Då ska Kungen svara dem: Jag säger er sanningen: Allt vad ni har gjort för en av dessa mina minsta bröder, det har ni gjort för mig.
Matteus 25:40

Världen idag

Ropade ut sin kristna tro efter dådet

Ett folkhav av kristna egyptier stod, efter söndagens attentat, utanför Markuskatedralen i Kario och ropade ut trosbekännelsen tillsammans. Men de kristna ropade också ut sin ilska mot regeringen.

Nyheter · Publicerad 00:01, 14 dec 2016

”Så länge egyptiskt blod är billigt: Ner, ner med vilken president som helst!” Det var ord som, enligt Reuters, skanderades ut vid Markuskatedralen efter söndagens blodiga attentat.

”Folket kräver regimens fall”, ropade andra.

Traditionellt sett har Egyptens koptiska kristna stött regeringen, men nu menade de alltså att regeringen har misslyckats med att skydda dem.

”Varför låter ni dem bomba våra hem?” ropade, enligt Reuters, en upprörd kvinna som satt i närheten av katedralen.

Men det var inte bara hårda ord som hördes från attentatsområdet i söndags. En Youtubevideo visar hur ett stort folkhav av människor ropar ut den kristna trosbekännelsen tillsammans.

”Vi tror på Gud Fader allsmäktig, himmelens och jordens skapare. Vi tror ock på Jesus Kristus, hans enfödde son, vår Herre…” ropade folkmassan.

Koptisk-ortodoxa kyrkan är det största kristna samfundet i Mellanöstern, liksom ett av de äldsta. Den befolkning som fanns i Egypten innan den arabiska erövringen på 600-talet kallades kopter. Enligt TT är i dag omkring tio procent av Egyptens 90 miljoner invånare kopter.

Varför driver Sveriges kristna råd splittrande teologi?

Ledare Teologi, vad är det? Kristendomskritiker svarar cyniskt: Teologi är som att befinna sig i ett mörkt... onsdag 7/6 00:10

Värt att fira 500 år av självständighet

Ledare Det mest ”internationella” en svensk kunde göra i går var att, precis som andra folk runtom i... onsdag 7/6 00:00