Rättfärdighetens frukt ska vara frid, och rättfärdighetens verk vara ro och trygghet för evigt.
Jesaja 32:17

Världen idag

Samarbete Donetsk och Uppsala avslutat

Ett femton år långt samarbete mellan Livets ord i Uppsala och Livets ord i Donetsk avbröts förra året efter strandade försök att hitta en väg framåt. Nu, ett år senare, åberopar pastorn i Donetsk, Leonid Padun, bland annat lärofrågor som orsak. Men det är uppgifter som tillbakavisas av Christian Åkerhielm, missionsdirektor på Livets ord i Uppsala.

Nyheter · Publicerad 00:00, 9 dec 2013

Med flera tusen medlemmar och hundratals dotterförsamlingar har församlingen Livets ord i Donetsk varit en viktig kugge i Livets ords internationella arbete i många år. Men förra året bröts samarbetet. En stor del av Livets ord-församlingarna i Ukraina har nu brutit med det församlingsnätverk som leds av pastorn Leonid Padun för att i stället ansluta sig till Livets ord i Uppsala.

Enligt uppgifter från Leonid Padun till bloggen Aletheia beror brytningen med svenska Livets ord på olika syn på ledarskap, ekonomi och "senaste årens allvarliga förändringar i Ekmans församlingssyn".
"Jag är ledsen över att Ulf Ekman som jag kände som en helt annan person, på senare år har ändrat sin teologi och doktrin och nu, som vi alla ser, gradvis går mot katolicism", skriver Leonid Padun till bloggen efter att ett nyligen skrivet herdebrev i ämnet, signerat Padun, börjat spridas via internet och blivit känt även i Sverige.
Att lärofrågor ligger till grund för brytningen tillbakavisas av Livets ords missionsdirektor Christian Åkerhielm på församlingens Facebooksida. "Brytningen med Leonid Padun har alltså ingenting med teologiska frågor att göra.", skriver han där.

I en kommentar till Världen idag skriver Christian Åkerhielm:
"Den uppkomna situationen med församlingen Livets Ord i Donetsk är mycket tråkig. Jag vill inte här gå in på detaljer men det handlar bland annat om en osund ledarskapskultur och penninghantering. Vi har adresserat problemen och gjort vårt bästa för att hjälpa församlingen att reda ut situationen, men tyvärr blev det oundvikligt att vi gick skilda vägar. Livets Ords arbete i Ukraina går dock vidare med oförändrad styrka."

Leonid Padun har tidigare i år uppmanat delstatsregeringen att inte släppa in svenska Livets ords-missionärer i Ukraina, för att förhindra "ytterligare illegala religiösa aktiviteter" – vilket i mitten av november ledde till att predikanten Carl-Gustaf Severin stoppades från att komma in i landet.

Mårten Gudmundhs
marten.gudmundhs@varldenidag.se

Ordkrig efter israeliska flygangrepp i Syrien

Missilangrepp Iran är redo att utplåna Israel, hävdar chefen för det iranska flygvapnet, sedan Israel angripit iranska mål i Syrien. – Vi slår till mot vem som än...

Det räcker inte med besvärjelser

Ledare Beklämmande röra Så här när dammet börjar lägga sig kan man fundera en del på förra veckans kaos i regeringsfrågan. Hur kunde S, MP, C och L ens komma på tanken att...