Då ska Kungen svara dem: Jag säger er sanningen: Allt vad ni har gjort för en av dessa mina minsta bröder, det har ni gjort för mig.
Matteus 25:40

Världen idag

Säkerheten ifrågasatt efter attacken i Kairo

Uppemot 25 människor dödades i sprängdådet nära den koptiska Markuskatedralen i Kairo. Attentatet är det värsta mot kristna i Egypten på flera år. Nu ifrågasätts säkerhetsarbetet kring katedralen.

Nyheter · Publicerad 00:01, 14 dec 2016

Det var mitt under pågående söndagsmässa som explosionen inträffade i ett kapell som ansluter till katedralbyggnaden, ett kapell dit kvinnor i vanliga fall går för att be.

Vittnet Romany möttes av förödelse när han sprang till platsen för att hjälpa till.

– Kroppar låg på varandra och förstörda i olika delar, säger han till nyhetsbyrån AFP.

25 människor dödades i attentatet och ytterligare 49 skadades, bekräftar myndigheter i landet för Reuters. Enligt lokala säkerhetskällor ska minst sex av offren ha varit barn. Men uppgifterna varierar. Enligt AFP:s källor dödades 23 människor i explosionen.

Politiska och religiösa ledare fördömer attacken, och president Abdel Fattah al-Sisi har utlyst tre dagars landssorg.

Ingen har tagit på sig attentatet, men tidigare har jihadistgrupper utfört flera attacker mot kristna i Egypten, främst på Sinaihalvön. Enligt presidenten ska tre män och en kvinna ha arresterats i samband med attacken.

Reuters uppger att en IS-anhängare har skrivit ”Gud välsigne den person som gjorde denna välsignade handling” på internetsidan Telegram.

Markuskatedralen är Kairos största. Ehab Rafael är talesperson för koptisk-ortodoxa kyrkan i Sverige och har själv besökt katedralen.

– Katedralen är välbesökt på söndagen, säger han.

Attentatet kommer som en del av en våldsspiral i Egypten. Senast i fredags dog sex poliser då två vägbomber detonerade i och strax utanför Kairo.

– Det är riktat mot kristna, men det är också en del av den våldsspiral som finns i Egypten. Det handlar om radikala fundamentalister som inte tolererar att människor som har andra åsikter, säger Ehab Rafael.

I vanliga fall är säkerheten kring katedralen hög, men inte tillräcklig, anser kritiker som nu frågar sig hur en sådan här sak kan inträffa.

– Var var säkerheten? Det fanns fem eller sex säkerhetsbilar stationerade utanför, så var var de när tolv kilo sprängmedel bars in? säger 25-åriga Mena Samir till Reuters.

Det är inte första gången som koptisk-ortodoxa kyrkor utsätts för attentat. I en attack i Alexandria 2011, till exempel, dödades 21 personer.

Varför driver Sveriges kristna råd splittrande teologi?

Ledare Teologi, vad är det? Kristendomskritiker svarar cyniskt: Teologi är som att befinna sig i ett mörkt... onsdag 7/6 00:10

Värt att fira 500 år av självständighet

Ledare Det mest ”internationella” en svensk kunde göra i går var att, precis som andra folk runtom i... onsdag 7/6 00:00