På Gud, vars ord jag prisar, på Gud litar jag och fruktar inte.Vad kan människor göra mig?
Psaltaren 56:5

Världen idag

Antalet aborter ökar snabbt i Storbritannien enligt ny statistik. Foto: Matt Dunham/AP/TT

Rekordhöga aborttal oroar i Storbritannien

Antalet aborter ökade i England och Wales förra året och nådde rekordnivå. Mest ökade aborter som gjordes på grund av avvikelser hos det ofödda barnet.

Nyheter · Publicerad 16:10, 15 jul 2020

Ny statistik visar att fler än 209 000 aborter gjordes i England och Wales under 2019, vilket är en ökning med två procent från året innan. När det gäller aborter på grund av avvikelser hos fostret har det ökat med mer än 50 procent på tio år.

Katolskt Magasin skriver att biskop John Sherrington är bedrövad över läget.

– Statistiken fortsätter att visa en ökande och förfärlig mänsklig tragedi. Förlust av människoliv i den här skalan är chockerande och upprörande, säger han och frågar sig hur landet kan tillåta abort ända fram till förlossningen när det gäller barn med avvikelser, samtidigt som man engageras av omsorg för samhällets sårbara under coronapandemin.

Han konstaterar också att sannolikheten att kvinnor i utsatta områden gör abort är dubbelt så hög som för dem i mer välmående områden.

Biskopen påminner om att det är kyrkan uppgift att värna om varje mänskligt liv och stödja gravida samt både kvinnor och män som lever med känslomässiga och andliga ärr efter abort.

Den svenska statistiken ligger relativt stadigt på 36 000 aborter årligen. Men Socialstyrelsen påpekar att inrapporteringen av aborter är frivillig och att detta medför en osäkerhet i statistiken.

Människovärde avgör inte kristen äktenskapssyn

Ledare Är meningsfull dialog möjlig? Nutidens aggressiva samtalsklimat kan få också en obotlig optimist... lördag 8/5 00:10

Många i Europa oroade över Astra Zeneca

Covid-19. Medier har skrivit om tveksamheten bland många till Astra Zenecas vaccin, på grund av den lilla men... lördag 8/5 20:00

Vi måste vårda oegennyttan med varsamhet så att den lever kvar.

Gästkrönika Som svenskar är vi små droppar i ett hav av människor. Obetydligheten och maktlösheten inför... lördag 8/5 00:00

Skarp kritik mot att transperson kan få en OS-plats

Olympiskt. Den tidigare tyngdlyftaren Tracey Lambrechs riktar hård kritik mot att Laurel Hubbard, som ser ut... lördag 8/5 11:00

Israel beskylls för apartheid 200 gånger i spridd rapport

Israelkommentar Human Rights Watch (HRW) är en ekonomiskt och partipolitiskt oberoende människorättsorganisation,...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier