Withalaskolan, som är en högskadieskola i centrala Vetlanda, valde att låta kommunens Regnbågsvecka avspegla sig i undervisningen under en vecka förra hösten.
Skolan tog in en föreläsare som talade om normer, fördomar och grupptryck, och alla lärare vävde in frågor om respekt och tolerans i sina ämnen. Eleverna hade också regnbågsfärgade nummerlappar på sig under skoljoggen.
Efter veckan gick en förälder, Emanuel Sennerstrand, i dialog med skolan om inslagen, som han menade kränkte de elever som inte stod för Pride-konceptets mer politiska aspekter.
Vad som började med en brevväxling slutade med ett möte mellan skolledningen och paret Sennerstrand.
– Det blev en bra och konstruktiv diskussion, mycket tack vare deras respektfulla ton och deras respekt för det arbete vi gör på skolan, säger rektor Magnus Maars till Världen idag.
– De var mer insatta i detta än vad i alla fall jag var, och jag har full respekt för hur de uppfattade symboliken kring regnbågsflaggan.
Magnus Maars framhåller att skolan använde regnbågsflaggan som en symbol för jämlikhet och tolerans, och att det är så som den tolkas av stora grupper i samhället.
– Från skolans sida såg vi nog flaggan och symbolen mer som ett sätt att lyfta vårt eget värdegrundsarbete ännu mer. Den hade inte alls det sprängstoff som den hade för Emanuel, och som jag nu lärt mig mer om, säger han.
Dialogen med Sennerstrands kommer att finnas med i bakgrunden nästa gång skolan överväger att delta i regnbågsveckor eller andra kommunala arrangemang.
– Framför allt kommer vi nog att tänka till mycket noggrannare om vad vi gör och hur vi gör det. Sen vill jag ändå lyfta våra värdegrundsfrågor i sammanhanget, säger Magnus Maars.
– Men vi kanske inte måste använda den här flaggan, utan vi kanske kan ha en annan symbol.