Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Ropade ut sin kristna tro efter dådet

Ett folkhav av kristna egyptier stod, efter söndagens attentat, utanför Markuskatedralen i Kario och ropade ut trosbekännelsen tillsammans. Men de kristna ropade också ut sin ilska mot regeringen.

Nyheter · Publicerad 00:01, 14 dec 2016

”Så länge egyptiskt blod är billigt: Ner, ner med vilken president som helst!” Det var ord som, enligt Reuters, skanderades ut vid Markuskatedralen efter söndagens blodiga attentat.

”Folket kräver regimens fall”, ropade andra.

Traditionellt sett har Egyptens koptiska kristna stött regeringen, men nu menade de alltså att regeringen har misslyckats med att skydda dem.

”Varför låter ni dem bomba våra hem?” ropade, enligt Reuters, en upprörd kvinna som satt i närheten av katedralen.

Men det var inte bara hårda ord som hördes från attentatsområdet i söndags. En Youtubevideo visar hur ett stort folkhav av människor ropar ut den kristna trosbekännelsen tillsammans.

”Vi tror på Gud Fader allsmäktig, himmelens och jordens skapare. Vi tror ock på Jesus Kristus, hans enfödde son, vår Herre…” ropade folkmassan.

Koptisk-ortodoxa kyrkan är det största kristna samfundet i Mellanöstern, liksom ett av de äldsta. Den befolkning som fanns i Egypten innan den arabiska erövringen på 600-talet kallades kopter. Enligt TT är i dag omkring tio procent av Egyptens 90 miljoner invånare kopter.

Valdeltagandet avgör inriktning

Israelkommentar Det är uppenbart att valdeltagandet avgör valen i demokratiska nationer, men i Israel är procentandelen som röstar särskilt avgörande. Detta beror på...

Hon läste Staksets bok – kom till tro på Gud

Vittnesbörd. En av dem som kommit till tro genom Sebastian Staksets bok är Linda Eriksson. Hon hade alltid lidit av ångest och tyckte att livet var meningslöst,...