HERRENS namn är ett starkt torn, den rättfärdige skyndar dit och får skydd.
Ordspråksboken 18:10

Världen idag

"Skydda Rumäniens barn och äktenskapet mellan en man och en kvinna. Rösta ja!". Så lyder budskapet på skyltarna under ett valmöte till stöd för den traditionella familjen som en lokal kyrka arrangerade i staden Draganesti Olt arrangerade på torsdagen. Foto: Andreea Alexandru

Rumäniens folk tar beslut om äktenskap i grundlagen

Denna helg folkomröstar rumänerna om huruvida äktenskapet i landets författning ska definieras som en förening mellan en man och en kvinna. Många ser det som ett sätt att förhindra att äktenskapet på sikt öppnas för samkönade par.

Nyheter · Publicerad 19:00, 5 okt 2018

I den rumänska grundlagen står det för närvarande att äktenskapet ska ingås mellan två makar. Om det blir ett ja i folkomröstningen kommer detta i stället att ändras till att äktenskapet ingås mellan man och kvinna.

Organisationen Koalition för familjen – som har starkt stöd av landets ortodoxa kyrka men även bland annat övriga kristna samfund – hade samlat ihop 3 miljoner underskrifter till stöd för den föreslagna lagändringen. Dessutom har parlamentets båda kamrar röstat ja till förslaget, vilket innebär att folkomröstningen är det sista som krävs för en ny skrivning om äktenskapet.

För att ta del av allt innehåll på hemsidan behöver du ha en prenumeration på Världen idag.

Ingen prenumeration?

Prova Världen idag gratis i en månad

Har du inget lösenord?

För att du som prenumerant ska kunna logga in på vår hemsida behöver du först välja ett eget lösenord. Detta gör man i vår digitala kundtjänst. Tveka inte att kontakta kundtjänst om du har några frågor.

Dagen efter katastrofen – men före jublet

Ledare Under en vecka på året blir de vanliga samtidspolitiska diskussionerna jämförelsevis små. Frågor som annars utlöser stora och infekterade debatter...