Människor med utmärglade kroppar och tomma blickar mötte de sovjetiska soldaterna när de befriade Auschwitz-Birkenau den 27 januari 1945. Nu högtidlighålls dagen årligen för att hedra minnet av de miljontals människor som dog i Förintelsen.
Runt om i Sverige äger flera evenemang rum i år.
I onsdags hölls en minneskväll på Livets ord i Uppsala. Under kvällen talade Michael Ben-Menachem, överlevare från Förintelsen, samt Israels vice ambassadör, Asaf Segev, och församlingens pastor, Joakim Lundqvist.
I torsdags hölls en minnesstund av Förintelsen i riksdagen. Ambassadörer från ett tjugotal länder, riksdagsledamöter och andra besökare fick bland annat lyssna till Dina Rajs, en av de judar som räddades undan Förintelsen av svenske diplomaten Raoul Wallenberg.
Hon medverkade tillsammans med sin make, Jovan, som också överlevde Förintelsen.
Även Wallenbergs syster, 96-åriga Nina Lagergren, medverkade, liksom Förintelseforskaren Yehuda Bauer, som var huvudtalare.
– Samlingen i riksdagen kändes extra viktig ett år som detta, då vi i vårt land inte lyckats skydda judar från antisemitism, säger riksdagsledamoten Mikael Oscarsson (KD), ordförande för Riksdagsnätverket för minnet av Förintelsen.
Torsdagen innebar också världspremiär för en ny utställning i riksdagen, skapad på initiativ av den israeliska staten. Där hedras 36 personer, alla med diplomatiska yrken, som gjorde hjälteinsatser att rädda judar under andra världskriget. Enligt Mikael Oscarsson är fem–sex av personerna svenskar.
– Sverige är därmed på överlägsen förstaplats, säger Mikael Oscarsson.
– Detta är fantastiska nyheter, utbrister han, men erinrar om att Sverige inte alltid vårdat sig om relationen till det judiska folket.
Utställningen heter ”Beyond duty – diplomats recognized as righteous among the nations” (ung: Bortom plikten – diplomater som erkänts som rättfärdiga bland nationer).
Under en vecka kommer den att stå på hedersplats i riksdagens så kallade ”bankhall”, varefter den flyttas till en annan hedersplats i riksdagen, nämligen minnesrummet för Raoul Wallenberg.
På lördag kl 18.30 hålls ett flagg- och fackeltåg i Örnsköldsvik, arrangerat av lokala kyrkor tillsammans med Förbundet Israels vänner, från Stora torget mot Örnsköldsviks kyrka. Där följer sedan en samling med ett flertal medverkande.
”Hösten och vintern 2017 har vi i medierna kunnat följa hur hotbilden mot det judiska folket återigen accelererar i vårt land. Hotet syns oblygt på gator och torg och omnämns i rubriker över hela världen. Vi vill därför att stödet ska synas oblygt på Örnsköldsviks gator och torg”, skriver arrangörerna i ett pressmeddelande.
I Stora synagogan i Stockholm arrangeras samma kväll en minnesstund, där bland annat drottning Silvia och statsminister Stefan Löfven närvarar. Före samlingen är det traditionsenlig ljuständning på Raoul Wallenbergs torg.
På söndag kväll hålls en minnessamling i Kristet center Örebro. Där medverkar Tobias Rawet, överlevare från Förintelsen, samt Förenade Israelinsamlingens generalsekreterare, Ulf Cahn.
Totalt arrangeras fler än hundra samlingar och utställningar i kyrkor, synagogor och kulturhus runt om i landet. För att se vad som händer nära dig – gå in på Forum för levande historias hemsida.