Ingen är som du, Herre. Du är stor, och stort och mäktigt är ditt namn.
Jeremia 10:6

Världen idag

Röda korsets vice ordförande spred S-kampanj

Kristina Ljungros, vice ordförande i Röda korset, har i inlägg på twitter spridit S-budskap i valrörelsen och gått till angrepp mot Sverigedemokraterna. Detta trots att Röda korset uttryckligen säger sig vara neutrala i frågor om politik och ideologi ”för att bevara människors förtroende”.

Nyheter · Publicerad 10:57, 11 sep 2018

Kristina Ljungros, som tidigare varit ordförande i lobbyorganisationen RFSU, skrev på Twitter:

”En inskränkt aborträtt skulle slå mot de redan mest utsatta, precis som SD:s övriga politik”.

När hon i samma forum länkade till sin egen debattartikel på vänstersajten Dagens arena skrev hon:

”Lär av Norge, före valet på söndag. En röst på SD är en röst för en inskränkt abortlagstiftning”. Hon avslutade med att använda hashtaggen: #MinKroppMittVal.

”Min kropp, mitt val” är en valkampanj lanserad av Socialdemokraterna där man attackerar Sverigedemokraterna för deras politik avseende abort, samvetsfrihet, kvoteringsfri föräldraförsäkring, sambeskattning och vårdnadsbidrag.

I artikeln i Dagens arena skrev Ljungros: 

”Vakna inte upp med en baksmälla efter valdagen med tron att det inte ligger en plan för en inskränkning av kvinnors rättigheter i Sverigedemokraternas program”.

I ett annat inlägg på Twitter länkade hon till en intervju med utrikesminister Margot Wallström (S) och skrev uppskattande om regeringen: ”Kan som styrelseledamot i internationell organisation som arbetar för kvinnors rättigheter globalt intyga att ställningstagandet med feministisk utrikespolitik gjort verklig skillnad”.

På Röda korsets webbplats är man måna om att betona att organisationen inte tar ställning politiskt.

”Röda Korset gör ingen åtskillnad mellan nationalitet, etnisk tillhörighet, religion, samhällsställning eller politisk åsikt” (…) ” Röda Korset tar inte ställning i fråga om politik, etnisk tillhörighet, religion eller ideologi. Vi är neutrala för att bevara människors förtroende.”

Samtidigt varnade alltså en av organisationens främsta företrädare för att rösta på ett parti och spred i sina kanaler budskapet från en socialdemokratisk valkampanj.

Världen idag har haft mejlkontakt med Kristina Ljungros.

”Dessa tweets är inte skrivna i Röda Korsets namn", svarar Ljungros i ett mejl. "Det är inte heller den artikel som publicerades igår på Dagens Arena, utan den skrevs utifrån mitt tidigare uppdrag för RFSU. Röda Korset är självklart partipolitiskt oberoende”, skriver hon.

Du menar alltså att det förtroende Röda korset säger sig vilja bevara genom att inte uttrycka politiska åsikter, inte påverkas av att vice ordföranden gör partipolitiska utspel? Du ser ingen sådan risk?

”Som jag redan sagt, dessa utspel görs inte i Röda Korsets namn. Det är skrivet utifrån min sakkompetens kring abortfrågan och det är inga partipolitiska utspel. Jag har inget övrigt att säga i denna fråga.”

Som jag redan sagt, dessa utspel görs inte i Röda Korsets namn. Det är skrivet utifrån min sakkompetens kring abortfrågan och det är inga partipolitiska utspel. Jag har inget övrigt att säga i denna fråga.

Ny ”tv-skatt” kan drabba döda

Politik. Att riksdagen inför en "tv-skatt" utan att samtidigt öka kraven på public service, och som till och med kan drabba döda, väcker stark kritik. En av...

Trettio år i fängelse för ett förlorat barn

Ledare Lagstiftning Trettio år är en lång tid för den som sitter i fängelse. I Sverige är det ett straff som så gott som aldrig utdöms. Snitt-tiden i fängelse för så...

Ringrostig på engelska? Här är tipsen

Språk. Do you understand this? Bra, men du kanske känner dig lite ringrostig och upplever att din engelska har haft bättre dagar. Språkforskaren Pia...