Vinn vishet, vinn förstånd! Glöm inte vad min mun har sagt och vik inte av från det.
Ordspråksboken 3:18

Världen idag

S-motion om konvertiter

Sedan 2013 lyfter den socialdemokratiska riksdagsledamoten Lars Eriksson varje höst frågan om konvertiter från Iran i riksdagen. Det började med ett samtal från en frikyrkopastor i Västerås.

Nyheter · Publicerad 10:34, 17 okt 2016

"I Västerås finns en 26-årig iransk kille som heter Eddie Sajedi. Han har konverterat från islam till kristendomen. Han är praktiserande kristen i en av Västerås kristna församlingar. Jag nämner honom för att visa att jag inte beskriver ett fingerat ärende".

Så skrev bostadspolitikern Lars Eriksson i en skriftlig fråga till dåvarande migrationsministern Tobias Billström (M) i mars 2013.

Innan dess hade han blivit kontaktad av en pastor, Olof Walldén, som vädjat om stöd för Eddie Sajedi.

– Jag kom att engagera mig i det fallet, och det året la jag motionen för första gången, säger Lars Eriksson.

– Jag blev intresserad av hur det kunde komma sig att man får avslag, när det uppenbarligen fanns risk för livet för dem som utvisas. Och sen har jag vid olika tillfällen kunnat konstatera att det finns fler av den här typen av fall. Det har gjort att jag tyckt att jag vill påminna om den här sorten frågor.

Och påminner, det gör Lars Eriksson.

Hösten 2013 skrev han sin första motion i frågan:

"[...] Europadomstolen [har] anfört att kristna konvertiter som flytt från Iran inte ska skickas tillbaka till sitt ursprungsland. I Sverige finns dock fall där Migrationsverket och migrationsdomstolen har beslutat att utvisa kristna konvertiter till Iran. Detta är en orimlig ordning som väcker frågor om huruvida svensk asylpolitik lever upp till de mänskliga rättigheterna."

I maj 2014 fick Eddie Sajedifar, som han heter i dag, besked om att han får stanna i Sverige.

– I det fallet var det så, säger Lars Eriksson.

– Men jag kom att intressera mig, som sagt, och läste om flera liknande fall.

Så han fortsatte att motionera, höst efter höst.

I år hänvisar han i motionen till att Europadomstolen fällt Sverige i ett asylmål. Orsaken är att myndigheterna inte har utrett riskerna med att utvisa en asylsökande man till Iran som har konverterat från islam till kristendom sedan han kom till Sverige.

Lars Eriksson sitter i civilutskottet och har framför allt bostadsfrågor på sitt bord. Och han har ingen ambition att göra annat än att lägga sin motion år efter år.

– Jag har valt att uppmärksamma de i mitt parti som jobbar med de här frågorna på det här sättet. De får ju hand om motionen i utskotten, säger han.

– Så det är tvådelat: dels kommer min motion upp i riksdagen bland dem som jobbar med just de här frågorna. Och dels är det ett sätt att visa människor utanför riksdagen att det här är något som man borde göra något åt.

Både partilojalitet och samvetsfrihet borde rymmas inom riksdagen

Ledare Lika regelbundet som årstiderna återkommer media till KD och abortfrågan. Det gäller DN,... lördag 21/5 00:10

Låt oss värna den biologiska mångfalden i sommar!

Ledare Efter en aprilmånad präglad av ytterligheter – första halvan kall, andra halvan varm – har vi haft... fredag 20/5 00:10

Villkor för samfundsstöd: Medlemskap för hbtq-personer

Bidrag. Trossamfund kommer även fortsättningsvis att kunna välja bort kvinnor eller homosexuella som... lördag 21/5 07:00

Ta varje tillfälle som ges

Missionsglimten Under fem dagar har jag varit i Bangladesh för bön och planering. Jag har fått rapporter om nya... lördag 21/5 00:00

Israel är alltid skyldig – oavsett

Israelkommentar Onsdagen den 11 maj 2022 utförde den israeliska armén, IDF, en militäroperation mot terrorism i den... fredag 20/5 00:00

Följ Jesus och se till att fiska på rätt ställe

Nu när våren allt mer gör sitt intåg i svenska marker och sjöar är det dags för en del att rusta... lördag 21/5 00:00

Terrorister dödade journalisten

Israelkrönika Något som alla insatta och sanningssökande personer borde kunna enas om är att den...
Följ Världen idag i sociala medier