Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
Efesierbrevet 6:11

Världen idag

Rivaler satt sida vid sida när makteliten samlades i kyrkan

Nooshi Dadgostar, Ebba Busch och Annie Lööf såg ut att trivas i varandras sällskap när riksdagsarbetet inleddes med en traditionsenlig gudstjänst i Storkyrkan. I vanlig ordning var det sedan kung Carl Gustaf som förklarade riksmötet öppnat.

– Gör det bästa för Sverige och dess medborgare, löd kungens uppmaning till riksdagsledamöterna.

Nyheter · Publicerad 17:00, 27 sep 2022

Orkestermusik och fanbärare hälsade riksdagsledamöter och kungafamiljen välkomna till riksdagshuset inför dess öppnande under tisdagen. Men innan dess samlades man för att fira gudstjänst.

Kungen och talman Andreas Norlén promenerade sida vid sida genom Storkyrkan i Gamla stan. Partiledarna Nooshi Dadgostar (V), Ebba Busch (KD) samt Annie Lööf (C) sågs i glatt samspråk med varandra. M-ledaren Ulf Kristersson, som av allt att döma inom kort blir statsminister, kom i sällskap med sin hustru Birgitta som är blivande präst.

– Gudstjänsten utgör en angelägen tradition, vilken understryker de kristna grundvärden som vårt samhälle i mycket bygger på och visar på kyrkans roll som en bärande institution i samhället, sade domprosten Marika Markovits som tillsammans med domkyrkokaplan Kristina Ljunggren ledde gudstjänsten.

Avgående ärkebiskop Antje Jackelén talade och S:t Jacobs kammarkör samt domkyrkoorganist Mattias Wager stod för de musikaliska inslagen. De församlade fick själva stämma in i psalm 288 – ”Gud från ditt hus”.

Nästan 50 år har gått sedan kung Carl XVI Gustaf öppnade riksmötet för första gången, den 11 januari 1974. Då befann sig landet i ett läge som på många sätt påminner om dagens, påminde han när han, efter gudstjänsten, öppnade årets riksmöte i riksdagens kammare.

– Det var en ekonomisk instabilitet i världen, det var stigande energipriser och hög inflation. Sverige och många andra länder sattes på prov, sade han.

Kungen betonade att Sverige och världen står inför nya utmaningar och nämnde att det är en oviss utveckling vad gäller säkerhetspolitik och ekonomi.

Kungen påpekade också att det nyss varit val och att riksdagsledamöterna fått medborgarnas förtroende att företräda dem. Han nämnde även att det fria och öppna samhället i Sverige är något som vi ska vara rädda om.

– Med öppenhet följer ansvar. Vi kan alla bidra till ett offentligt samtal, präglat av grundläggande respekt och hänsyn till varandra, sade han och fortsatte:

– Jag förutsätter att var och en är här av samma anledning, att ni vill bidra till en god och trygg utveckling för Sverige.

Ledamöterna kommer ställas inför många viktiga och svåra beslut, sade kungen, samtidigt som han uppmanade dem att sig an uppgiften med eftertanke och allvar.

– Jag önskar er kraft, mod och visdom i ert viktiga arbete, avslutade kungen sitt tal, innan han förklarade riksmötet öppnat.

I veckan har många politiker och debattörer hånat SD-politikern Julia Kronlid för att hon uttryckt att hon tror att Gud har skapat världen. Att politiker nu samlas i kyrkan utan protest visar på en viss dubbelmoral, anser artisten och M-profilen Richard Herrey.

”I går var alla förvånade att det fanns människor i riksdagen som tror på Gud. I dag går alla riksdagsledamöter på gudstjänst”, skriver han på Twitter.

Jag önskar er kraft, mod och visdom i ert viktiga arbete.

Etablissemanget är inte tillfreds förrän kyrkan sjunger med

Ledare I en kommersialiserad och mediedriven tid råder förenklingar och polarisering. Högt röstläge,... lördag 3/6 00:10

Därför bör vi fira Sveriges 500 år som nationalstat

Ledare Den 6 juni väntar en stor minnesdag för konungariket Sverige. Det är dock slående hur svagt... fredag 2/6 00:10