Rättfärdighetens frukt ska vara frid, och rättfärdighetens verk vara ro och trygghet för evigt.
Jesaja 32:17

Världen idag

Efter den så kallade onsdagsräkningen ser det ut som om de rödgröna – S, MP och V – får 144 av riksdagens 349 platser. Alliansen – M, C, KD och L – får 143 mandat och SD 62 mandat. Foto: Maja Suslin / TT

Resultat klart – rödgröna större än alliansen

Nu är det klart. De rödgröna höll precis undan och får ett mandat fler än allianspartierna, 144–143, när den preliminära rösträkningen är avslutad. Drygt 26 300 röster skiljer blocken åt.

Nyheter · Publicerad 08:53, 14 sep 2018

När räkningen av de cirka 200 000 utlandsrösterna och de sena förtidsrösterna avslutades på torsdagseftermiddagen står det i det närmaste klart – de rödgröna höll undan med ett riksdagsmandat före Alliansen. Helt klart blir det först efter den slutgiltiga omräkningen som väntas bli klar tidigast fredag.

De rödgröna – S, MP och V – fick totalt 144 mandat. Alliansen – M, C, KD och L – fick 143 och SD 62 mandat.

Totalt skiljer det cirka 26 300 röster mellan de traditionella blocken, av totalt över 6,4 miljoner giltiga röster.

Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt anser att Moderatledaren bör ta till sig fördelningen.

– Nu måste Ulf Kristersson erkänna att han har förlorat och att han inte gör anspråk på statsministerposten, säger Sjöstedt till TT.

– De rödgröna är större och det är Vänsterpartiets valframgång som gör att Stefan Löfven kan sitta kvar som statsminister.

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin konstaterar att när rösterna har räknats är de rödgröna större än Alliansen.

– Och då är det orimligt att utgå från att Ulf Kristersson skulle bli statsminister, säger Fridolin till TT.

Men Moderaterna håller inte med om den bilden. Partisekreteraren Gunnar Strömmer säger att det preliminära valresultatet inte förändrar läget.

– Det är ett jämnt valresultat, men när det kommer till kritan samlar Alliansen drygt 40 procent och den sittande regeringen drygt 30, och mot den bakgrunden tycker vi att det naturliga är att Alliansen bildar regering, säger han till Expressen.

Under onsdagens rösträkning hoppade ett mandat fram och tillbaka mellan C och SD. Även inom blocken har mindre justeringar skett under sluträkningen, MP tog ett mandat från S och L knep ett mandat från KD.

– Inget av de traditionella blocken har majoritet. Antingen får de bilda en monsterkartell eller så får de släppa på beröringsskräcken gentemot oss, säger Sverigedemokraternas gruppledare Mattias Karlsson om resultatet.

Han säger att ingen verkar ha en plan för hur en regering ska kunna bildas. Och inget av blocken har lagt fram ett sammanhållet program för politiken för den kommande mandatperioden.

– Vi håller fast vid att om vi aktivt ska stödja en regeringskonstellation så måste vi få något tillbaka.

Även valdeltagandet har tickat upp under sluträkningen och landar på 87,1 procent, det högsta sedan 1985 då 89,9 procent röstade.

Räknat i antal väljare röstade drygt 6,5 miljoner.

Vem eller vilka som ska bilda regering är fortfarande en öppen fråga.

– Alliansen är det regeringsalternativ som är klart större än S och klart större än den nu sittande regeringen, sade Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor när Alliansens ledare höll pressträff på onsdagen.

Socialdemokraternas ledare, statsminister Stefan Löfven, räknar å sin sida förutom MP även in V i sitt regeringsunderlag.

– Om de (Allianspartierna) håller fast vid blockpolitiken kan det inte vara så att det block som är minst ska regera, det är fullständigt ologiskt, sade Löfven när han mötte pressen på onsdagen.

– Hur regeringen ser ut måste väl ändå avgöras av det slutliga valresultatet, sade Löfven.

Uppdaterade preliminära valresultatet

S, 28,3 procent, 100 mandat

MP, 4,4 procent, 16 mandat

V, 8,0 procent, 28 mandat

M, 19,8 procent, 70 mandat

KD, 6,3 procent, 22 mandat

C, 8,6 procent, 31 mandat

L, 5,5 procent, 20 mandat

SD, 17,5 procent, 62 mandat

Valdeltagande: 87,1 procent (6 532 063)

Källa: Valmyndigheten

SKR uppvaktade Migrations- verket med 18 400 namn

Aktion. Lyfte fram konvertiternas situation På torsdagen möttes Sveriges kristna råd (SKR) och Migrationsverket för samtal om hantering av asylärenden som rör konvertiter. Samtidigt...

Vad kan förklara de ökade sexualbrotten?

Ledare Eskalerande statistik enligt Brå-rapport Så har då Sverige till slut fått en statsminister. Socialdemokrater och Miljöpartister kan nu regera vidare med Vänsterpartiets och nu även de två...