HERRENS namn är ett starkt torn, den rättfärdige skyndar dit och får skydd.
Ordspråksboken 18:10

Världen idag

Migranter sover i en park i den serbiska huvudstaden i väntan på en möjlighet att resa norrut, över gränsen till Ungern och in i Europeiska unionen. Foto: Darko Vojinovic / AP / TT

Rekordmånga flyktingar kommer till Europa

Större solidaritet eller fler gränshinder i det egna landet? Det är frågan när EU står inför den stora massiva flyktingkris som konflikterna i framför allt Syrien, Afghanistan och Eritrea skapat.

Nyheter · Publicerad 00:00, 2 sep 2015

EU:s gränsmyndighet Frontex rapporterar för tredje månaden i rad om rekord i flyktingströmmen till Europa. Under juli månad kom 107 500 flyktingar till EU:s yttre gränser. Det var första gången antalet under en månad överskred 100 000 sedan Frontex började föra statistik 2008.

Många kommer till Grekland först. Dit kom över 23 000 flyktingar över havet förra veckan, vilket var nästan 50 procent fler än veckan innan.

Under första halvåret har 340 000 flyktingar anlänt till EU:s yttre gränser, att jämföra med de 280 000 som kom under hela fjolåret.

Bara i Tyskland räknar man med att ha tagit emot närmare 800 000 flyktingar innan året är slut. Även om de allra flesta kommer från inbördeskrigets Syrien har många haft sin hemvist i länder som Albanien, Kosovo och Montenegro, och har därmed små chanser att få stanna.

Framför allt är strömmarna ett utslag av en alltmer ökande frustration bland människorna i Syrien och Afghanistan. Att de just nu tar sig andra vägar in i EU – via Grekland, Makedonien, Serbien och Ungern – har tagit EU på sängen och rest frågan om den fria rörligheten nu står på spel.

Förra veckan hölls ett toppmöte mellan EU och Bal kan län derna om hur situationen ska hanteras, och frågan lär dominera det krismöte som EU:s inrikesministrar håller den 14 september.

Tyskland har redan erbjudit Serbien och Makedonien motsvarande en miljard kronor till flyktingmottagandet, samtidigt som man på nytt kräver gemensamma lösningar: nämligen att EU-länderna ska dela på mottagandet genom ett tvingande kvotsystem.
Slovakien och Tjeckien slog snabbt bakut och meddelade att de kommer att gå samman med Ungern i ansträngningarna för att stoppa allt tal om en kvotering av flyktingarna.

Även de tre baltiska staterna gör sitt bästa för att hålla nere det lilla antalet flyktingar man tar emot varje år. Och i Danmark planerar regeringen en annonskampanj riktad till flyktingar, där man berättar om kraftiga sänkningar av bidragen.

I Ungern väntas parlamentet i slutet av den här veckan lagstifta om hårdare tag för att hindra flyktingar från att alls ta sig in i landet, uppger Sveriges Radio. Bland annat kan det bli ett brott att korsa gränsen utan tillstånd. Dessutom planerar man att inrätta transitzoner vid gränsen där asylansökningar ska snabbehandlas och där vägen bara ska vara öppen söderut, tillbaka till Serbien, uppger Sveriges Radio.

Den nya politiken presenterades kort efter att 71 döda människor, däribland fyra barn, hittats i en lastbil som kört från Ungern till Österrike. De döda tros vara flyktingar som fallit offer för smugglare.

Ungern, som byggt ett över 17 mil långt stängsel utmed gränsen till Serbien, räknar med att ta emot så många som 300 000 flyktingar i år.
– Stängslet i Ungern är en skamfläck för Europa, säger George Joseph, ansvarig för migration, asyl och människohandelsfrågor i Caritas Sverige och Stockholms katolska stift.

– Alla dessa försök att täppa till gränserna är ett moraliskt misslyckade som bara gör människosmugglarna ännu rikare.
För mindre än två veckor sedan bröt bråk ut mellan flyktingar och tjänstemän i Makedonien, som försökt försegla gränsen mot Serbien. Grekland tar emot tusentals flyktingar på öarna och i tunneln mellan Storbritannien och Frankrike har säkerheten skärpts för att stoppa flyktingsmuggling.

– På europeisk nivå har vi ett kolossalt misslyckande, där man kan börja ifrågasätta de grundläggade värdena om solidaritet och medmänsklighet, säger George Joseph, som påpekar att flertalet flyktingar från Syrien trots allt finns kvar i närområdet.

De allra flesta av flyktingarna till EU och Sverige kommer från Syrien, med Afghanistan och Eritrea på andra respektive tredje plats.
– Från Eritrea, som har en av de mest repressiva staterna i världen, har det länge kommit många flyktingar, säger George Joseph.
– De senaste tre, fyra åren har flykten därifrån tilltagit. Och när det gäller Afghanistan så råder det ju totalt instabilitet i landet.

Trycket på Tyskland har ökat kraftigt efter ett uttalande om att man inte kommer att skicka tillbaka syriska flyktingar till det första land i EU där de registrerats, vilket annars är regeln inom den förordning som reglerar det gemensamma asylsystemet i EU.

– Tyskland visar en enorm solidaritet just nu, och det positiva är att det politiska ledarskapet också tagit på sig ett stort ansvar för att bemöta främlingsfientligheten, säger George Joseph.

– På gräsrotsnivån går kyrkorna och organisationer som Caritas in med praktisk hjälp men också medmänskligt stöd. Det är något vi skulle behöva göra mer organiserat också i Sverige, framför allt när det gäller att finna kontaktpersoner för de många ensamkommande flyktingbarnen.

Men den stora utmaningen som George Joseph ser för Sverige handlar inte om organisation och praktiskt mottagande.
– Den stora utmaningen för Sverige är att motverka de främlingsfientliga krafternas negativa propaganda, som skadar solidariteten och möjligheten att välkomna människor i vårt land på ett bra sätt, säger han.

– När vi har en kris vid Europas gränser måste Sverige ställa upp. Men bland annat på grund av Sverigedemokraternas retorik skapas en skärmselpropaganda som bygger på falska uppgifter om en massinvandring.

År 2014 invandrade över 120 000 personer till Sverige, vilket var en ökning med 9,6 procent jämfört med 2013. Samtidigt utvandrade omkring 51 000 personer, vilket gav en nettoinvandring på ungefär 75 000 personer, enligt tankesmedjan Fores hemsida migrationsinfo.se.

Eva Janzon
eva.janzon@varldenidag.se 

Koalitionsbildande – ett spel Netanyahu behärskar bäst av alla

Israelkommentar Formellt sett börjar koalitionsbildandet nästa vecka, men i praktiken har den pågått sedan den dag då Benjamin Netanyahu utlyste nyval i december. Nu...

Trollkonstnären Netanyahu

Det israeliska valet är över och resultatet blev som förväntat en seger för högersidan. Netanyahu lyckades till och med leda Likud till att bli det...

Judisk ortodox lärarinna blev populär på arabisk skola

Hon heter Ital Levy och är en ortodox judinna som undervisar i hebreiska. Det som är speciellt är att hon gör detta på en arabisk skola i Umm...