HERRENS namn är ett starkt torn, den rättfärdige skyndar dit och får skydd.
Ordspråksboken 18:10

Världen idag

Göran Hägglund, partiledare för Kristdemokraterna. Foto: Janerik Henriksson/TT

Sabotage mot KD i valrörelsen

Äggkastning och sönderslagna fönster i Umeå. Partiutskick som hamnade i ett soprum i Solna. Kristdemokraterna, vars partiledare Göran Hägglund attackerades med en tårta vid ett framträdande nyligen, har utsatts för flera attacker under valrörelsen.

Nyheter · Publicerad 00:00, 26 aug 2014

– Det händer alla partier att affischer förstörs, men när det handlar om äggkastning vid flera tillfällen och att sten kastas genom fönster, då känns det obehagligt.

Det säger Veronica Kerr, gruppledare för Kristdemokraterna i Umeå. I sommar har fönster till partkansliet smetats in med ägg vid tre tillfällen och nyligen kastades en sten in genom ett fönster. Valstugan har utsatts för skadegörelse och affischer har rivits sönder. 
– Jag fick ett mail från ett vittne som sett personer sparka ner våra skyltar, inga andra partier utsattes då. 
– Det är tydligt att det handlar om personer som inte tycker om vår politik, det är inte bara någon som klottrat lite.

Kristdemokraterna i Solna kommun anlitade en reklamdistributör för utdelning av kampanjmaterial till boende inom kommunen. På måndagen hittades en bunt av materialet i ett soprum. Det var i ett distrikt i Bergshamra som en bunt aldrig blev utdelad. Samuel Klippfalk, kommunalråd i Solna och KD:s förstanamn i kommunvalet, tror att det handlar om att någon som inte sympatiserar med KD:s politik har velat sabotera.
– Det kan vara någon som inte sympatiserar med oss och inte vill att våra här åsikterna ska få torgföras, säger han.

 Vad innebär det för er?
– Vi har ju betalat för att få det här utskickat levererat. Men det är mer allvarligt att vi inte får komma till tals. Det gör att Solnaborna inte får chans att göra ett rättvist val. I längden påverkar det demokratin. Det innebär att vissa röster får komma till tals, medan andra tystas, säger Samuel Klippfalk.

Den distributör som anlitats är Svensk direktreklam, och Stefan Samuelsson, VD på kontoret i Sollentuna, säger att man just nu utreder vad som har hänt.
– Det kan ju vara vår utdelare som har slängt bunten, men det kan också vara någon annan som gjort det. Det kan vara alltifrån ett pojkstreck till att det är vuxna människor som inte gillar någonting av det som ska delas ut, och som därför gör sig av med det. Det är för tidigt att säga, säger Stefan Samuelsson, som understryker att det som inträffat är "förskräckligt och lika illa som att någon stjäl post som står ute".

 Har ni pratat med reklamutdelaren?
– Ja. Han säger att han ringde och sa att det har saknats en bunt. Sedan fick han order att inställa sig här hos oss. Vi ville kolla om han kan vara inblandad i det här själv. Men det tror jag inte, för vi inte haft sådana problem med honom tidigare.

Stefan Samuelssons uppskattning är att det handlar om cirka 150 hushåll som inte fått utskicket, och han säger att man just nu ringer runt till många av hushållen i distriktet och frågar om de har fått del av materialet.
– Sedan ska vi starta en första kompletteringsrunda så fort det går.
– Jag har också lovat KD en ekonomisk kompensation som en gottgörelse. Vi kommer inte att ta betalt fullt ut för det här, säger Stefan Samuelsson.

Vid ett offentligt framträdande i Göteborg nyligen attackerades Kristdemokraternas partiledare med en tårta. Kort efteråt tog en hbtq-grupp på sig ansvaret för attacken, de menar att KD "legitimerar homo- och transfobi". Världen idag berättade tidigare i sommar om hur en ung man misshandlades i Uddevalla efter att han berättat att han sympatiserade med KD. Mannen fick ta emot slag och anklagades för att hata homosexuella.

Samuel Teglund
samuel.teglund@varldenidag.se 

Arash Asadi

arash.asadi@varldenidag.se

Koalitionsbildande – ett spel Netanyahu behärskar bäst av alla

Israelkommentar Formellt sett börjar koalitionsbildandet nästa vecka, men i praktiken har den pågått sedan den dag då Benjamin Netanyahu utlyste nyval i december. Nu...

Trollkonstnären Netanyahu

Det israeliska valet är över och resultatet blev som förväntat en seger för högersidan. Netanyahu lyckades till och med leda Likud till att bli det...

Judisk ortodox lärarinna blev populär på arabisk skola

Hon heter Ital Levy och är en ortodox judinna som undervisar i hebreiska. Det som är speciellt är att hon gör detta på en arabisk skola i Umm...