På Gud, vars ord jag prisar, på Gud litar jag och fruktar inte.Vad kan människor göra mig?
Psaltaren 56:5

Världen idag

”Risk att det blir lätt att komma åt Gotland”

Att ryskägda Nordstream återigen kan få klartecken att nyttja Slite hamn på Gotland för nya gasledningar, väcker oro mot bakgrund av den säkerhetspolitiska utvecklingen. Lena Asplund (M) vill nu ha svar från försvarsminister Peter Hultqvist (S) om hans riskbedömning av projektet.

Nyheter · Publicerad 07:22, 20 maj 2016

Nordstream vill använda Slite hamn på Gotland och planen är att bygga ytterligare nya gasledningar mellan Ryssland och Tyskland. Region Gotland har ställt sig positiv men regionstyrelsen skriver i ett uttalande att man inte tagit hänsyn till ”säkerhetspolitiska aspekter eftersom dessa frågor behandlas på ett nationellt plan”.

Regionens hållning ifrågasätts bland annat av Mats Linder, ledarskribent på Gotlands Alle­handa.

”Ryssland använder sina energireserver inte för att maximera vinst utan för att maximera inflytande. Är Region Gotland beredd att avstå någon liten skärv för att slippa vara handräckningsplats för ett projekt som syftar till att öka Rysslands inflytande än mer? Hamnen i Slite borde vara stängd för Nordstream.”

Världen idag var en av få svenska medieröster som redan innan de första gasledningarna byggdes med start 2010 redovisade kritik mot projektet, mot bakgrund av hur det kunde påverka Sveriges säkerhet.

Lena Asplund (M) sitter i riksdagens försvarsutskott, och i en skriftlig fråga till Peter Hultqvist påpekar hon nu att den säkerhetspolitiska situationen sedan de första ledningarna byggdes ”försämrats betydligt i och med den ryska aggressionen mot Ukraina och den illegala annekteringen av Krim.”

Nyligen riktade också Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov ett hotfullt budskap till Sverige om man skulle gå in i Nato.

”Vilka risker ser försvarsministern när det gäller att ge ett ryskdominerat konsortium, med nära band till den ryska regimen, tillgång till en av de strategiskt mest viktiga svenska hamnarna i det oroliga säkerhetspolitiska läge vi nu befinner oss i?”

När Lena Asplund själv får frågan vilka risker hon ser blir svaret:

– Att det blir lätt att komma åt Gotland. Jag tror inte att Ryssland skulle ge ett svenskt företag tillträde till Kaliningrad.

Världen idags försvarskrönikör Lars Gyllenhaal beskrev nyligen i en text hur rapporter om högriskincidenter i Östersjön hörts återkommande den senaste tiden. Bland annat ska ryska stridsflygplan eller helikoptrar ha flugit bara meter från amerikaner i internationellt område i Östersjön.

Från hösten 2017 ska det finnas svensk militär närvaro på Gotland.

– Just nu måste försvaret följa tidsplanen som finns. Om läget allvarligt förändras så har vi snabbinsatsstyrkor att sätta in, säger Lena Asplund.

Lars Gyllenhaal föreslog också att försvaret skulle anordna övningar på Gotland för att markera.

– Var och hur man ska öva lämnar jag till Försvarsmakten, det ska inte jag som politiker sitta och peta i, säger Lena Asplund, som tycker att man gjort en markering i och med beslutet att återuppta militär närvaro på Gotland.

– Gotland har ett otroligt viktigt strategiskt läge om Ryssland skulle vilja attackera något eller göra något i de baltiska länderna, säger hon.

Var lugn – jordens resurser kommer att räcka till för alla

Ledare Att världens befolkning växer framställs ofta som ett hot mot mänskligheten. Men för oss som tror... torsdag 6/5 00:10

Tänk om värme blev den känsla människor associerar till när de tänker på kristna?

Ledarkrönika I vår församling har vi tre värderingsord som vi håller högt. De tre orden är: varmt, relevant och... torsdag 6/5 00:00

Israel beskylls för apartheid 200 gånger i spridd rapport

Israelkommentar Human Rights Watch (HRW) är en ekonomiskt och partipolitiskt oberoende människorättsorganisation,...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier