Herren ska bevara dig från allt ont, han ska bevara din själ. Herren ska bevara din utgång och din ingång, från nu och till evig tid.
Psaltaren 121:7-8

Världen idag

Restriktionerna hävdes – Växjös kristna ivriga att samlas

På lördag, tre dagar efter att pandemirestriktionerna lyfts, vill EFS och ungdomsorganisationen Salt fylla Växjö domkyrka för en allkristen missionsdag.

– Nu äntligen kan vi samla många igen och träna oss på att komma samman från hela Guds folk, säger Magnus Widholm, regional missionsledare för EFS Sydöst.

Nyheter · Publicerad 21:00, 1 okt 2021

Lördagen den 2 oktober, bara tre dagar efter att corona­restriktionerna släppts, satsar EFS Sydöst och dess ungdomsorganisation Salt på en ekumenisk inspirations- och evangelisationsdag i Växjö domkyrka. Medarrangörer är lokala kyrkor inom Svenska kyrkan, EFS, Equmeniakyrkan, Pingst och EFK.

De kallar eventet ”en kickoff för hela Guds folk”.

År 2019 anordnades en liknande dag i Växjö, som samlade närmare 380 personer. Förra året, då deltagar­taket låg på 50 personer, höll man till i Kalmar domkyrka och kunde ta emot sammanlagt 250 personer, uppdelat på flera gudstjänster.

– Nu äntligen kan vi samla många igen och träna oss på att komma samman från hela Guds folk. Det ser vi fram emot, säger prästen Magnus Widholm, som är regional missionsledare för EFS Sydöst och ansvarig för satsningen.

Hittills har 150 personer föranmält sig, men det går bra att komma även utan anmälan, och Widholm hoppas att många ska vilja vara med. Domkyrkan har plats för 650 personer, men han vet inte om människor vågar delta i stora samlingar ännu.

Inom kyrkan har man varit duktiga på att hålla restriktionerna, i Växjö till och med på en lägre nivå än rekommendationerna, förklarar han Magnus Widholm.

– Vi har en ny utmaning att ställa om sinnet. Jag tror nämligen att vi behöver det här, säger han, och påminner om hur judarna under biblisk tid samlades i såväl hemmen och den lokala synagogan som några gånger per år i templet.

Temat för dagen är ”Kom till mig och drick”. Visionen är att ha en stor ekumenisk bredd av både arrangörer och talare.

Magnus Widholm har medvetet använt begreppen mässa, helandegudstjänst och kvällsmöte för de olika programpunkterna.

– För alla känns nog något av de orden obekvämt. Vi har försökt tänka lite tuggmotstånd från andra traditioner, säger han, och nämner även inslagen bikt, smörjande med olja, karismatisk lovsång, gatuevangelisation och gospel på Växjö stortorg vid lunchtid.

Hope for this nation leder lovsången och håller i ungdomsspåret med gatuevangelisation, som pågår parallellt. En av organisationens ledare, Cornelia Forsberg, predikar under förmiddagsmässan.

Talare under kvällsmötet är frälsningssoldaten Daniel Viklund. Det blir även panelsamtal om evangelisation i vår tid och seminarier med bland andra domprosten Christopher Meakin, pastorn Fredric Crona från Pingst Kalmar och EFS missionsföreståndare Kerstin Oderhem. Oderhem ska tala om att leva med Anden i vardagen.

– Det är väldigt roligt att det är vår missionsföreståndare som bjuder på den ingången. Jag ser mycket fram emot att lyssna på henne, säger Widholm.

Medarrangörer är Växjö­kyrkorna Svenska kyrkan, Equmeniakyrkan, Hope Church, Västrabokyrkan, Växjö Bönehus samt Söderportkyrkan i Tingsryd och Lorensbergskyrkan i Kalmar.

Vi har en ny utmaning att ställa om sinnet.

Ambulansförbund rasar mot ny dygnsvila: ”Horribelt feltolkat”

Ekonomi. Nya EU-regler om dygnsvila har börjat gälla. Detta trots stora protester från bland annat... måndag 2/10 20:00

Migrationsfrågor kräver klokskap snarare än känsloreaktioner

Ledare All politik och myndighetsutövning innebär att försöka finna rätt balans mellan flera olika... lördag 30/9 00:10

C-stämman: Ja till dödshjälp och sänkt alkoholålder

Centerpartiet. Centerpartiet säger ja till att tillåta dödshjälp i Sverige. Partistämman sade även ja till att... måndag 2/10 17:00

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10