även FN i den här frågan, förvånar mig, säger han.

Samuel Teglund
samuel.teglund@varldenidag.se

Robert Halef (KD) tänker ta strid mot utskottets betänkande. Foto: Riksdagen

Hit kan svenskar åka i sommar

Resor. Nu har utrikesdepartementet lättat på sin avrådan om icke nödvändiga resor. Men se upp –... söndag 5/7 06:00

Utan apostlar saknas missionellt perspektiv

Ledare Nya testamentet beskriver de femfaldiga tjänstegåvorna i Kristi kropp: apostlar, profeter,... lördag 4/7 00:00

Sommarsoffan live-intervjuar OM:s grundare

På måndag kan svenskar ställa frågor till missionsorganisationen OM:s grundare, evangelisten George... lördag 4/7 18:00

Vi behöver inte springa tills vi spyr.

Ungkrönika Ungkrönika. Jag har ofta svårt att göra saker till hundra procent. När jag spelade innebandy aktivt hade jag en... lördag 4/7 00:00

Kan vi synda utan att förlora frälsningen?

Mot väggen Kan en pånyttfödd kristen synda utan att förlora frälsningen? /Linda