Överge inte visheten och den kommer att bevara dig. Älska den och den skall beskydda dig.
Ordspråksboken 4:6

Världen idag

"Säker på att flera av äktenskapen hade kunnat räddas"

På Aftonbladet debatt skriver på tisdagen Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund om behovet av stöd för krisande par. 23 388 par skiljde sig 2011. "Flera av skilsmässorna var säkert nödvändiga, en konsekvens av olösliga konflikter eller en kärlek som helt enkelt tagit slut. Men jag är samtidigt säker på att flera av äktenskapen hade kunnat räddas", skriver Hägglund.

Nyheter · Publicerad 00:00, 27 mar 2012

Nyligen kunde man i Aftonbladet läsa en stor skilsmässoguide som berättade om de olika stegen när ett äktenskap ska upplösas. Göran Hägglund skriver i sin debattartikel i samma tidning: "Under 2010 deltog 60 000 svenskar i 109 000 rådgivningssamtal. Relationer kunde räddas, skilsmässor undvikas. Det kan vara värt att stanna upp och fundera över de här siffrorna, inte minst när kvällstidningar erbjuder skilsmässoguider och feministiska författare skriver böcker om skilsmässan som chict livsstilspolitiskt projekt. Skilsmässor är vanliga, men de flesta kämpar för att undvika dem."

Han hänvisar till att kommunerna sedan 1995 har i uppdrag att hjälpa till med äktenskapsrådgivning när sådan önskas och säger att hans parti betraktar de små frivilliga gemenskaperna, som familjerna, som samhällets viktigaste byggsten. "Ett fungerande samhälle kräver fungerande familjer. Vi kan aldrig garantera att alla familjer lyckas hålla ihop, men vi kan garantera hjälp och stöd för dem som trots tuffa utmaningar ändå väljer att försöka. Och vi kan lindra smällen när deras ansträngningar inte räcker. Det är för mig en grundläggande välfärdsfråga. Kvällstidningarnas skilsmässoguider i all ära, men för oss kristdemokrater kommer hjälpen till dem som vill rädda sina relationer alltid att komma först", skriver Göran Hägglund.

Kärnan i en andlig reformation

Ledare I Gamla testamentet finns ett intressant dubbelverk från tiden efter Israels babyloniska fångenskap. Det är böckerna Esra och Nehemja, som skildrar...