På samma sätt ska ert ljus lysa för människorna, så att de ser era goda gärningar och prisar er Far i himlen.
Matteus 5:16

Världen idag

Regeringen tystar "högljudda" kyrkor

Nyheter · Publicerad 11:16, 5 sep 2013

Kameruns regering har stängt dussintals kyrkor för att motverka vad de anser vara anarki bland en del kristna organisationer, rapporterar World watch monitor.
Regeringens beslut trädde i kraft 23 augusti och riktar sig mot pingstkyrkor som inte är officiellt registrerade.
1990 infördes en lag som styr religionsfriheten till viss del. Gudstjänstverksamhet ska enligt lagen godkännas av inrikesministeriet och godkännas av presidenten.
Enligt Naida Lazare, pastor och ordförande för Kameruns kristna medianätverk, menar att många kyrkor sökt bli godkända enligt lagen men på tio år har de inte fått någon respons.
World watch monitor rapporterar att sedan lagen infördes så har bara regeringen bara beslutat om 47 tillstånd fram till 2009. Uppskattningsvis finns det runt 500 samfund runt om i landet.

Landets kommunikationsminister, Issa Tchiroma Bakary, höll en presskonferens i slutet av augusti och konstaterade att det finns församlingar som håller på med "ohälsosam utpressning av människor i desperata situationer", "upprepade nattliga tumult" och "proselytisering".
– I en sådan situation kan inte regeringen fortsätta vara likgiltig och inaktiv, sade han på presskonferensen.
Bakary kommenterade också siffrorna om antalet givna tillstånd jämfört med hur många kyrkor det finns.
– Det skulle betyda att den överväldigande majoriteten av de kyrkorna som för närvarande hopar sig i våra städer och samhällen är illegala och drar nytta av toleransen i vårt administrationssystem, sade han.
Biskop Dieudonné Abogo, ordförande för Pentecosta Union of Cameroon, håller med om att en del församlingar ställer till problem.
– Att använda högljudd musik under gudstjänster kan vara ett verklitg störmoment i en del grannskap. Det gör i sin tur stor skada på de officiellt erkända kyrkornas rykte, sade Abogo till World watch monitor.

Kamerun är en sekulär stat men runt 80 procent av befolkningen är kristna. Totalt har mer än 30 kyrkor fått stänga, tio av dem i huvudstaden Yaoundé och i Bamenda i nordvästra landsänden där en stor del av landets kristna bor, har ett tjugotal kyrkor fått stänga.

Samuel Björk
samuel.bjork@varldenidag.se

Skrämselpropagandan i abortfrågan är i full gång

Ledare Alla som följer med i den svenska debatten vet att få frågor – om ens någon – bär på sådan... fredag 1/7 00:00

Tragedin i lastbilen följden av en kollapsad människosyn

Ledare Vi har hört liknande sorgliga berättelser förr. Den här gången slutade den i minst 50 döda kroppar... torsdag 30/6 00:10

Israeliska hundar ska rädda livet på cancerpatienter

Israel. Det israeliska nystartsföretaget Spotit-Early har utvecklat en metod för tidig upptäckt av cancer,... torsdag 30/6 18:00

Hitta någon att plocka upp

Inför söndag Det var en dag kring jul för ett antal år sedan som vi kom åkande i centrala Lidköping. Det var... torsdag 30/6 00:00

Problematisk respons på skjutningen i Oslo

Ledare Helgens masskjutning i Oslo var en tragedi med två döda och många skadade i vad som framstår som... torsdag 30/6 00:00

Regeringen avgår – en utvärdering och en varning

Israelkrönika Israel går mot nyval, för femte gången på tre år. Och även om parlamentet, Knesset, i skrivande...
Följ Världen idag i sociala medier