Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Lars Linnarsson, kyrkoherde i Västra Vikbolandets församling utanför Norrköping. Foto: Robert Svensson/Folkbladet

Samma rektor, samma kyrkoherde – två beslut

Tåby skola på Vikbolandet utanför Norrköping kommer inte, som man brukat, att fira advent i kyrkan.Men det beror inte på någon schism mellan skolan och kyrkan, betonar kyrkoherden Lars Linnarsson. Dagsbergs skola, i samma rektorsområde, firar däremot i kyrkan, i samma församling.Några få samtal från föräldrar gjorde att det kyrkliga firandet flyttades från skoltid till fritid.

Nyheter · Publicerad 10:04, 30 nov 2012

Traditionen med ett samarbete mellan kyrka och skola går tillbaka till mitten av 1800-talet. I Västra Vikbolandets församling utanför Norrköping har det inte rått några undantag, förrän inför årets adventsfirande.
Enligt skollagen får inga elever utsättas för religiös påverkan och i Tåby skola har rektorn fått samtal från föräldrar som ifrågasatt varför barnen skulle gå till kyrkan på skoltid.
Rektorn beslutade då att ställa in Tåby skolas adventsbesök i kyrkan. Däremot fortsätter samarbetet med Dagsbergs skola i samma rektorsområde, där man går till Dagsbergs kyrka som tillhör samma församling som Tåby kyrka.

Kyrkoherden, Lars Linnarsson, förklarar för Världen idag hur allt hänger ihop.
– Vi har resonerat jag och rektorn hela tiden. Jag vill inte att han ska hamna i blåsväder eller bli anmäld.
– Vi har mycket samverkan mellan kyrkan och skolan här och för att kunna behålla den är vi överens om det här beslutet. Vi vill försöka vara rädda om det goda samarbete som finns, säger Linnarsson.
– En majoritet av föräldrar och barn vill bevara den här traditionen och det gör att vi nu bjuder in de som vill komma på ett adventsfirande på kvällstid i stället. Det blir inte i samverkan utan det är kyrkan som bjuder in.

Hela situationen med Skolverkets tolkning, som främst tog sig uttryck i en debattartikel i Dagens Nyheter i förra veckan, tycker Lars Linnarsson är helt absurd. Och när det gäller just advent, som nu är aktuell, så är det en högtid som är omöjlig att fira utan biblisk bakgrund.
– Vår biskop har även skrivit om det här i en debattartikel. Advent är en så utpräglad kristen högtid. Den går inte att förvärldsliga, för då finns det inget kvar.
Lars Linnarsson har också svårt att förstå det här med religiös påverkan:
– Jag upplever att enskilda tjänstemän på skolverket är kristendomsfientliga. Det är ju ok att prata om andra religioner.
– Ska vi prata om tomtar så har ju det med fornnordisk tro att göra, och tomten var ju inte en snäll person där utan ett väsen man skulle sätta ut gröt till för att blidka.

Han är inte säker på att lagen behöver ändras, utan tror att det är tankesätt som präglar debatten.
– Ska vi ha ett öppet samhälle och en öppen religionsundervisning så ska inte kristendomen särbehandlas åt något håll. Just nu känns det som att allt är okej, så länge man inte pratar om den kristna tron.
– Jag tror att det handlar mycket om tolkning. Här är ju uppenbarligen inte ministrar och tjänstemän överens om hur lagen ska tolkas.

Lars Linnarsson betonar återigen det goda samarbetet som kyrkan har med skolan.
– Vi har ingen schism mellan kyrkan och skolan utan vi lever i öppenhet och samförstånd, konstaterar kyrkoherden med positiv ton.

SAMUEL BJÖRK

Nåd tema när soulartist och tv-pastor gör show

Föreställning. Till helgen kommer föreställningen Avslöjad att spelas på Nyhemsveckan och sedan på Torpkonferensen. Det är Samuel Ljungblahd och Egil Svartdahl som...

Lars Adaktusson lämnar KD:s partiledning

Politik. Lars Adaktusson lämnar Kristdemokraternas partistyrelse och rollen som andre vice partiledare, säger han till Expressen. – Jag hade förväntat mig att...

Vad är Palestina och vilka är palestinierna?

Israelkommentar Ofta talas det om ”palestinierna” som om de vore ursprungsbefolkningen i det som är dagens Israel. Men detta, som så mycket annat när det gäller...

Palestinskt bistånd kan öka med 500 miljoner

Politik. Trots att flera andra länder fryst eller minskat biståndet till palestinska myndigheten på grund av misstankar om korruption och att medel används...

90-plussare tränar för livet

I takt med en åldrande befolkning ökar intresset för motion allt högre upp i åldrarna. På Body Joy i Värmdö träffas varje vecka ett gäng...