Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

Rösträkningsapp skapades av Clintons medarbetare

Hillary Clintons forna kampanjmedarbetare driver företaget som har skapat den app som bidragit till rösträkningskaoset i Iowa. Och en av företagets finansiärer uppges vara presidentkandidaten Pete Buttigieg, som ser ut att ta hem segern i delstaten. Nu frågar sig både republikaner och demokrater om resultatet går att lita på.

Nyheter · Publicerad 21:00, 10 feb 2020

De första resultaten från Demokraternas nomineringsmöten i Iowa, vilka ska vaska fram en kandidat till USA:s presidentval, kom nästan ett dygn för sent. Orsaken till förseningen var det rösträkningskaos som ska ha orsakats av en ny app där sifforna skulle rapporteras in.

När resultat äntligen började komma visade det sig att en otippad kandidat – den tidigare borgmästaren Pete Buttigieg – hade tagit ledningen, tätt följd av 78-årige socialisten Bernie Sanders.

Mitt under rösträkningskaoset rapporterade bland annat Los Angeles Times och nyhetsbyrån AP att personerna bakom företaget som skapat rösträkningsappen tidigare jobbat för Hillary Clintons kampanj i valet 2016. Företagets vd – Gerard Niemira – uppger själv på Linkedin att han arbetat för Hillary Clintons kampanj.

De politiska kopplingarna upphör dock inte där. App-företaget, vars namn är Shadow, lanserades av det ideella företaget Acronym, vars vd, enligt AP, är gift med Pete Buttigiegs kampanjstrateg Michael Halle. Nyhetsbyrån uppger att Buttigiegs kampanj betalat 42 500 dollar till Shadow för mjukvaruutveckling.

Att företaget som utvecklat appen bakom rösträkningskaoset har kopplingar till politiska kampanjer väcker frågor hos både republikaner och demokrater.

– Det vore naturligt om folk inte litar på att processen har gått rättvist till, säger president Donald Trumps kampanjchef Brad Parscale till The Washington Post, enligt TT.

Nyhetsbyrån uppger att misstankarna späddes på av att Iowatidningen Des Moines Register strax innan nomineringsmötena valde att inte publicera sin årliga opinionsundersökning, med hänvisning till ett fel i datainsamlingen.

”Vad är oddsen att årets mest emotsedda undersökning ställs in, att röstningssystemet kraschar totalt...” frågar sig Trumptrogne senatorn Lindsay Graham på Twitter.

Den demokratiske presidentkandidaten Joe Biden, som endast såg ut att få 15,8 procent av rösterna i Iowa, verkar också ansluta sig till de misstänksamma.

I ett brev som nyhetsbyrån AFP refererar till, kräver Bidens kampanjchef Dana Remus ”relevant information rörande era metoder för kvalitetskontroll, och en möjlighet att gå i svaromål, innan några officiella resultat presenteras”.

Andra avfärdar dock misstankarna om att det inte gått rätt till som konspirationsteorier. Och Demokraterna i Iowa försäkrar att allt har gått rätt till.

”Det här är helt enkelt ett problem med rapporteringen”, skriver Mandy McClure, representant för Iowas distrikt i ett uttalande.

I söndags, nästan en vecka efter valet, kom nya uträkningar från Demokraterna i Iowa. Enligt dessa befästs Buttigiegs vinst då han får med sig 14 av delstatens totalt 41 delegater, medan Vermontsenatorn Sanders får 12, uppger TT.

När den egentlige angriparen går fri

Israelkrönika Så hände det igen. En stor sak, men det är rätt säkert att få skandinaver eller européer har hört... onsdag 31/5 00:00