HERRENS namn är ett starkt torn, den rättfärdige skyndar dit och får skydd.
Ordspråksboken 18:10

Världen idag

Regeringen splittrad om tredje pappamånad

Folkpartiet vill införa en tredje, Centerpartiet är nöjda med två, KD vill inte ha någon och Moderaternas talesperson ska övertyga de egna om att det behövs minst en till. När det gäller pappamånader i föräldraförsäkringen är alliansen långt ifrån enig.

Nyheter · Publicerad 00:00, 4 apr 2014

Sverige är redo för en tredje individualiserad månad i föräldraförsäkringen. Det budskapet kommer Hillevi Engström, ny jämställdhetspolitisk talesperson för Moderaterna, med i en intervju i Svenska dagbladet.

Hon lovar att nu driva på för detta inom partiet och ser också på sikt att en delning av föräldraledigheten utan möjlighet att överlåta dagar inte är orimlig, något som Vänsterpartiet i dag driver.

Men det finns många i Moderaterna som inte vill se kvotering i föräldraförsäkringen. Moderaternas kvinnoförbund satte sig till exempel på tvären när finansminister Anders Borg för ett tag sedan talade om en eller två till vikta månader.

Och överlag i regeringen är hållningen i den här frågan väldigt skiftande. Som Världen idag berättade i onsdags vill Folkpartiet införa en tredje pappamånad för att skynda på ett jämnare uttag av föräldraledigheten mellan mammor och pappor.

Kristdemokraterna är å sin sida helt emot att politikerna försöker "styra och ställa" i hur familjer arrangerar sin vardag.
- Det borde inte finnas någon tvångsdelning av föräldraförsäkringen, sa partiets talesperson Emma Henriksson i onsdagens tidning.

Centerpartiets familjepolitiska talesperson Solveig Zander säger till Världen idag att de vill behålla dagens ordning med två pappamånader.
- Centerpartiet har tagit ställning emot en tredje pappamånad på vår stämma i höstas. Vi vill framförallt skapa morötter istället för tvång.

Moroten i det här sammanhanget är en höjd och förenklad jämställdhetsbonus.
- Problemet med jämställdhetsbonusen i dag är att för få känner till den, och att den anses krånglig. Man får så att säga ligga ute med pengar länge innan man får tillbaka dem. Det har också varit på en låg nivå som inte gör så stor skillnad, säger Solveig Zander.

Med bättre information och genom att pengarna kommer ut snabbare ska fler alltså lockas till ett jämnare uttag, hoppas Centerpartiet. Hur mycket större bonusen borde bli har partiet inte bestämt sig för ännu.

Koalitionsbildande – ett spel Netanyahu behärskar bäst av alla

Israelkommentar Formellt sett börjar koalitionsbildandet nästa vecka, men i praktiken har den pågått sedan den dag då Benjamin Netanyahu utlyste nyval i december. Nu...

Trollkonstnären Netanyahu

Det israeliska valet är över och resultatet blev som förväntat en seger för högersidan. Netanyahu lyckades till och med leda Likud till att bli det...

Judisk ortodox lärarinna blev populär på arabisk skola

Hon heter Ital Levy och är en ortodox judinna som undervisar i hebreiska. Det som är speciellt är att hon gör detta på en arabisk skola i Umm...