På Gud, vars ord jag prisar, på Gud litar jag och fruktar inte.Vad kan människor göra mig?
Psaltaren 56:5

Världen idag

Rex Tillerson, vd för Exxon Mobil, har ingen politisk eller diplomatisk erfarenhet, men har hyllats för sitt ledarskap och sin förhandlingsförmåga. Foto: Evan Vucci / AP / TT

Ryssvänlig oljechef blir utrikesminister

Han leder ett av världens största energibolag och har varit nära vän med Rysslands president Vladimir Putin i flera år. Rex Tillerson, vd för oljejätten Exxon Mobil, har nu nominerats till posten som USA:s utrikesminister.

Nyheter · Publicerad 17:35, 13 dec 2016

"Hans orubblighet, breda erfarenhet och djupa förståelse för geopolitik gör honom till ett utmärkt val av utrikesminister. Han kommer att bidra till regional stabilitet och fokusera på USA:s viktigaste nationella säkerhetsintressen", säger USA:s tillträdande president, Donald Trump, i ett uttalande från sitt övergångsteam.

Rex Tillerson har ingen politisk eller diplomatisk erfarenhet, men har hyllats för sitt ledarskap och sin förhandlingsförmåga.

– Han är mycket mer än en näringslivschef, han är en spelare i världsklass, sade Donald Trump till tv-kanalen Fox News i helgen.

– Och för mig är det en otrolig fördel att han känner många av spelarna ... Han gör enorma affärer i Ryssland.

Rex Tillerson har bland annat rekommenderats av tunga ex-utrikesministrar som Condoleezza Rice och James Baker. Men kritiker i amerikanska medier poängterar att jobbet som utrikesminister – där aspekter som konflikter, migration, terrorism och folkhälsa måste vägas in i varje beslut – skiljer sig radikalt från affärsmannens vardag.

Texasfödde Rex Tillersons nära relation med Vladimir Putin, som han enligt egen utsago känt sedan 1999, oroar många. 2013, två år efter att Exxon Mobil ingått ett partnerskap med den ryska energijätten Rosneft, tilldelade Putin Tillerson den höga utmärkelsen Vänskapsorden.

– Jag stödde partnerskapet mellan Exxon Mobil och Rosneft till en början, berättar statsvetarprofessorn Michael McFaul, som var USA:s Rysslandsambassadör mellan 2012 och 2014, för tv-kanalen NBC.

– Men sedan gick Ryssland in i Ukraina, man annekterade Krim … Jag anser att Obamaregeringen gjorde rätt som utfärdade sanktioner gentemot ryska bolag, inklusive chefen för Exxons partner Rosneft.

Sanktionerna kan inte hävas på grund av "ekonomiska intressen", Ryssland måste ändra sig, anser McFaul och pekar därmed på en potentiell intressekonflikt för den presumtive utrikesministern.

Flera ledande republikaner, bland dem senatorn och tidigare presidentkandidaten John McCain, har uttryckt tveksamhet eller vill veta mer om Rex Tillersons relation till Ryssland. Dag Blanck, professor vid Svenska institutet för Nordamerikastudier vid Uppsala universitet, räknar med en livlig diskussion i senaten som måste godkänna utnämningen.

– Men många republikaner kommer att stödja honom, eftersom det är en republikansk president som har nominerat honom. Att frondera mot sitt eget partis nominering, det är mycket ovanligt.

Men där Tillerson sannolikt delar Trumps vurm för Moskva, så skiljer han sig på andra områden. Tv-kanalen CNN beskriver honom som frihandelsvänlig och understryker att han – till skillnad från många i sin bransch – anser att människan ligger bakom klimatförändringarna. Han uppges vara för såväl Parisavtalet som en skatt på koldioxidutsläpp.

Var lugn – jordens resurser kommer att räcka till för alla

Ledare Att världens befolkning växer framställs ofta som ett hot mot mänskligheten. Men för oss som tror... torsdag 6/5 00:10

Tänk om värme blev den känsla människor associerar till när de tänker på kristna?

Ledarkrönika I vår församling har vi tre värderingsord som vi håller högt. De tre orden är: varmt, relevant och... torsdag 6/5 00:00

Israel beskylls för apartheid 200 gånger i spridd rapport

Israelkommentar Human Rights Watch (HRW) är en ekonomiskt och partipolitiskt oberoende människorättsorganisation,...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier