Överge inte visheten och den kommer att bevara dig. Älska den och den skall beskydda dig.
Ordspråksboken 4:6

Världen idag

Socialdemokraterna i Sävsjö är i blåsväder sedan en kandidat skrivit falsk information om M och SD på Facebook. (Personen på bilden har inte med texten att göra.) Foto: Eraldo Peres / AP / TT

S spred falsk info om M och SD på arabiska

En socialdemokratisk kandidat i Sävsjö spred falsk information om Moderaterna och Sverigedemokraterna på arabiska på Facebook. ”Djupt oroande”, menar Moderaterna i Jönköpings län och polisanmäler Socialdemokraterna i Sävsjö.

Nyheter · Publicerad 13:18, 30 aug 2018

Moderaterna och Sverige­demo­kraterna vill förbjuda halalkött, stänga moskéer och utvisa ett stort antal flyktingar. Det var delar av budskapet i det Facebookinlägg som en socialdemokratisk kandidat i Sävsjö skrev på arabiska. Om detta rapporterar flera medier sedan den borgerliga debattören Rebecca Weidmo Uvell uppmärksammat saken.  

Moderaterna i Jönköpings län har nu polisanmält Socialdemokraterna i Sävsjö för att ha spridit falska påståenden om M och SD, skriver SVT.

– Det är djupt oroande att ett parti bedriver valkampanj genom att ljuga, misstänkliggöra och smutskasta. Jag undrar om de tror att de ska komma undan för att de skriver på arabiska, säger Malin Wengholm, ordförande i M:s regionstyrelse, till tv-bolaget.

Socialdemokraterna i Jönköpings län har nu tagit avstånd från det som skrivits i inlägget, och meddelar att personen som är ansvarig för Facebooksidan har avsagt sig sin kandidatur. Även sidan i fråga ska vara borttagen.

– Detta är ett agerande av en enskild medlem och inget som Socialdemokratiska partiet står bakom, säger Thomas Gustavsson, förste ombudsman för Socialdemokraterna i Jönköpings län, till SVT.

Rebecca Weidmo Uvell anser att det är bra att Socialdemokraterna tar ansvar, men menar att skadan redan är skedd. ”Nu sprids texten som en löpeld online”, skriver hon och påpekar att texten har kopierats in på sidor som ”Islamiska center Alingsås”, ”Arab in Swedish” och ”Tunisier i Sverige”.

Hon vidhåller också att Facebooksidan var en officiell sida för Socialdemokraterna i Sävsjö, och inte en sida för en enskild person.

Storgåva från megakyrka ska rädda ofödda

Abort. En amerikansk megakyrka vars pastor kunde ha aborterats av sin mor, har donerat 50 000 dollar – drygt 460 000 kronor, till ett rådgivningscentrum för...

Paulus brev hyllades av författare i Sveriges Radio

Media. Vi behöver Paulus mer än någonsin. Det skriver författaren Mattias Hagberg i en essä som publicerats av Sveriges Radio. I texten finns både bibelord...