Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Regeringen tystar "högljudda" kyrkor

Nyheter · Publicerad 11:16, 5 sep 2013

Kameruns regering har stängt dussintals kyrkor för att motverka vad de anser vara anarki bland en del kristna organisationer, rapporterar World watch monitor.
Regeringens beslut trädde i kraft 23 augusti och riktar sig mot pingstkyrkor som inte är officiellt registrerade.
1990 infördes en lag som styr religionsfriheten till viss del. Gudstjänstverksamhet ska enligt lagen godkännas av inrikesministeriet och godkännas av presidenten.
Enligt Naida Lazare, pastor och ordförande för Kameruns kristna medianätverk, menar att många kyrkor sökt bli godkända enligt lagen men på tio år har de inte fått någon respons.
World watch monitor rapporterar att sedan lagen infördes så har bara regeringen bara beslutat om 47 tillstånd fram till 2009. Uppskattningsvis finns det runt 500 samfund runt om i landet.

Landets kommunikationsminister, Issa Tchiroma Bakary, höll en presskonferens i slutet av augusti och konstaterade att det finns församlingar som håller på med "ohälsosam utpressning av människor i desperata situationer", "upprepade nattliga tumult" och "proselytisering".
– I en sådan situation kan inte regeringen fortsätta vara likgiltig och inaktiv, sade han på presskonferensen.
Bakary kommenterade också siffrorna om antalet givna tillstånd jämfört med hur många kyrkor det finns.
– Det skulle betyda att den överväldigande majoriteten av de kyrkorna som för närvarande hopar sig i våra städer och samhällen är illegala och drar nytta av toleransen i vårt administrationssystem, sade han.
Biskop Dieudonné Abogo, ordförande för Pentecosta Union of Cameroon, håller med om att en del församlingar ställer till problem.
– Att använda högljudd musik under gudstjänster kan vara ett verklitg störmoment i en del grannskap. Det gör i sin tur stor skada på de officiellt erkända kyrkornas rykte, sade Abogo till World watch monitor.

Kamerun är en sekulär stat men runt 80 procent av befolkningen är kristna. Totalt har mer än 30 kyrkor fått stänga, tio av dem i huvudstaden Yaoundé och i Bamenda i nordvästra landsänden där en stor del av landets kristna bor, har ett tjugotal kyrkor fått stänga.

Samuel Björk
samuel.bjork@varldenidag.se