Frukta Herren, ni hans heliga, de som fruktar honom lider ingen brist.
Psaltaren 34:10

Världen idag

”Riksdagens kristna grupp är en trygghet i turbulensen”

Samarbete är vägen ut ur den tuffa parlamentariska situationen. Det tror Tuve Skånberg (KD) som är den av de nuvarande riksdagsledamöterna som haft uppdraget längst.

Själv finner han vila i konst, poesi – och i riksdagens kristna grupp.

Nyheter · Publicerad 09:00, 2 jul 2021

De senaste åren har svensk politik präglats av osäkerhet, bräckliga avtal och ett komplext partipolitiskt landskap. Detta har nu eskalerat i att regeringen fallit i en misstroendeomröstning och att statsminister Stefan Löfven valt att avgå i stället för att utlysa extraval.

Nu pågår intensiva dagar då talmannen Andreas Norlén har samtal med partiledarna för att försöka hitta en regering som kan tolereras av riksdagen. Efter tisdagens partiledarsamtal gav Norlén M-ledaren Ulf Kristersson uppdraget att sondera för en ny regering.

– Han kommer att få tre dagar på sig att sondera för en ny regering, det vill säga han ska rapportera tillbaka till mig på fredag. Han kan då antingen slutrapportera eller begära en förlängning, sade Andreas Norlén.

Tuve Skånberg har suttit i riksdagen sedan 1991 med ett avbrott mellan 2006 och 2010 och är därmed riksdagens ålderspresident, det vill säga den av de nu aktiva riksdagsledamöternas som haft uppdraget längst.

Han är tydlig med att han – med hänvisning till det känsliga läge som råder – inte vill uttala sig specifikt om den uppkomna situationen, men säger:

– Vi lever i en mycket svår tid med en parlamentariskt svårhanterbar situation, med pandemin och en orolig omvärld. När vi tittar på historien så har svensk demokrati alltid hanterat svåra situationer genom samarbete och jag tror att vägen framåt är att söka Sveriges bästa och inte sitt partis bästa.

Få forum är helt skyddade från det politiska spelet i dessa tider, men ett sådant är riksdagens kristna grupp som sedan en tid återupptagit sina andakter digitalt. Här möts ledamöter och riksdagsanställda från olika partier för andakt, bön och reflektion.

– Det är mycket värdefullt med riksdagens kristna grupp, att det finns en trygghet och en punkt att vila i mitt i riksdagsarbetet och all turbulens, säger Tuve Skånberg som inte bara är politiker utan också pastor och kyrkohistoriker.

Han har för vana att bryta av den hektiska riksdagsvardagen med att på Facebook lägga upp naturfoton ackompanjerade med poesi och några reflektioner om arbetet och tillvaron.

– Tidigare har jag skrivit för byrålådan, men med Facebook finns tillfälle för det att publiceras någonstans, säger han.

”Vad gör man när nyhetsförmedlingens barometer går från ostadigt till storm? Man tar vara på stunden”, publicerade han exempelvis häromdagen i ett inlägg med foton på klippor och växter tillsammans med en dikt av Alf Henrikson om att se till att ”njuta den dag som är”.

När vi tittar på historien så har svensk demokrati alltid hanterat svåra situationer genom samarbete och jag tror att vägen framåt är att söka Sveriges bästa och inte sitt partis bästa.

Centerpartiet vill skära i föräldraledigheten

Politik. Centerpartiet vill ha en bred översyn av föräldraförsäkringen. Den nuvarande är för generös och... måndag 27/9 09:00

Kristen illusionist vann amerikanska Talang

Tv. Med budskap om att bry sig om andra vann den kristna illusionisten Dustin Tavella i helgen den... söndag 26/9 12:00

Sjukhusfartyg har anlänt till Europa

Mercyships. Efter fem års byggnation på ett varv i Kina har världens största civila sjukhusfartyg, Global... söndag 26/9 08:00

Det är i misstrons mylla som alla broar bränns.

Gästkrönika Skandinavien har varit hela världens lilla Bullerby. Ett handslag har räckt, ett löfte har hållits.... lördag 25/9 00:00

Glädjeämnen mitt i fattigdomen

Missionsglimten Gå ut mission samarbetar sedan ett par år med inhemska missionärer på Madagaskar. Det är helt... lördag 25/9 00:00

Tro och solidaritet kan tappa tung roll inom S

Politik. Tro och solidaritet, tidigare Broderskapsrörelsen, är en av fyra så kallade sidoorganisationer inom... lördag 25/9 17:00
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier