Ingen är som du, Herre. Du är stor, och stort och mäktigt är ditt namn.
Jeremia 10:6

Världen idag

S-politiker liknade Netanyahu vid Hitler

Israels premiärminister och de som försvarar honom är nazister. Det skrev en socialdemokratisk kommunpolitiker i Uddevalla i ett inlägg på Facebook den 31 juli i år. Inlägget bestod av en bild på en mustaschprydd Benjamin Netanyahu som gör Hitler-hälsning. Efter att Världen idag uppmärksammat saken har personen ombetts att ta en timeout inför valet, medan frågan utreds av partidistriktet.

Nyheter · Publicerad 16:54, 7 sep 2018

"Hitler för 21:a århundradet" stod det på arabiska inne i bilden, som mannen lade upp på sin Facebook-sida den 31 juli i år, med den egna kommentaren, på svenska: "Han och den som försvarar honom är nazister" (sic).

Bilden var en av flera av samma slag som senast i torsdags stod att finna på sidan. De flesta hade lagts upp i samband med Gazakriget 2014, då Israel attackerade Gazaremsan från luften efter att Hamas avfyrat raketer mot Israel.

Kontots innehavare är ledamot av kommunfullmäktige i Uddevalla för Socialdemokraterna, och står som valbar kandidat både till kommunfullmäktige och till landstingsfullmäktige i Västra Götalands län.

Mannen är dessutom medlem av Tro och solidaritet, tidigare Broderskapsrörelsen. På ett foto som lagts upp den 10 augusti poserar han med finansminister Magdalena Andersson (S), som just då var på besök i Uddevalla.

När Världen idag ringde upp mannen i torsdags ville han inte tala om bilderna, och bad tidningen att återkomma efter valet.

– Jag kan inte prata med dig före valet, det är fullt upp, sade han.

Bilderna låg kvar till dess att Världen idag skickade kopior till Socialdemokraternas ordförande i Uddevalla, Anna-Lena Heydar, och bad om en kommentar.

"Detta är naturligtvis helt oacceptabelt. [Personen] tar genast en 'time-out', medan vi utreder frågan," skrev hon i ett mejl till Världen idag på fredagsmorgonen.

– Det betyder att han inte deltar i valarbetet och inte kommer att delta i några uppdrag förrän vi vet vad det handlar om, förklarar hon senare.

Även Tro och solidaritets distriktsordförande, Jan-Åke Simonsson, reagerar starkt på bilderna.

– När man tillhör Socialdemokraterna och dessutom Tro och solidaritet så ska man ha god vandel och gott omdöme, och man ska behandla varandra med respekt, säger han till Världen idag.

– Börjar man blanda in Hitler och Förintelsen, så är man långt under ribban.

Bortsett från flera bilder som likställer Benyamin Netanyahu med Adolf Hitler, och som på fredagen tagits bort, så finns på mannens Facebook-sida ett par kommentarer som han låtit stå kvar under olika videoklipp, dock utan att gilla dem. I ett fall, från den 13 augusti i år, kommenterar en person en video från sommarens bilbränder med orden, på arabiska: "Det är tydligt att det var planerat i syfte att skapa uppror och kaos, det är judarnas verk."

Samma person kommenterar dessutom en video som lades upp den 31 juli i år, med citat på arabiska ur Koranen om att döda judar.

Kommunpolitikern hade inte tid att tala med Världen idag om inläggen på torsdagen. Men dagen efter ringer han upp och förklarar att han lade upp bilderna på Benyamin Netanyahu som Hitler eftersom han upprördes över hur Israel behandlar palestinierna i Gaza.

– När jag såg vad som hände tänkte jag på vad Hitler gjort mot judarna under andra världskriget. Det är samma som pågår i kriget mellan Israel och Palestina, säger han.

Han understryker att han har samma respekt för judarna som folk som för kristna och muslimer.

– Det är klart att jag kan skilja mellan judarna som folk, och politiken i Israel, säger han.

Att en person på hans Facebook-sida kommenterat sommarens bilbränder med att detta var "judarnas verk", under en video om bilbränderna, säger han sig inte känna till.

– Jag har inte sett det och jag accepterar det inte. Men jag hinner inte läsa allt som andra skriver och kan inte ta ansvar för det, säger han.

Att han nu tagit bort bilderna på Benjamin Netanyahu som Hitler beror på att personer hört av sig och rekommenderat honom att göra det.

– Jag måste lyssna på vad mina vänner säger, och gjorde det av respekt för dem.

Att likställa det moderna Israel med nazi-Tyskland är ett av flera exempel på nutida antisemitism. Detta enligt International Holocaust Remembrance Alliance, IHRA, som består av företrädare för drygt 30 länder, däribland Sverige.

Svenska kommittén mot antisemitism, SKMA, har särskilt uppmärksammat dessa så kallade nazianalogier på sin blogg.

"Fantasin om den judiske nazisten som upprepar det brott som begicks mot Europas judar skänker befrielse från känslor av skuld och skam. Den relativiserar folkmordet och förvandlar offer till bödlar," skriver idéhistoriker Henrik Bachner i en artikel från 2009, om likställandet mellan Nazityskland och Israel.

Visserligen, påpekar Henrik Bachner i artikeln, finns det personer som sprider bilderna utan att reflektera över deras innebörd, och utan specifika avsikter.

"Men betraktad som en bred och växande strömning i europeisk politisk debatt utgör denna idévärld och propaganda något betydligt mer grumligt och farligt än slappt tänkande och vanlig demagogi", avslutar han.

Ny ”tv-skatt” kan drabba döda

Politik. Att riksdagen inför en "tv-skatt" utan att samtidigt öka kraven på public service, och som till och med kan drabba döda, väcker stark kritik. En av...

Trettio år i fängelse för ett förlorat barn

Ledare Lagstiftning Trettio år är en lång tid för den som sitter i fängelse. I Sverige är det ett straff som så gott som aldrig utdöms. Snitt-tiden i fängelse för så...

Ringrostig på engelska? Här är tipsen

Språk. Do you understand this? Bra, men du kanske känner dig lite ringrostig och upplever att din engelska har haft bättre dagar. Språkforskaren Pia...