Ingen är som du, Herre. Du är stor, och stort och mäktigt är ditt namn.
Jeremia 10:6

Världen idag

S: Nya präster ska vara redo viga homosexuella

Ska vigselförrättare vara tvungna att också viga samkönade par? Den frågan har i flera år drivits i Svenska kyrkans ”riksdag” – kyrkomötet – av företrädare för flera nomineringsgrupper, bland annat Socialdemokraterna. Men när Världen idag frågar partiernas högkvarter är det bara ett parti som vill införa vigselplikt – och det är inte S.

Nyheter · Publicerad 16:28, 31 aug 2018

Värdefrågorna, del 4: Vigselplikt. När Svenska kyrkan 2009 ändrade sin äktenskapsteologi och öppnade upp för samkönade äktenskap gav kyrkoledningen ett tydligt löfte: Präster med en bibeltrogen syn på äktenskapet ska aldrig tvingas viga homosexuella par.

Men det dröjde inte många år innan representanter för flera olika nomineringsgrupper i kyrkomötet började motionera om att slopa prästers väjningsrätt. Hittills har Svenska kyrkans biskopar stått emot och saken har inte passerat kyrkomötet. Men när statsminister Stefan Löfven uttalade sig förra sommaren, blossade frågan upp och blev en riksangelägenhet. 

För att ta del av allt innehåll på hemsidan behöver du ha en prenumeration på Världen idag.

Ingen prenumeration?

Prova Världen idag gratis i en månad

Har du inget lösenord?

För att du som prenumerant ska kunna logga in på vår hemsida behöver du först välja ett eget lösenord. Detta gör man i vår digitala kundtjänst. Tveka inte att kontakta kundtjänst om du har några frågor.