Rättfärdighetens frukt ska vara frid, och rättfärdighetens verk vara ro och trygghet för evigt.
Jesaja 32:17

Världen idag

Så vill KD-profiler rädda partiet

Bättre vård och äldreomsorg, större valfrihet för familjer och en tydligt värdebaserad kristdemokratisk politik. Det är vad några kristdemokratiska profiler tror ska lyfta partiet över fyra-procentsspärren i höstens riksdagsval.

Nyheter · Publicerad 08:50, 9 feb 2018

Pepp och glädje stod högt i tak när Kristdemokraternas toppkandidater till riksdagsvalet samlades till gemensam utbildning i Haninge under helgen som gick.

Samtidigt är krismedvetenheten hög i partiet, som periodvis halkat långt under det kritiska fyraprocentsstrecket i opinionsundersökningarna. Företrädare som Världen idag talar med kal­lar det allt från "en rejäl svacka" till "rent bedrövligt".

– Vi brukar ligga sämre till mellan valrörelserna. Sen är det klart att ett byte av partiledare alltid skapar osäkerhet, vilket inte har med Ebba som partiledare att göra, säger Hampus Hagman, som toppar riksdagslistan i Göteborgs stad, under Ebba Busch Thor.

Han hänvisar till erfarenheten från tidigare val som visar att det inte är omöjligt att vända skutan.

– År 1998, när jag kom in i riksdagen, låg KD på 3,5 procent på våren. Ändå fick vi det bästa valet med 11,8 procent. Så det är möjligt, säger riksdagsledamot Mikael Oscarsson, som hoppas på förnyat mandat i riksdagen för Uppsala län.

Hoppfull är även Björn-Owe Björk, kommunalrådet i Knivsta som toppar samtliga tre regionlistor i Uppsala län.

– Här ökade vi från 4,6 till 8,6 av rösterna i förra valet, så det går att vinna val, säger han.

– Det handlar också om attityd, om att visa på konflikten gentemot det socialdemokratiska maktpartiet, vars styre inneburit ett svek för väljarna, menar Björn-Owe Björk och håller fram skola, vård och trygghet som valvinnarfrågor för KD.

Just trygghet och vård är två av fyra fokusområden som Kristdemokraterna centralt gått ut med att man vill driva inför valet. De övriga är barn och familj, samt jobb och äldres ekonomi.

– Det viktiga är att vi vågar hålla fast vid just de här frågorna, som bottnar stadigt i vår ideologi, säger Jimmy Loord, kandidat till riksdagen Kalmar län.

Det står klart står att Kristdemokraterna vill lansera sig som det värdebaserade partiet framför andra i valrörelsen.

– Den tid vi är i nu innehåller många orosmoln, och människor oroar sig för mycket – för miljön och klimatet, integrationen, digitalisering och globalisering, säger Liza-Maria Norlin, gruppledare för KD i Sundsvall och etta på riksdagslistan i Västernorrlands län.

– Min analys är att KD i det här läget kan vinna på att vara ett utpräglat värderingsstyrt parti.

Att det handlar om värderingar som bottnar i kristendom säger inte så många rakt ut. Väljar­basen, har partiet konstaterat i sin analys efter förra valet, måste breddas utöver partiets traditionella bas inom svensk frikyrklighet.

Hans Eklind, präst i Svenska kyrkan och namnet under partiledarens på riksdagslistan för Örebro län, hör till undantagen.

– Att jag gett mig in i politiken igen efter många år beror på att jag värnar om integration och hur man kan bygga en ny samhällsgemenskap i ett läge där många lever i parallellsamhällen, säger han.

– Här tycker jag att KD har de bästa förutsättningarna, inte minst utifrån sin betoning på värderingar som i grunden är kristna. Dessa behöver vi mer än någonsin peka på också i riksdagen.

Sakfrågor i all ära. Den mentala bilden är minst lika viktig, framhåller flera personer.

– Det största hotet egentligen tror jag är vår egen begränsning i tanken, säger Bengt Germundsson, kommunalråd i KD-styrda Markaryd där partiet fick 45,1 procent av rösterna i kommunvalet 2014.

För en kristdemokrat känns det heller inte helt främmande att hysa viss förtröstan till högre makter.

– Vi ska inte ge upp vår frimodighet, inte på förhand tro att något är hugget i sten, säger riksdagsledamot Tuve Skånberg, mångårig röstkomet i Skåne.

– Det går att vinna människors förtroende. Och vi som vet att mörkret en dag ska vändas i ljus vet att också KD kan få förnyat förtroende.

Att jag gett mig in i politiken igen efter många år beror på att jag värnar om integration och hur man kan bygga en ny samhällsgemenskap i ett läge där många lever i parallellsamhällen.

SKR uppvaktade Migrations- verket med 18 400 namn

Aktion. Lyfte fram konvertiternas situation På torsdagen möttes Sveriges kristna råd (SKR) och Migrationsverket för samtal om hantering av asylärenden som rör konvertiter. Samtidigt...

Vad kan förklara de ökade sexualbrotten?

Ledare Eskalerande statistik enligt Brå-rapport Så har då Sverige till slut fått en statsminister. Socialdemokrater och Miljöpartister kan nu regera vidare med Vänsterpartiets och nu även de två...