Ingen människa kan bestå genom ondska, men de rättfärdigas rot kan inte rubbas.
Ordspråksboken 12:3

Världen idag

Rysslands president Vladimir Putin, här tillsammans med ledare för rysk-ortodoxa kyrkan med patriarken Kirill till höger, använder kyrkan för att utmåla attacken på Ukraina som ett heligt krig. Foto: Alexander Shcherbak/AP/TT

Så utnyttjar Putin Bibeln och kyrkan för sin invasion

När Vladimir Putin nyligen i ett tal använde Jesus ord från Bibeln för att försöka rättfärdiga invasionen av Ukraina var det bara det senaste exemplet på den ryske presidentens ambition att klä sitt krig i religiös skrud.

Med sig har han den ryske patriarken Kirill, som enligt uppgifter i likhet med Putin tidigare verkat inom sovjetiska underrättelsetjänsten, KGB.

Nyheter · Publicerad 07:00, 27 mar 2022

Det var vid ett tal i Moskva under förra veckan som Putin hänvisade till ”orden från Skriften” och sade att ingen har ”större kärlek än den som ger sin själ för sina vänner”, en parafras på Jesu kända ord från Johannesevangeliet 15:13.

Men där Jesus talade om att osjälviskt ge upp sin egen rätt, syftade Putin på soldater som skickas ut för att attackera och döda ukrainare. Världen över fördömde kristna företrädare den ryske ledarens försök att använda Bibeln för att rättfärdiga invasionen och kallade det för hädelse.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa hela artikeln.
En månad gratis!
Läs allt du vill med Världen idag DIGITAL
Du får tillgång till:
✓  Samtliga artiklar på varldenidag.se
✓  E-tidningen fem dagar i veckan
✓  Digitala korsord

Demonstrationerna handlar om vad vi anser vara demokratiskt

Israelkommentar Folk demonstrerar på gatorna i hela Israel. Varje lördagskväll sedan över en månad är man ute på... torsdag 23/3 00:00