Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

Så kan du fira en jul med kyrkliga inslag i år

Årets jul kan inte bjuda på några stämningsfulla samlingar i kyrkor och församlingshus. Däremot kan den som vill besöka digitala julottor, julkrubbor och midnattsmässor i nästan hela landet. Världen idag listar här ett axplock av initiativen.

Nyheter · Publicerad 16:55, 23 dec 2020

Svenska kyrkans församlingar runt om i landet erbjuder en mängd digitala julandakter, samlingar vid krubban, midnattsmässar och julottor. Man hittar dem enklast genom att gå in på kalendern på svenskakyrkan.se och ange ”Svenska kyrkan – digitalt” som plats.

Exempelvis kan man besöka en julkrubba klockan 10.00 på julaftons förmiddag i Orsa kyrka i Dalarna. Senare samma dag blir det digital julbön i Hornberga kapell, klockan 17.00–18.00. Orsa kyrka bjuder dessutom in till en digital julotta på juldagen.

Digital julkrubba blir det även från Tandådalens fjällkyrka klockan 11.00 på julafton, vilken kan ses på Lima-Transtrands församlings Facebooksida.

Den 24 december blir det svenkkyrklig digital midnattsmässa från Österviks kapell, som ligger utanför Kristinehamn. Länken till gudstjänsten hittar man redan på julaftons förmiddag på Facebboksidan och hemsidan för Svenska kyrkan i Kristehamn.

Livets Ord erbjuder den som vill att gå in på Livets Ord Play och delta i en gudstjänst på julafton klockan 20.00, som fått rubriken ”Allt är frid”, och där ”julens budskap förmedlas med sång, musik och tal”.

Immanuelskyrkan i Malmö släpper ett 20 minuter julprogram för hela familjen på Youtube på julaftonsmorgon klockan 8.00.

”Det blir musik, dockan Tom och julevangeliet,” skriver församlingen.

Luleå missionskyrka, som ingår i Equmaniakyrkan, bjuder in till webbsänd gudstjänst på julafton klockan 11.00. Och Equmeniakyrkan i Vårgårda sänder en julotta den 25 december, med början 8.00, på sin Youtube-kanal, med predikan av John Eidering och sång av bland andra Caroline Hernberger.

Församlingen Arken i Kungsängen norr om Stockholm anordnar en julkrubba på julafton klockan 10.00 Därefter predikar Gunnar Bergling, som även predikar på juldagen 10.30. Sändningarna kan ses antingen på församlingens Youtubekanal eller på hemsidan.

Under mötena är telefonjouren öppen, så att den som vill kan ringa in och få förbön. Man kan också ringa och ge en jul- eller nyårshälsning som läses upp i direktsändning. 

– Genom våra sändningar och telefonjourer vill vi sprida hopp och värme till människor i jul, säger pastor Linda Bergling. 

Solna Pingstförsamling bjuder in till “Ann-Maries Julotta” klockan 9.00 på juldagen. Det blir ”sång från barnen, julsånger, berättelser och mycket mer” med församlingens medarbetare Ann-Marie Lindvall, skriver församlingen på sin hemsida.

Söderportskyrkan i Tingsryd går en liten annan väg, och anordnar en julnattsgudstjänst via en tjänst för digitala möten, Teams, klockan 22.00–23.00. Den som vill vara med får mejla kyrkan och be om en länk som man sedan loggar in på inför gudstjänsten.

Julkonserter har sedan den första advent sänts digitalt på Svenska kyrkan webbplats och andra sociala medier. Satsningen pågår till och med den 4 januari, med sammanlagt 18 konserter från Luleå i norr till Lund i söder. Konserterna kan också ses i efterhand.

För den som inte nöjer sig med det digitala, utan vill ta sig till en kyrka, är många kyrkor öppna för enskild bön och ljuständning. Ifall man vill tända ett ljus men inte kan ta sig till en kyrka finns dessutom möjligheten att tända ett digitalt ljus på Svenska kyrkans bönewebb.

Genom våra sändningar och telefonjourer vill vi sprida hopp och värme till människor i jul

Utredning: Utbildade barnmorskor väljer bort sjukvården

Vård. Det råder inte brist på utbildade barnmorskor i Sverige – men de saknas inom sjukvården, inte minst... onsdag 31/5 10:00

Efter presidentvalet – Erdogan kan hålla Sverige på halster

Nato. Den turkiska valrörelsen är över – nu hoppas regeringen på ett snabbt godkännande av den svenska... onsdag 31/5 07:00

När den egentlige angriparen går fri

Israelkrönika Så hände det igen. En stor sak, men det är rätt säkert att få skandinaver eller européer har hört... onsdag 31/5 00:00