Därför ska allt som ni sagt i mörkret höras i ljuset, och det som ni viskat i örat i enrum ska ropas ut på taken.
Lukas 12:3

Världen idag

Omkring 300 svenskar har rest till Syrien och Irak för att ansluta sig till Islamiska staten och dess kamp för en eget stat, ett kalifat. Här en demonstration för IS i den irakiska staden Mosul efter att den intagits av IS i juli förra sommaren. Foto: AP / TT

Rekryteringen till IS pressar Säpo

Den omfattande rekryteringen av svenska ungdomar till våldsbejakande islamism hotar att bli övermäktig för säkerhetspolisen, Säpo. Det framgick vid ett seminarium om jihadism vid Utrikespolitiska institutet i Stockholm på fredagen.

Nyheter · Publicerad 00:00, 11 maj 2015

– Jag har arbetat inom Säpo 30 år och inom polisen sedan 35 år, och jag har aldrig sett något som kommit med så stark kraft som detta, sa Säpochefen Anders Thornberg.

– Det är ett enormt tryck på Säpo. Det kan inte fortsätta att rekryteras fler och fler, för då kan vi inte klara det till sist.

Utropandet av en fysisk islamistisk stat, ett så kallat kalifat, i Syrien och Irak har gett en kraftfull skjuts åt rekryteringen och har förenat tidigare åtskilda grupper av jihadister.

För att kunna hantera situationen och arbeta effekt har Säpo tvingats ge avkall på sitt hemlighetsmakeri, sa Anders Thornborg, som berättade att man numera delar namnen på återvändande jihadister med polisen.

Säpo känner "i princip" till alla de cirka 300 individer som rest till Syrien och Irak de senaste två och ett halvt åren för att strida, de 35-40 personer som dött och de cirka 100 som återvänt till Sverige, varav en del med uppdrag att utföra terrordåd i Sverige eller andra länder.

– Alla som vi vet ska resa iväg pratar vi med; åker till och med till flygplatserna för att "vinka av" dem, och ibland ser vi till att andra länder nekar dem inresa, sa Anders Thornborg.

Även om man har god kunskap om de brott som de unga svenska jihadisterna utför i Syrien och Irak, är det av olika skäl svårt att dra dem inför rätta i Sverige. I Sverige händer det dock att man kan gripa och lagföra personer som stöder extremism för de brott de begår för att finansiera verksamheten, sa Anders Thornborg.

Bortsett från att ständigt vara vaksam på både återvändande och eventuella "ensamseglande" extremister, oroar sig Säpo också för att enstaka utländska jihadister utnyttjar det svenska asylsystemet genom att "gömma sig i flyktingströmmen".

Anders Thornborg kan ändå inte se att Sverige borde avstå från att delta i den internationella kampen mot IS för att undvika hämndaktioner. En ökad hotbild "är ett pris man får betala" för att skicka militära experter till norra Irak.

– Sverige är i dag ett legitimt mål och kan bli ett prioriterat mål om det här uppmärksammas. Men alternativet är att inte göra någonting, sa han.

Anders Thornborg talade om "illavarslande tecken på en normalisering av IS-retoriken" bland unga svenskar. Den retoriken har även Mona Sahlin, nationell samordnare mot våldsbejakande extremism, mött under sina resor i Sverige.

– Det är ett problem att den, som jag ser det, fanatiska tolkningen av islam blir den vanligaste tolkningen i vissa grupper, sa hon, och upprepade sin tidigare kritik mot de muslimska samfundens frånvaro i debatten.

– Många av församlingarna arbetar hårt med förebyggande och förhindrar också resor. Men det är för tyst i den offentliga debatten också från de muslimska församlingarna.

Mona Sahlin arbetar med att på nationell nivå ta fram en fungerande avhopparverksamhet för personer som engagerat sig i våldsbejakande extremism med islamistiska förtecken, liksom stöd för avhoppare. Men hon saknar medvetenhet och beredskap i landets 290 kommuner.

– Ungefär hälften av kommunerna har eller håller på att skaffa sig ett strategiskt uppbyggt arbete mot extremism. Men fortfarande finns det kommuner som säger att det inte har problem med extremism, sa Mona Sahlin, och berättade om en kommun som viftat ifrån sig problemet med argumentet att man "bara haft en som rest iväg och dött".

– Men bakom varje person som rest finns det så många som drabbas, och så många andra som har åsikter som de delvis delar med dem som åker.
Hon visade en bild på en annan 17-åring, från Botkyrka, som dog i sin första strid i Syrien.

– Tänk alla vuxna som funnits runt honom i alla år. Varför var det ingen som såg vad som hände honom och om de såg det, vad hade de kunnat göra? Där måste kunskapen finnas, och man måste ha modet att lägga sig i.

Mona Sahlin nämnde även hotet från extrema höger- och vänstergrupper, och den rädsla för hatattacker som får både politiker och journalister att avstå från att uttala sig fritt.

– Jag är mer bekymrad i dag än när jag tog det här uppdraget, sa hon, och drog sig inte för att beskriva den svenska demokratin som "trasig" och "skadad".

– Det är så många som lever begränsade liv på grund av fanatism eller synen på kvinnor och flickor.

Eva Janzon
eva.janzon@varldenidag.se

En skridskolegend har fått gå hem

Ledare Skridskolegenden Jonny Nilsson berättade i ett reportage i Världen idag (våren 2021) om hur hans... fredag 24/6 00:00

Skolor ska få hjälp att förebygga våld

Våldsdåd. På kort tid har Sverige skakats av flera våldsdåd i skolmiljö. Nu vill regeringen stärka säkerheten... söndag 26/6 18:00

WHO i krismöte om apkoppor

Smitta. Med anledning av den snabba spridningen av apkoppor kommer Världshälsoorganisationen WHO under... söndag 26/6 12:00

Svaret på vår djupaste längtan finns hos en enda person

Krönikor För några år sedan satt jag på tunnelbanan på väg till bibelskolan där jag studerade. I varje... torsdag 23/6 00:10

Tryck från hbtq-grupper kräver vaksamhet hos församlingen

Ledare Slutna grupper på Facebook arbetar aktivt för att undergräva den bibliska synen på homosexualitet.... torsdag 23/6 00:10

Snart hålls årlig gudstjänst för Sveriges ofödda barn

Prolife. Den 3 juli hålls en gudstjänst i Holmstrand till minne av de barn som inte fått födas i vårt land.... lördag 25/6 18:00

Kommer vi att känna igen varandra i himlen?

Mot väggen I Bibeln står det ju att vi i himlen kommer att vara som änglarna (Matt 22:30). Betyder det att vi...

Gärna blomsterkrans – men spola nubben i slasken

Andakter av Carl-Erik Sahlberg. Midsommarhelgen närmar sig och därmed den ljusaste tiden och den ljusaste natten på året. Nu sitter...
Följ Världen idag i sociala medier