Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Så fixar du semestern på räls

Sugen på sol och bad i Grekland eller kultur i Verona, men skeptisk till att flyga? Det är fullt möjligt att få en bra semester och åka långt även med tåg.

Nyheter · Publicerad 10:00, 11 mar 2019

– Låt resan ta tid och stanna på flera platser, tipsar Kristina Engdahl, som är Helsingborgs energi- och klimatrådgivare.

Hon har själv tågsemestrat i tio år, bland annat till platser som Barcelona, Basel och Verona, och har numera i jobbet även i uppdrag att ge nordvästskåningar transportråd – exempelvis inför semestern.

Att ta tåget till semestern tar visserligen längre tid. Å andra sidan får man också en chans att uppleva mer, säger Kristina Engdahl.

– Man kanske får tid och kanske läsa en bok. Eller ta en lunch i Hamburg?

Räkna med flera byten om du ska åka ut i Europa. Tipset för den som vill resa på räls är att passa på att ta småstopp längs vägen.

– Ett exempel var när jag åkte till Grekland på semester, då stannade vi i norra Italien i två dagar, säger Kristina Engdahl.

Kanske kan man ta några extra semesterdagar för att få ordentligt med tid att resa runt. Den som åker nattåg som går sommartid mellan Malmö och Berlin kan förvänta sig en relativt smidig resa. Att åka tåg till Barcelona är däremot en lite längre historia. Resan tar runt 30 timmar och innebär flera byten, förklarar Kristina Engdahl.

Det gäller med andra ord att inte ha alltför bråttom.

– Det är bra att försöka ha lite längre byten om det är möjligt så man inte missar anslutande tåg.

Packa lätt, så slipper du bära runt på tunga väskor mellan tåg på stationerna. Sovmask och öronproppar kan vara skönt att ha på nattåg.

Ett Interrailkort ger möjlighet att åka på fler sträckor under längre period. Men man bör vara medveten om att platsbokningar krävs på tåg i vissa länder, exempelvis Frankrike, tipsar Kristina Engdahl.

Många svenska tågresenärer, som kanske hört eller upplevt strul med punktlighet och förseningar, kan rygga tillbaka inför tipset att åka tåg i Europa. Visst kan man drabbas av förseningar, men orolig tycker Kristina Engdahl inte att man behöver vara.

– Jo, det händer att det strular även nere på kontinenten, men jag har aldrig upplevt att det är ett stort problem.

Så lång tid kan det ta

Grekland – tar ungefär två dygn inklusive färjeöverfart från Italien

Berlin – går det nattåg till från Malmö under vissa tider på året

Basel – den som åker på eftermiddagen kan vara framme dagen efter

Barcelona tar cirka 30 timmar

Paris tar ungefär ett dygn

Källa: Energi- och klimatrådgivare, Kristina Engdahl/ Helsingborg Stad

Israel är viktigare än Bibi Netanyahu

Israelkommentar Den intensiva debatten runt immunitetslagen är självklart inte oväntad. Det är också orsaken till att Netanyahu väntade med initiativet tills han...

Isländsk ESC-provokation skapar kritik

Det isländska bandet Hatari, som deltog i Eurovision, hade flera gånger blivit varnade för att utföra politiska provokationer i samband med...

Immunitetslagen central i koalitionsförhandlingarna

På onsdag om en vecka är det deadline för Benjamin Netanyahu att presentera sin nya regering. Men för närvarande går koalitions­förhandlingarna med...