HERRENS namn är ett starkt torn, den rättfärdige skyndar dit och får skydd.
Ordspråksboken 18:10

Världen idag

Läget för Kristdemokraterna är allvarligt. Om det vore val i dag skulle partiet hamna utanför riksdagen. Foto: Janerik Henriksson / Scanpix

”Saknar insikten om kris”

Under en längre tid har opinionsläget för Kristdemokraterna sett dystert ut. I mätning efter mätning hamnar partiet under riksdagsspärren. Världen idag kontaktade några lokalpolitiker ute i landet för att fråga hur det är att vara krist­demokrat just nu.

Nyheter · Publicerad 09:02, 21 dec 2012

Lars Thunberg beskriver sig själv som luttrad. Hans engagemang i Krist­demo­kraterna sträcker sig långt tillbaka, i dag är han kommunalråd i Helsingborg.
– Det är vår vardag mellan valen med sämre opinionssiffror än valresultatet sedan blir. Situationen är inte mer kritisk än den brukar vara, men visst finns det ett allvar i siffrorna som vi inte kan blunda för.

Liksom de flesta andra kristdemokrater Världen idag varit i kontakt med är Thunberg trygg i att valrörelsen 2014 kommer att föra partiet upp på säker mark. För KD i Helsingborg är det en nödvändighet, eftersom det som sker på riksnivå slår igenom tydligt i kommunen.
– Ibland funderar man nästan om det spelar någon roll att vi bedriver valrörelse lokalt, säger Lars Thunberg och berättar om valet 1991, då man knappt kunde bedriva valarbete i staden men ändå gick framåt tack vare riksframgångarna. Det motsatta skedde i valet tre år senare.
Veronica Kerr sitter i kommunstyrelsen i Umeå och ser en långsam ökning av stödet för KD lokalt trots läget på riksnivå. Hon har starkt tilltro till att det arbete som nu pågår internt kommer att synas också i väljarstöd inom kort.
– Man kan aldrig känna sig trygg när man arbetar med politik, vi måste hela tiden förtydliga vad vi vill, det hade gällt om vi hamnat över fyra procent i varenda mätning, säger hon.

Visst har det varit tungt att läsa om opinionsmätningarna den senaste tiden, men i en valrörelse kommer man få mer utrymme, tror hon.
– Vi behöver berätta vad vi drivit igenom så att väljarna ser att KD behövs.
– De kan fungera som humörförstörare, säger Lennart Bondeson, kommunalråd i Örebro, om opinionssiffrorna.

Han ser några olika möjliga förklaringar till det sviktande stödet. Parti­ledarstriden kan ha påver­kat synen på KD, och partiet har inte fått credd för de förändringar man åstadkommit i regeringen, men däremot fått klä skott för missnöje som borde riktats mot andra partier. Han nämner exempelvis stormen kring vanvårdsutredningen.
– Det kanske låter bittert men vi är väl inte de mest älskade av media heller, finns det något negativt så kommer det att lyftas fram. Det finns ingen quick-fix för att vända trenden. Vår uppgift blir att komplettera mediabilden och fortsätta prata om vår politik, för den gör skillnad.

Maria Lindelöf sitter i kommunstyrelsen i Västerås, hon vill se fler kristdemokrater ”ute i verkligheten”.
– Ibland blir det mycket prata och lite göra. Vi har världens möjlighet att plocka tillbaka röster men då måste vi engagera oss och föra samtal med människor.
Hon säger att hon är klart bekymrad över opinionsläget.
– Det finns ingen riktig krismedvetenhet, man gör vad man alltid gjort och förlitar sig på att det ska ordna sig. Och det hoppas jag att det gör, men det är frustrerande om vi nöjer oss med att klara oss kvar i riksdagen.

Conny Brännberg arbetar politiskt både kommunalt i Skövde och i västra Götalandsregionen, han beskriver stämningen internt i partiet som väldigt positivt.
– Det är lätt att samla folk, det finns stort engagemang för politikutveckling, men den inre kraften har uppenbarligen inte räckt för att kommunicera utåt.
Han tror att det är viktigt att koncentrera sig på att måla upp sin samhällsvision, snarare än att berätta om vad man lyckats med hittills.
– Låga siffror sporrar till att arbeta hårdare. Vi ska fortsätta lyfta barn- och ungas uppväxtvillkor, när man står i valbåset så ska man tänka att KD är partiet som bryr sig om.

Väljarpotentialen finns, det är han övertygad om. Den senaste tidens debatt om skolavslutningar i kyrkan är en typisk fråga där kristdemokrater bör höja rösten, menar han.
– När jag skrev en debattartikel om detta fick jag mer respons än någon gång tidigare. De kristna väljarna är viktiga, och jag tror att det finns många som vill ha ett parti med kristna värderingar, säger Conny Brännberg.

Koalitionsbildande – ett spel Netanyahu behärskar bäst av alla

Israelkommentar Formellt sett börjar koalitionsbildandet nästa vecka, men i praktiken har den pågått sedan den dag då Benjamin Netanyahu utlyste nyval i december. Nu...

Trollkonstnären Netanyahu

Det israeliska valet är över och resultatet blev som förväntat en seger för högersidan. Netanyahu lyckades till och med leda Likud till att bli det...

Judisk ortodox lärarinna blev populär på arabisk skola

Hon heter Ital Levy och är en ortodox judinna som undervisar i hebreiska. Det som är speciellt är att hon gör detta på en arabisk skola i Umm...