Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Joakim Lundqvist Foto: Arkiv

Samfundsledare kritiska till sektstämpling

I onsdags handlade SVT-programmet "Den enda sanna vägen", som skildrar sekter, om Moonrörelsen, Plymouthbröderna och Livets ord. Livets ord-pastorn Joakim Lundqvist är kritisk till sektstämpeln. Han får stöd från flera kyrkoledare.

Nyheter · Publicerad 00:00, 8 okt 2015

I sju avsnitt skildrar SVT-serien ”Den enda sanna vägen” olika sekter. Det sista avsnittet, som sändes i onsdags, handlar om Moonrörelsen, Plymouthbröderna och Livets ord.

I programmet intervjuas bland andra Livets ord-pastorn Joakim Lundqvist, som får frågan om han kan höra Guds röst och förmedla saker som Gud vill säga till människor.

– Varje ledare står ju inför uppgiften att på bästa möjliga sätt försöka förmedla vad man upplever är viktigt och vad Gud säger. Däremot finns det ingen exklusivitet i att det enbart är jag som kan be eller ha kontakt med Gud, och att alla andra ska göra som jag säger eller liknande, svarar Joakim Lundqvist.

Han får också frågan om hur han ser på att tidigare medlemmar berättat att de mått dåligt på grund av sin tid i församlingen.

– Min ambition är att komma till den punkt där personen kan känna att man kan gå vidare, eller som en del har gjort, komma tillbaka, säger Joakim Lundqvist.

Strax efter programmet publicerade Lundqvist en text på Livets ords hemsida under rubriken ”Det ständiga sektstämplandet av Livets ord”. Han är kritisk till att ”delar av media … utan att tveka placerar Livets ord i samma sällskap som Scientologer, Moonkyrkan och Hare Krishna”.

– Detta är inget annat än ett grovt förtal av vår kyrka, och en djup kränkning av våra församlingsmedlemmars kristna tro och integritet, skriver Lundqvist.

I inlägget hänvisar han till Nationalencyklopedins beskrivning av en sekt, som bland annat handlar om att en religiös grupp menar sig ha den enda fulla sanningen, och därför distanserar sig från andra rörelser.

– I somras deltog sex ledare för andra kristna samfund och rörelser i vår stora Europakonferens, som en manifestation av den kristna tro vi alla har gemensamt. Så exakt hur menar sektstämplarna inom svensk media att den utpräglade exklusivitet som är kännetecknande för en sekt, tar sig uttryck på Livets Ord? skriver Lundqvist i texten.

Flera nationella ledare för kristna rörelser och samfund hade på torsdagseftermiddagen delat Joakim Lundqvists text i sociala medier. Frälsningsarméns Marie Willermark skriver: ”Viktigt att belysa hur viss journalistik förenklar och förvränger genom att sektstämpla”. Daniel Norburg, ledare för Evangeliska frikyrkan, skriver: ”Bra att Joakim Lundqvist reagerar på det ständiga sektstämplandet”.

Jacob Rudolfsson är biträdande generalsekreterare på Svenska evangeliska alliansen, vars styrelse består av företrädare från olika kristna rörelser, och han menar att det är problematiskt att inte ta hänsyn till Livets ords utveckling sedan slutet av 90-talet och tiden kring millenieskiftet.

– Numera är de en etablerad kristen församling som sitter i Uppsala kristna råd och bjuder in talare från en bred kristenhet: pingstörelsen, Svenska kyrkan, Katolska kyrkan, Frälsningsarmén. Fortsätter journalister säga att Livets ord är en sekt, det vill säga att de avviker från andra kristna rörelser, blir det motsägelsefullt då andra kristna samfund har en nära relation med Livets ord, säger Jacob Rudolfsson.

Bengt Strömbro är programchef på SVT i Umeå. Han har läst den text som Joakim Lundqvist publicerade på onsdagskvällen.

– Jag har ingen kommentar utifrån den här texten eftersom den inte specifikt adresserar SVT eller ”Den enda sanna vägen", säger han.

Arash Asadi
arash.asadi@varldenidag.se

Nåd tema när soulartist och tv-pastor gör show

Föreställning. Till helgen kommer föreställningen Avslöjad att spelas på Nyhemsveckan och sedan på Torpkonferensen. Det är Samuel Ljungblahd och Egil Svartdahl som...

Lars Adaktusson lämnar KD:s partiledning

Politik. Lars Adaktusson lämnar Kristdemokraternas partistyrelse och rollen som andre vice partiledare, säger han till Expressen. – Jag hade förväntat mig att...

Vad är Palestina och vilka är palestinierna?

Israelkommentar Ofta talas det om ”palestinierna” som om de vore ursprungsbefolkningen i det som är dagens Israel. Men detta, som så mycket annat när det gäller...

Palestinskt bistånd kan öka med 500 miljoner

Politik. Trots att flera andra länder fryst eller minskat biståndet till palestinska myndigheten på grund av misstankar om korruption och att medel används...

90-plussare tränar för livet

I takt med en åldrande befolkning ökar intresset för motion allt högre upp i åldrarna. På Body Joy i Värmdö träffas varje vecka ett gäng...