Var ständigt vakna och be om kraft att undfly allt som ska ske och kunna bestå inför Människosonen.
Lukasevangeliet 21:36

Världen idag

Säkerheten ifrågasatt efter attacken i Kairo

Uppemot 25 människor dödades i sprängdådet nära den koptiska Markuskatedralen i Kairo. Attentatet är det värsta mot kristna i Egypten på flera år. Nu ifrågasätts säkerhetsarbetet kring katedralen.

Nyheter · Publicerad 00:01, 14 dec 2016

Det var mitt under pågående söndagsmässa som explosionen inträffade i ett kapell som ansluter till katedralbyggnaden, ett kapell dit kvinnor i vanliga fall går för att be.

Vittnet Romany möttes av förödelse när han sprang till platsen för att hjälpa till.

– Kroppar låg på varandra och förstörda i olika delar, säger han till nyhetsbyrån AFP.

25 människor dödades i attentatet och ytterligare 49 skadades, bekräftar myndigheter i landet för Reuters. Enligt lokala säkerhetskällor ska minst sex av offren ha varit barn. Men uppgifterna varierar. Enligt AFP:s källor dödades 23 människor i explosionen.

Politiska och religiösa ledare fördömer attacken, och president Abdel Fattah al-Sisi har utlyst tre dagars landssorg.

Ingen har tagit på sig attentatet, men tidigare har jihadistgrupper utfört flera attacker mot kristna i Egypten, främst på Sinaihalvön. Enligt presidenten ska tre män och en kvinna ha arresterats i samband med attacken.

Reuters uppger att en IS-anhängare har skrivit ”Gud välsigne den person som gjorde denna välsignade handling” på internetsidan Telegram.

Markuskatedralen är Kairos största. Ehab Rafael är talesperson för koptisk-ortodoxa kyrkan i Sverige och har själv besökt katedralen.

– Katedralen är välbesökt på söndagen, säger han.

Attentatet kommer som en del av en våldsspiral i Egypten. Senast i fredags dog sex poliser då två vägbomber detonerade i och strax utanför Kairo.

– Det är riktat mot kristna, men det är också en del av den våldsspiral som finns i Egypten. Det handlar om radikala fundamentalister som inte tolererar att människor som har andra åsikter, säger Ehab Rafael.

I vanliga fall är säkerheten kring katedralen hög, men inte tillräcklig, anser kritiker som nu frågar sig hur en sådan här sak kan inträffa.

– Var var säkerheten? Det fanns fem eller sex säkerhetsbilar stationerade utanför, så var var de när tolv kilo sprängmedel bars in? säger 25-åriga Mena Samir till Reuters.

Det är inte första gången som koptisk-ortodoxa kyrkor utsätts för attentat. I en attack i Alexandria 2011, till exempel, dödades 21 personer.

Nationens bibliska legitimitet hotas

Debatt Det bedrövar mig att Grenholm med allierade har lyckats vilseleda och skrämma kristna från att långt tidigare agera mot Sveriges obibliska...

Grönsiskan bubblare i årets fågelräkning

Vardag Djur. Talgoxen är åter igen i topp när svenskarna för 15:e året i rad räknar vinterfåglar vid landets fågelmatningar. Årets överraskningar är grönsiskan...

Ansvaret för häxjakt på våra universitet

Ledare En episod på psykologprogrammet vid Lunds universitet har fått ringar på vattnet i den akademiska debatten. Några elever har reagerat mot påstådd...

”Han är ju min pappa, även om han har gjort något dumt”

Närbild Fängelse. I Norge beräknas att omkring 9 000 barn och unga har en förälder i fängelse. Erfarenheten av chatt-tjänsten ifengsel.no visar att många unga bär på...

Att vara nöjd med sin situation och tillvaro har nästan blivit något fult.

Ungkrönika ”Nöj dig inte med mindre, nöj dig med mer”. Citatet är en reklamslogan från ett telefoniföretag för några år sedan, och jag tycker att det är rätt...

Sorg i Salem efter 20-åriga Hannas bortgång

Nyheter Hawaiiolycka. Den senaste veckan har många människor mötts för att sörja tillsammans i Salemkyrkan i Vänersborg. Detta efter att en av församlingens ungdomar omkom...

Att vara nöjd med sin situation och tillvaro har nästan blivit något fult.

Ungkrönika ”Nöj dig inte med mindre, nöj dig med mer”. Citatet är en reklamslogan från ett telefoniföretag för några år sedan, och jag tycker att det är rätt...

Är alla synder lika allvarliga?

Mot väggen Finns det någon eller några synder som är ”värre” än andra? Vad säger Bibeln?