Stor frid har de som älskar din undervisning, inget kan få dem på fall.
Psaltaren 119:165

Världen idag

Antalet aborter ökar snabbt i Storbritannien enligt ny statistik. Foto: Matt Dunham/AP/TT

Rekordhöga aborttal oroar i Storbritannien

Antalet aborter ökade i England och Wales förra året och nådde rekordnivå. Mest ökade aborter som gjordes på grund av avvikelser hos det ofödda barnet.

Nyheter · Publicerad 16:10, 15 jul 2020

Ny statistik visar att fler än 209 000 aborter gjordes i England och Wales under 2019, vilket är en ökning med två procent från året innan. När det gäller aborter på grund av avvikelser hos fostret har det ökat med mer än 50 procent på tio år.

Katolskt Magasin skriver att biskop John Sherrington är bedrövad över läget.

– Statistiken fortsätter att visa en ökande och förfärlig mänsklig tragedi. Förlust av människoliv i den här skalan är chockerande och upprörande, säger han och frågar sig hur landet kan tillåta abort ända fram till förlossningen när det gäller barn med avvikelser, samtidigt som man engageras av omsorg för samhällets sårbara under coronapandemin.

Han konstaterar också att sannolikheten att kvinnor i utsatta områden gör abort är dubbelt så hög som för dem i mer välmående områden.

Biskopen påminner om att det är kyrkan uppgift att värna om varje mänskligt liv och stödja gravida samt både kvinnor och män som lever med känslomässiga och andliga ärr efter abort.

Den svenska statistiken ligger relativt stadigt på 36 000 aborter årligen. Men Socialstyrelsen påpekar att inrapporteringen av aborter är frivillig och att detta medför en osäkerhet i statistiken.

Vikten av ordningar kring det profetiska

Ledare Med anledning av SVT:s Uppdrag gransknings serie om Knutby har en intensiv debatt förts om vilka... torsdag 6/8 00:00

Vilka fallna mantlar ligger i dag på vår egen kontinent?

Ledarkrönika En berättelse från det Gamla testamentet har levt länge i mitt hjärta. En historia om två män – en... torsdag 6/8 00:00

Sol-Britt och Bengt Sundberg

Diamantbröllop. Den 6 augusti 1960 lovade Sol-Britt och Bengt Sundberg att älska varandra i nöd och lust. 60 år...