Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Samarbete Donetsk och Uppsala avslutat

Ett femton år långt samarbete mellan Livets ord i Uppsala och Livets ord i Donetsk avbröts förra året efter strandade försök att hitta en väg framåt. Nu, ett år senare, åberopar pastorn i Donetsk, Leonid Padun, bland annat lärofrågor som orsak. Men det är uppgifter som tillbakavisas av Christian Åkerhielm, missionsdirektor på Livets ord i Uppsala.

Nyheter · Publicerad 00:00, 9 dec 2013

Med flera tusen medlemmar och hundratals dotterförsamlingar har församlingen Livets ord i Donetsk varit en viktig kugge i Livets ords internationella arbete i många år. Men förra året bröts samarbetet. En stor del av Livets ord-församlingarna i Ukraina har nu brutit med det församlingsnätverk som leds av pastorn Leonid Padun för att i stället ansluta sig till Livets ord i Uppsala.

Enligt uppgifter från Leonid Padun till bloggen Aletheia beror brytningen med svenska Livets ord på olika syn på ledarskap, ekonomi och "senaste årens allvarliga förändringar i Ekmans församlingssyn".
"Jag är ledsen över att Ulf Ekman som jag kände som en helt annan person, på senare år har ändrat sin teologi och doktrin och nu, som vi alla ser, gradvis går mot katolicism", skriver Leonid Padun till bloggen efter att ett nyligen skrivet herdebrev i ämnet, signerat Padun, börjat spridas via internet och blivit känt även i Sverige.
Att lärofrågor ligger till grund för brytningen tillbakavisas av Livets ords missionsdirektor Christian Åkerhielm på församlingens Facebooksida. "Brytningen med Leonid Padun har alltså ingenting med teologiska frågor att göra.", skriver han där.

I en kommentar till Världen idag skriver Christian Åkerhielm:
"Den uppkomna situationen med församlingen Livets Ord i Donetsk är mycket tråkig. Jag vill inte här gå in på detaljer men det handlar bland annat om en osund ledarskapskultur och penninghantering. Vi har adresserat problemen och gjort vårt bästa för att hjälpa församlingen att reda ut situationen, men tyvärr blev det oundvikligt att vi gick skilda vägar. Livets Ords arbete i Ukraina går dock vidare med oförändrad styrka."

Leonid Padun har tidigare i år uppmanat delstatsregeringen att inte släppa in svenska Livets ords-missionärer i Ukraina, för att förhindra "ytterligare illegala religiösa aktiviteter" – vilket i mitten av november ledde till att predikanten Carl-Gustaf Severin stoppades från att komma in i landet.

Mårten Gudmundhs
marten.gudmundhs@varldenidag.se

Israel är viktigare än Bibi Netanyahu

Israelkommentar Den intensiva debatten runt immunitetslagen är självklart inte oväntad. Det är också orsaken till att Netanyahu väntade med initiativet tills han...

Isländsk ESC-provokation skapar kritik

Det isländska bandet Hatari, som deltog i Eurovision, hade flera gånger blivit varnade för att utföra politiska provokationer i samband med...

Immunitetslagen central i koalitionsförhandlingarna

På onsdag om en vecka är det deadline för Benjamin Netanyahu att presentera sin nya regering. Men för närvarande går koalitions­förhandlingarna med...